Održana obuka za savjetnice o autosjedalicama u Splitu

U svrhu jačanja vlastitih redova i proširenja mreže besplatnih pregleda autosjedalica organizirale smo niz edukacija za Rodine savjetnice o autosjedalicama ovog proljeća.

Nakon uspješne edukacije u Zagrebu, nastavile smo proljetni niz dvodnevnim tečajem u Splitu održanom 23. i 24. ožujka 2019. godine. U suradnji s HAK-om


Tečaj se sastojao od teorijskog dijela u subotu u kojem se obrađuju teme vezane za važnost i pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica i zakonsku regulativu uz zorna grafička objašnjenja. Fokus tijekom predavanja se stavlja na edukciju roditelja, prepoznavanje grešaka u korištenju autosjedalica i savjetovanje roditelja u ispravljanju grešaka. Veći dio praktičnog dijela se odvijao tijekom drugog dana kada su polaznice polagale ispit iz teorijskog znanja. Uspješno rješavanje ispita značilo je i osnivanje tima na području na kojem nismo bile fizički prisutne duže vrijeme što će svakako znatno utjecati na razinu prevencije i zaštite djece na hrvatskim cestama.
Nakon savladavanja ispitnog materijala i pokaznih vježbi za novopečene savjetnice uslijedio je i test s roditeljima na besplatnom pregledu autosjedalica na parkiralištu pored Školskog poligona. Nove savjetnice pojačane iskusnim savjetnicama iz Zadra i Dubrovnika pregledale su tom prilikom 25 autosjedalica. Osnivanje tima na ovom području pokazalo kao izuzetno bitno jer je ustanovljena greška ili kod postavljanja autosjedalice ili kod vezanja djeteta kod 21 autosjedalice. Sve što je bilo moguće ispraviti, ispravljeno je, a za ostale nedostatke i nepravilnosti roditelji su dobili savjete što i kako napraviti.

I na ovoj edukaciji imale smo podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa koji nam je omogućio da pokrijemo trošak putovanja za osobe koje žive izvan Splita pa su nam se, osim šest savjetnica iz Splita, pridružile i po jedna savjetnica iz Šibenika i Mimica. Uz već postojeće timove u Zadru i Dubrovniku, nove savjetnice će biti u mogućnosti djelovati u cijeloj Dalmaciji što će svakako rezultirati većim brojem ispravno korištenih autosjedalica te pravilnim i sigurnim prijevozom djece.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: