Održana obuka za savjetnice o autosjedalicama u Osijeku

Kako bi ojačali vlastite redove i proširili mrežu besplatnih pregleda autosjedalica, organizirale smo niz edukacija za Rodine savjetnice o autosjedalicama ovog proljeća.

Nakon uspješnih edukacija u Zagrebu i Splitu, proljetni niz dvodnevnih tečajeva završile smo u Osijeku 13. i 14. travnja 2019. godine. Predavanja smo održale u prostorijama udruge Dokkica kojoj zahvaljujemo na suradnji i podršci.

Tečaj se sastojao od teorijskog dijela u subotu u kojem se obrađuju teme vezane za važnost i pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica i zakonsku regulativu uz zorna grafička objašnjenja. Fokus tijekom predavanja stavljen je na edukciju roditelja, prepoznavanje grešaka u korištenju autosjedalica i savjetovanje roditelja u ispravljanju grešaka. Veći dio praktičnog dijela odvijao se tijekom drugog dana kada su polaznice polagale i ispit. Uspješno rješavanje ispita značilo je osnivanje još jednog tima na području na kojem nismo bile fizički prisutne duže vrijeme što će svakako znatno utjecati na razinu prevencije i zaštite djece na hrvatskim cestama.

Nakon savladavanja ispitnog materijala i pokaznih vježbi, za novopečene savjetnice uslijedio je i test s roditeljima na besplatnom pregledu autosjedalica. Pregled je održan na dvorišnom parkiralištu Filozofskog fakulteta koji se kao ograđeni prostor u centru grada pokazao idealnim. Kako su u Osijeku mogle biti prisutne samo dvije iskusne savjetnice, radilo se ekipno s 2 automobila istodobno te je pregledano 16 autosjedalica. Novooformljeni tim dobro će doći i slavonskim roditeljima jer je kod 12 autosjedalica utvrđeno da se radi o nepravilnom korištenju autosjedalice ili nepravilnom vezanju djeteta, a za jednu autosjedalicu se pokazalo da je prestara odnosno da joj je rok uporabe prošao, tako da se zabrinuta majka odmah uputila u nabavku prikladnije autosjedalice.
Sve nepravilnosti su ispravljene, a jedna je trudnica dobila informacije koje su je zanimale oko postavljanja prve autosjedalice u svoje vozilo. Tijekom cijelog pregleda autosjedalica prisutna su bila tri policijska službenika/ce koji su budno pratili naše aktivnosti nastojeći sudjelovati i pamtiti naše sigurnosne preporuke.

Naravno, cijelo vrijeme naše aktivnosti podržava Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa koji nam je omogućio da pokrijemo trošak putovanja za osobe koje žive izvan Osijeka što je rezultiralo time da imamo dvije nove savjetnice iz Vinkovaca, po jednu iz Vukovara i Iloka uz čak šest iz Osijeka.

Tako je višegodišnja savjetnica Kristina iz Nuštra dobila slavonsku ekipu koja će sasvim sigurno značajno povećati razinu sigurnosti djece kao putnika.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: