Povećanje broja MPO postupaka nije dovoljno

 

Roda pozdravlja najavljenu mogućnost povećanja broja postupaka medicinski potpomognute oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja. Iznimno nam je drago da su subfertilnost i neplodnost prepoznati kao problem s kojim se suočava svaki šesti par fertilne dobi Republike Hrvatske.

Za uspješnost mjera i poboljšanje medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, potreban je cjeloviti pristup.

Nakon izjava ministra Kujundžića u srpnju ove godine i ovotjednih medijskih izvješća iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vjerujemo da se neće stati samo na najavama i očekujemo konkretne mjere. Međutim, za uspješnost mjera i poboljšanje medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, potreban je cjeloviti pristup, među ostalim i realno sagledavanje sadašnje situacije i izazova s kojima se i pacijenti i zdravstveni radnici susreću u MPO postupcima.

Zbog svega navedenog želimo još jednom ukazati na skromne rezultate postupaka medicinski pomognute oplodnje iz 2014. i 2015., posebno u državnim klinikama, te kao konkretne mjere za poboljšanje MPO tražimo:

  • Povećanje cijene IVF postupka

Sadašnji iznos od 10000 kuna koji uključuje i IVF postupak i lijekove, nije niti približno dovoljan za kvalitetnu reproduktivnu medicinu. Taj iznos generira suboptimalne postupke koji ne mogu pomoći velikom broju pacijenata, a istodobno stvaraju nepotrebane troškove. Primjera radi, Crna Gora izdvaja gotovo dvostruki iznos po istome postupku.

  • Ukidanje zakonskog ograničenja broja jajnih stanica (12)

Dok je prema svim europskim i svjetskim stručnim smjernicama optimalna stimulacija u kojoj će žene dobiti između 7-15 jajnih stanica, Hrvatska je u korelaciji sa zemljama EU ispodprosječna. Ograničenja ove vrste stvaraju ograničenja u radu i glavi! Omogućite liječnicima rad kako bi se individualnim i optimalnim pristupom u jednom postupku napravilo maksimalno moguće za svaku pacijenticu.

  • Uklanjanje obaveze da od šest postupaka najmanje dva moraju biti u prirodnom ciklusu, a zbog izrazito loše uspješnosti.

  • Šest (6) stimuliranih postupaka na teret zdravstvenog osiguranja.

  • Unaprijeđenje ili zatvaranje MPO centara koji imaju ispodprosječne rezultate.

 

Pozivamo struku da se uključi u izradu potrebnih koraka za kvalitetnije, sigurnije i u konačnici uspješnije postupke medicinski potpomognute oplodnje. Ovim mjerama većini pacijenata neće biti potreban maksimalan predviđeni broj postupaka na teret zdravstvenog osiguranja. Takvim pristupom bismo i mi mogli postati država u kojoj su za živorođeno dijete u gotovo 70% slučajeva potrebna samo dva postupka izvantjelesne oplodnje!

Roda će i dalje javnim djelovanjem, edukacijom, komunikacijom s pacijentima, kao i radom u Nacionalnom povjerenstvu za MPO nastojati pridonositi boljem liječenju neplodnih parova u Hrvatskoj.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: