5 načina njegovanja povezanosti između tate i djeteta

Tate se ponekad ne snalaze najbolje u stvaranju prilika u kojima bi se mogli posvetiti djeci, ali je jako važno da se potrude aktivno uključiti u život obitelji i biti prisutni u odrastanju djeteta od najranije dobi.
Uspostavljanje ravnoteže između obiteljskog života i svega ostalog što čini vašu svakodnevicu može biti izazov, ali nije nemoguće. Ukoliko želite sudjelovati u životu svog djeteta, biti uključeni u njegovo odrastanje i utjecati na izgradnju čvrste i bliske veze s njim, od pomoći vam mogu biti i ovi naši savjeti.
Dobra je vijest da ravnopravno preuzimanje brige o djeci i prisutnost u njihovom životu, donosi brojne dobrobiti i tatama i djeci.

1. Uključite se u večernje rituale

Vrijeme pred spavanje je idealno za stvaranje rutina uz pomoć kojih ćete se lakše povezati s djetetom. Malu bebu možete okupati, povremeno joj pomoći da se opusti uz masažu za bebe, nositi je po kući dok joj nježno i smireno pričate o tome kako ste proveli dan ili je možete nježno ljuljuškati i pjevušiti joj. Također možete djetetu čitati priče za laku noć, koristeći različite glasove za likove iz knjige. Osmislite neku zabavnu igru ili aktivnost koja će vam biti zajednička rutina svaku večer.

2. Ne zaboravite fizički kontakt

Fizički kontakt omogućava trenutno povezivanje i njime naglašavate svoju prisutnost . Ponekad tate zaborave da i najjednostavniji čvrsti zagrljaj ima ljekovito djelovanje i produbljuje osjećaj povezanosti kako kod tate, tako i kod djeteta. Kad god možete, uložite malo vremena u zagrljaje i poljupce.

3. Razgovarajte

Čak i kad ga nemate puno na raspolaganju, odvojite malo vremena za razgovor s djecom. Kako dijete odrasta, komunikacija je vrlo važna za održavanje uključenosti u život djeteta. Dijeljenje misli, događaja i osjećaja njeguje vezu koju imate s djetetom i omogućava vam da zbilja upoznate svoje dijete.
Razgovarati možete i s bebom. Ona će uživati u tonu vašeg glasa, a komunicirajući s njom potičete razvoj govora kod djeteta (način na koji tata komunicira s djetetom, koji je različit od majčinog, potiče razvoj govora i buduće pismenosti).

4. Zajedno se bavite fizičkim aktivnostima

Zajedničke fizičke aktivnosti potiču povezivanje i bliskost između tate i djeteta. Dijeljenje ljubavi prema istom sportu i bavljenje njime, zajednički rad na popravcima, odlasci u šetnju, igranje loptom u parku, vožnja biciklom, samo su neke aktivnosti koje vam mogu biti zajedničke. Pronađite hobi u kojem možete uživati i vi i dijete te mu zajedno posvetite vrijeme. S bebom se možete družiti na prostirci na podu ili je posvuda voditi sa sobom u nosiljci, a neće se buniti ni ako zaplešete povremeno s njom.

5. Uključite dijete u svakodnevne aktivnosti

I najobičniji kućni zadaci mogu se pretvoriti u zajedničku aktivnost i prilika su za povezivanje tate i djeteta. Osim što će dijete uz vas stjecati nove vještine na njemu najbliskiji način, kroz igru, ono se osjeća korisno i važno i jača svoje samopouzdanje. Tata svojim primjerom uči dijete da u obitelji svi ravnopravno sudjeluju u kućanskim poslovima što je važna životna lekcija.

 

Bonus savjet za mame
Imajte povjerenja u svog partnera i njegove sposobnosti te mu dajte prostora da izgradi svoj odnos s djetetom, potpuno različit od vašeg.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Tekst je nastao u okviru projekta Budi tata - sudjeluj u odrastanju svoje djece kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Art studio Pula. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no tekst ne izražava stavove i mišljenje spomenutog Ministarstva. Tekst je nastao u okviru projekta Budi tata - sudjeluj u odrastanju svoje djece kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Art studio Pula. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no tekst ne izražava stavove i mišljenje spomenutog Ministarstva.