Izbori nakon spontanog pobačaja – medikamentozni pobačaj

 Medicinski tretman spontanog pobačaja znači korištenje tableta – oralnih ili vaginalnih, kako bi se započeo ili ubrzao proces pobačaja – izbacivanje ploda i tkiva. Neke žene osjećaju snažne bolove ili jako krvarenje nakon što izaberu lijekove, no i dalje preferiraju ovu mogućnost pred operativnim zahvatom. Bolnice nekim ženama savjetuju da tablete uzimaju kod kuće, dok se u nekim bolnicama žene hospitaliziraju zbog promatranja. O kojem god slučaju da se radi, liječnici i primalje vam trebaju dati jasne i potpune informacije o tome što možete očekivati.

Što se događa korištenjem lijekova nakon spontanog pobačaja?

Točan tretman koji ćete dobiti razlikuje se od bolnice do bolnice. Moguće je da će od vas tražiti ostanak u bolnici, ili će pak savjetovati da odete doma – ovo ovisi o praksi same bolnice. Moguće je da ćete započeti s tabletama koje će omekšati grlić maternice, i da će tražiti da u bolnicu dođete tek nakon par dana kako biste došli do iduće faze liječenja. Mali broj žena pobaci odmah nakon prve faze lijekova.

Od lijekova vam može biti slabo, mogu uzrokovati probavne smetnje i možete dobiti simptome koji nalikuju gripi. Moguće da će biti potrebno više od jedne doze lijeka kako bi maternica započela pražnjenje. Ukoliko tablete uzimate od kuće, trebale bi vam se dati i tablete protiv boli, kao i broj za hitne slučajeve koji možete kontaktirati ako dođe do komplikacija. Prva menstruacija nakon pobačaja je često jača nego što je to uobičajeno.

Prednosti medikamentoznog pobačaja

  • Izbjegavate operacije pod općom anestezijom i moguće neželjene nuspojave povezane s njom.
  • Neke žene vide korištenje lijekova kao prirodniju opciju od operacije, koja daje veću kontrolu od čekanja fiziološkog spontanog pobačaja.
  • Možda želite u potpunosti biti svjesni cijelog procesa spontanog pobačaja – vidjeti tkivo i možda fetus. Neke žene imaju osjećaj da im to pomaže oprostiti se od fetusa. Moguće je da će vam trebati upute što napraviti s ostacima fetusa.
  • Metoda korištenja lijekova učinkovita je u 80-90% slučajeva.

Nedostatci medikamentoznog pobačaja

  • Možda vas cijeli proces plaši i ne želite osjećati bol. Detaljne informacije o cijelom procesu i tome što možete očekivati pomažu oko straha.
  • Možete biti pod stresom zbog straha da nećete dobro podnijeti bol i krvarenje, pogotovo ako niste u bolnici.
  • Brine vas da ćete možda vidjeti ostatke fetusa. Krvarenje može potrajati i do tri tjedna nakon tretmana, i možda ćete trebati nekoliko dodatnih pregleda kako bi se uspostavilo da je sve u redu.
  • Neke žene moraju ići na operaciju, usprkos lijekovima (oko 15%).
  • Ukoliko odlučite kako ne želite više čekati, u bilo kojem trenutku smijete zatražiti operaciju

Koliko boli?

Mnoge žene osjećaju bolne grčeve koji podsjećaju na menstrualne grčeve. Grčevi mogu biti veoma bolni. Maternica se stišće kako bi izgurala tkivo van, slično kao što se stišće tijekom poroda. Vjerojatno će doći i do jačeg krvarenja te krvnih ugrušaka. Neki ugrušci mogu biti veličine dlana. Možda vidite i posteljicu, koja vjerojatno izgleda drugačije od onoga što ste očekivali. Ako se spontani pobačaj događa nakon 10. tjedana, moguće je da ćete vidjeti i fetus.

Bolnički tim bi Vas trebao uputiti u to što očekivati. Trebali bi vam omogućiti snažne tablete protiv boli, kao i tablete protiv mučnine.

Što očekivati – krvarenje

Budite spremni na krvarenje koje može biti jako. Koristite uloške, a ne tampone, budući da je manji rizik od infekcija. Teško je reći koliko će krvarenje biti jako, no u većini slučajeva radi se o krvarenju koje je jače od normalne menstruacije, i može biti popraćeno ugrušcima, komadićima tkiva ili čak prepoznatljivim fetusom, što može biti uznemirujuće. Razumijemo da Vas jako krvarenje kod kuće može uplašiti. Ako niste sigurni što učiniti i je li Vaše krvarenje normalno, kontaktirajte liječnika ili bolnicu. Nakon što se spontani pobačaj zapravo dogodi (nakon što su komadi tkiva izašli iz maternice), krvarenje će posustati i postati slabije. Grčevi će također postati manje bolni. Nije neobično da se krvari čak i 10-14 dana nakon pobačaja, no ovo krvarenje je slabije i više nalikuje menstruaciji.

Izbjegavajte spolni odnos dok krvarite, zbog smanjenja mogućnosti infekcije. Također izbjegavajte vruće kupke dok jako krvarite, jer možete izgubiti svijest u kadi. Kupke u toploj (ne vrućoj) vodi ne predstavljaju problem.

Što očekivati – znakovi infekcije

Pojačano krvarenje, te vaginalni iscjedak snažnog mirisa mogu biti simptomi infekcije. Stupite u kontakt sa svojim ginekologom ili odite na hitan medicinski prijem, budući da možda trebate tretman antibioticima.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Information for you, Early Miscarriage. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, September 2016 Izvor: Saint Mary’s Hospital Expectant management of miscarriage Gynaecology Service - Information for Patients Prevela: Lucija P. Information for you, Early Miscarriage. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, September 2016 Izvor: Saint Mary’s Hospital Expectant management of miscarriage Gynaecology Service - Information for Patients Prevela: Lucija P.