Policijski službenici i udruga Roda zajedno u akciji

U tjednu od 11. do 17. ožujka 2019., u 28 zemalja Europske unije provodila se akcija pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, u sklopu aktivnosti krovne organizacije prometne policije TISPOL.

Uz preventivno-represivnu akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici provjeravali su i korištenje autosjedalica i kaciga za motoriste. Na poziv PU zagrebačke, preventivnom dijelu akcije korištenja autosjedalica pridružila se i udruga Roda sa svojim savjetnicama za autosjedalice.

Tijekom akcije na području Policijske uprave zagrebačke utvrđeno je 463 prekršaja odraslih za nekorištenje sigurnosnog pojasa, a 12 prekršaja vezanih za nekorištenje sigurnosnih sjedalica za djecu.

Savjetnice za autosjedalice bile su prisutne na četiri lokacije:

1. Dječji vrtić Sopot, Zagreb
2. Dječji vrtić Trnsko, Zagreb
3. Dječji vrtić Iskrica, Zagreb
4. Dječji vrtić Vrtuljak, Zaprešić.

Tijekom kontrole vozila, policijski službenici su razgovarali s roditeljima, bakama i djedovima te dijelili brošure „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke" koju je izradila udruga Roda, a tiskana je uz pomoć sredstava iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Uz razgovor s policijskim službenicima, roditelji su pokazali i na koji način prevoze djecu u automobilima pri čemu je asistirala i Rodina savjetnica za autosjedalice.

Po uvidu u način prevoženja djece, Rodine savjetnice za autosjedalice objasnile su što je pravilno vezanje djece ili zašto zatečeno stanje nije zadovoljavajuće. Svi podaci bilježili su se i na kraju akcije pokazali da svijest o pravilnom načinu prevoženja djece u automobilima još uvijek nije dovoljno visoka te je roditeljima nužna edukacija.

U 61 vozilu koje je pregledano prevozilo se ukupno 91 dijete. Bez autosjedalice ili pomoćnog postolja prevozilo se 24 djece, a pri tom ih nije bilo moguće pravilno vezati sigurnosnim pojasom automobila. Čak 25 djece je prevoženo potpuno nevezano dok je samo 3 djeteta bilo vezano prema pravilima i sigurnosnim preporukama. Poražavajući podatak od samo 3 % pravilno vezane djece je zastrašujuć i upozoravajuć.

Svi bi na vrijeme trebali ozbiljno shvatiti upozorenje kako nas na važnost ispravnog prevoženja djece u atomobilima ne biupozorile tragedije. Nakon što u 2016. godini nije poginulo niti jedno dijete kao putnik u vozilu, u 2017. ih je poginulo čak 5. Teško ozlijeđene djece u svojstvu putnika u automobilu bilo je 40 u 2016. dok ih je 44 bilo u 2017. 546 djece je lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama u svojstvu putnika u vozilu tijekom 2016. godine, a tijekom 2017. nešto manje odnosno 510 djece. Postojanje stagnacije u ovim brojkama bi bilo zabrinjavajuće, a povećanje poziva na uzbunu.

U doba kada postoje načini sigurnog prevoženja djece u vozilima svaka ova brojka bi trebala biti puno manja. Roditelji, ne koristimo autosjedalice zbog policije i zakona. Koristimo ih uvijek i bez iznimke da bi zaštitili najdragocjenije što imamo – svoju djecu.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: