Roda predstavila novouređeni prostor posjeta u Kaznionici i zatvoru u Požegi

Zadnja dva dana (19. i 20.6.) je u prostoru za posjete Kaznionice i zatvora u Požegi vrvjelo kao u košnici.
Skupila se neobična ekipa koja je imala isti cilj: u malo vremena preurediti prostor za posjete i učiniti ga prijateljskim i ugodnim za djecu i obitelji. U uređenju prostora su, uz tri Rodine zaposlenice i volonterke te dva majstora, bez imalo zadrške i s puno entuzijazma sudjelovale su i zatvorenice.
One će još neko vrijeme svoje obitelji dočekivati u tom prostoru i zato nisu skrivale osmijeh na licu gledajući rezultate svog volonterskog rada.

Prostor posjeta Kaznionice i zatvora u Požegi bio je spreman za predstavljanje na konferenciji za medije 20. lipnja 2018. kojoj su uz brojne novinare prisustvovali upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi, gospodin Antonio Čirko, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, gospođa Sanja Vladović i gospodin Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa.
Svima njima je na iznimnoj partnerskoj suradnji u ime udruge Roda zahvalila Branka Mrzić Jagatić, voditeljica projekta Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iz rešetaka iz kojega je financirano uređenje prostora posjeta.

U Hrvatskoj preko 13.000 djece godišnje ima jednog ili čak oba roditelja koji su lišeni slobode, a problemi s kojima se ova djeca susreću bitno su drugačiji od problema nekih njihovih drugih vršnjaka i vršnjakinja. Kako je u Požegi jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj u kojoj borave žene koje su osuđene na izdržavanje kazne dulje od 6 mjeseci, neka djeca rijetko ili uopće ne posjećuju svoje majke za cijelo vrijeme trajanja izdržavanja kazne zato jer su od Požege udaljena 200 i više kilometara. Nedostatak financijskih sredstava kojima bi se pokrivali troškovi puta djeteta i osobe u pratnji jedna su od većih prepreka. Stoga je Roda kroz projekt Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka osigurala financiranje troškova puta djece iz više različitih gradova u Hrvatskoj u posjet svojim majkama u Požegu. Međutim, neka djeca još uvijek ne dolaze u posjetu svojim majkama jer njihove obitelji smatraju da djeca ne trebaju dolaziti u Kaznionicu i zatvor. Međutim, održavanje redovitih kontakata i susreta s djecom i obitelji pomažu bržoj i lakšoj rehabilitaciji zatvorenica, a dugoročne blagodati za djecu su nemjerljive. Istina je za djecu bolna, ali neistina je još bolnija jer u odnose s bliskim osobama unosi nepovjerenje. Zato nam je bilo važno učiniti što je moguće više da se održe kontakti između majki zatvorenica i njihove djece.

Tome će ubuduće sigurno doprinijeti i ugodno uređen prostor posjeta koji je jednako prijateljski i za manju djecu, ali i za tinejdžere. U prostoru za posjete uređena su dva obiteljska kutka koja će obiteljima osigurati ugodno mjesto za dragocjeno druženje i otvoreni razgovor. Zidove prostora za posjete obogatit će informativni panoi za koje je fotografije izradila profesionalna fotografkinja Marina Paulenka. Na panoima su fotografije prostorija u kojima zatvorenice borave tijekom dana tako da njihova djeca i obitelji mogu vidjeti kako izgleda njihova svakodnevica.

Svake godine se u mjesecu lipnju provodi kampanja "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest" ("Not my crime, still my sentence") kojom se promiču prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Kampanja se provodi s ciljem podizanja svjesnosti o specifičnim uvjetima i okolnosti u kojima ova djeca odrastaju. Predstavljanjem novouređenog prostora medijima Roda se pridružila ovoj kampanji.

I za kraj, predstavljanjem uređenog prostora za posjete obilježen je završetak projekta Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka koji se provodio od siječnja 2017., a kojega je financiralo Ministarstvo pravosuđa. U okviru projekta održano je više različitih radionica za zatvorenice i osoblje: dvije kuharske radionice sa zatvorenicama i kuharicama održao je profesionalni kuhar David Skoko; glazbeno-kazališnu radionicu s roditeljima i djecom koja su došla u posjet majci održala je odgajateljica i dramska pedagoginja Petra Bokić; za majke zatvorenice održane su grupe podrške u roditeljstvu koje je vodila psihologinja Ivana Farkaš Vidović; Rodine volonterke Virdžinia Zubović i Italina Benčević održale su za medicinske sestre i policijske službenike i službenice radionice o prednostima nošenja djece i o sigurnosti djece u prometu.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: