Odgojitelji zagrebačkih vrtića učili o sigurnom internetu

U okviru projekta Razmisli pa klikni od vrtića, kojeg udruga Roda provodi s vrtićima u Zagrebu, 27. studenog 2018. godine, u Rodinom gnijezdu je održana edukacija odgojitelja o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu.

Život današnje djece, od njihove najranije dobi, ispunjen je različitim medijskim sadržajima. Primjećuje se rastući trend djece u vrtićima-korisnika interneta i općenito digitalnih tehnologija. Nažalost, djeca često koriste internet bez nadzora odrasle osobe, pretjerano i nekritički.
Stoga je edukacija održana s ciljem jačanja digitalnih kompetencija odgojitelja kako bi oni kroz aktivnosti u svojim ustanovama podržali roditelje u nastojanju da sudjeluju u digitalnom odgoju svoje djece. Također, želja nam je da odgojitelji uvrste pojmove vezane uz internet i rade s djecom na usvajanju pozitivnih obrazaca ponašanja na internetu od prvih koraka.

Na edukaciji je prisustvovalo 14 odgojitelja iz vrtića Grada Zagreba. Darko Rakić, iz udruge Suradnici u učenju, održao je edukaciju na kojoj su se polaznice upoznale s temama koje svakako treba "pokriti" u razgovoru s djecom, a sve kako bi se stvorila baza na temelju koje će djeca, u kasnijoj životnoj dobi, sigurnije i odgovornije koristiti Internet, ali i nove tehnologije uopće.
Marija Renić, iz udruge Roda, održala je prezentaciju dosadašnjih iskustava udruge Roda u radu s roditeljima po pitanju djetetovog sigurnog i odgovornog korištenja interneta od prvog susreta s digitalnim uređajima i sadržajima.

Sudeći prema evaluacijama sudionica, edukacija je ispunila svoju svrhu jer su joj sudionice dodijelile izvrsnu ocjenu.
Zaključno možemo reći kako su odgojitelji složni da ovakvih edukacija treba biti više i da hitno treba uvesti ovakve radionice za roditelje djece predškolaraca. U nastavku teksta možete pročitati njihova razmišljanja.

 

Dinamično, zanimljivo i poticajno. Videe i internetske stranice svakako ću koristiti u budućnosti.

Vrlo poučno, zanimljivo kako za nas odrasle tako i za djecu. Primjenjivo u radu sa djecom u predškolskim ustanovama. Predavač tj. način izlaganja odličan, sve pohvale onima koji rade na projektu.

Edukacija je bila izuzetno zanimljiva, korisna i zabavna. Osvijestili ste nam stvari o kojima često uopće ne razmišljamo već ih uzimamo zdravo za gotovo. Hvala!

Inovativno, edukativno, primjenjivo.

Potrebna edukacija i na nivou vrtića svim odgojiteljima.
Hvala.

Jako zanimljivo, korisno, motivirajuce za djecu i roditelje. HVALA DARKO. bili ste izvrsni, samo tako nastavite ! Hvala Rodama na organizaciji i projektima.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: