Koliko vremena pred ekranima je primjereno za moje dijete?

Sve mlađa djeca sve više vremena provode pred ekranima i roditelji se s pravom pitaju koliko je vremena uopće prihvatljivo da dijete provede pred nekim od digitalnih uređaja koje obitelj posjeduje.

Ne postoji jedan magičan broj sati primjeren za provođenje pred ekranima, koji vrijedi za svu djecu. Važna je i kvaliteta sadržaja koju dijete koristi, koliko se korištenje ekrana uklapa u životne navike obitelji, koliko vremena dijete ima prilike provesti u pokretu i na otvorenom prostoru, kao i na koji su način roditelji uključeni u djetetove aktivnosti pred ekranima.

Ideja fiksne prihvatljive količine vremena provedene pred ekranima mijenja se - čak i najveći autoriteti poput Američke pedijatrijske akademije, čije su preporuke o provođenju vremena pred ekranima strogo povezane s dobi djeteta, priznaju kako svaka aktivnost pred ekranima nema jednaku vrijednost i ne nosi jednak rizik.
Računala, tableti i pametni telefoni višenjamjenski su uređaji i mogu se upotrijebiti u različite edukativne i kreativne svrhe. Svesti njihovo korištenje samo na gledanje i bivanje pred ekranom, promašuje njihovu svrhu i bit.

Organizacija Common Sense Media sastavila je listu različitih kategorija korištenja digitalnih uređaja:

 • Pasivno korištenje: gledanje TV-a, čitanje, slušanje glazbe
 • Interaktivno korištenje:igranje igara i pretraživanje interneta
 • Komunikacija: video razgovori i korištenje društvenih medija
 • Kreiranje sadržaja: korištenje uređaja za stvaranje novih sadržaja, poput komponiranja glazbe, pisanja bloga, vloga i sl.

Razumljivo, velika je razlika između ovih kategorija aktivnosti. Međutim, iako se u nekim od kategorija kriju kreativne i vrijedne aktivnosti, iznimno je važno da dijete u životu ima zdravu ravnotežu online i offline aktivnosti, osobito fizičkih aktivnosti na otvorenom. Samo takva ravnoteža, učinit će iskustvo korištenja digitalnih uređaja i medija obogaćujućim iskustvom.

Da bi se ta ravnoteža postigla i održala, mogu pomoći ovi savjeti (i trebaju se primjenjivati, sukladno dobi, od prvih koraka korištenja digitalnih uređaja):

 • Obraćajte pažnju na to kako se dijete ponaša tijekom i nakon gledanja TV-a ili YouTube videa, igranja video igara ili online druženja.
  Ako koriste kvalitetne i dobi prilagođene sadržaje, njihovo ponašanje je pozitivno i vrijeme provedeno pred ekranima u ravnoteži je s obiljem vremena provedenim u fizičkim aktivnostima, u pokretu, nema razloga za brigu.
 • Ukoliko ste zabrinuti zbog pretjeranog korištenja ekrana, razmislite o tome da sastavite raspored korištenja uređaja i postavite obiteljska pravila korištenja uređaja za sve članove obitelji.
  Ovo može uključivati tjedne vremenske limite korištenja ekrana svih vrsta, ograničenja dostupnosti pojedinih vrsta ekrana i sadržaja na njima. Nastojte da pravila o vremenu pred ekranima budu i edukativna, da uče djecu samokontroli i medijskoj pismenosti, te iskoristite ovu priliku da saznate što vole gledati, slušati, da im ponudite sadržaje koji se vama čine vrijednima i sl.

 

Nove preporuke Američke pedijatrijske akademije, objavljene u listopadu 2016. Dozvoljavaju mogućnost korištenja ekrana i kod djece mlađe od dvije godine, ali naglašavaju važnost uključenosti roditelja u te aktivnosti za svu djecu te dobi.
Ukratko, preporuke glase:

 • Izbjegavajte sve ekrane i sadržaje, osim video-razgovora s članovima obitelji, za svu djecu mlađu od 18 mjeseci.
 • Ukoliko odlučite upoznati dijete s medijima u dobi između 18-24 mjeseca, birajte isključivo visoko kvalitetne sadržaje i gledajte i koristite sadržaje zajedno s djetetom.
 • Ograničite vrijeme pred ekranima na 1 sat dnevno visoko kvalitetnog sadržaka za djeci u dobi od 2 do 5 godina.
 • Sastavite obiteljski plan korištenja različitih uređaja i sadržaja, postavite pravila i pridržavajte ih se, osobito kad su u pitanju starija djeca.

Stvarnost je takva da većina obitelji prije ili kasnije prolazi kroz periode intenzivnijeg "trošenja" digitalnih sadržaja i ekrana općenito (uključujući i TV program), ali, sve dok djeci osiguravamo ravnotežu u kojoj su im svakodnevno omogućeni kretanje i boravak na otvorenom, sve bi trebalo biti u redu.

digitalno roditeljstvo,digitalno odrastanje,digitalna obitelj
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Common Sense Media Tekst je nastao u sklopu projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Objavljeni sadržaj i mišljenja odgovornost su udruge Roda. Izvor: Common Sense Media Tekst je nastao u sklopu projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Objavljeni sadržaj i mišljenja odgovornost su udruge Roda.