Radionice projekta Neprekinuta veza u slikama

Roditeljska ljubav je bezuvjetna, ali i bezgranična, a internetska izložba koju vam ovdje predstavljamo svjedoči tome da joj ni zatvorski zidovi i rešetke Kaznionice i zatvora u Požegi ne predstavljaju prepreke. Kuharske radionice za majke zatvorenice i zatvorske kuharice, radionice o sigurnoj vožnji u autosjedalici i radionice o nošenju djece za zdravstveno osoblje i pravosudne policajke unijele su, uz nova znanja i vještine, puno optimizma u Požešku svakodnevnicu.

Radionice su održane u razdoblju od svibnja 2017. do veljače 2018. u okviru projekta "Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka", a krajnji cilj im je bio potaknuti majke zatvorenice na usvajanje vještina koje roditeljstvo čine povezujućim i koje mogu ojačati njihove roditeljske kompetencije što djetetu donosi brojne dobrobiti.

Na žalost, zbog brojnih okolnosti, kao što su udaljenost i visoka cijena puta, kontakt kojega djeca mogu ostvariti sa svojim majkama koje su na održavanju kazne u Požegi, vrlo je ograničen. Ali poznato je kako ljubav putuje preko hrane pa smo zato pozvale poznatog i cijenjenog chefa Davida Skoku da kroz kuharske radionice o ekonomičnom i zdravom kuhanju prenese neke kulinarske tajne koje će zatvorenice jednoga dana na slobodi moći podijeliti sa svojom djecom.

Neka djeca nakon rodilišta najprije ugledaju unutrašnjost zidova Kaznionice i zatvora u Požegi jer je to jedini način da ostanu uz majku. Zato smo kroz projekt Neprekinuta veza opremile prostor Odjela za rodilje na kojemu borave trudnice i majke s djecom do 3 godine starosti. Iako njihov boravak time nismo mogle učiniti ljepšim, mogle smo ga učiniti sigurnijim za dijete kroz radionice o nošenju i sigurnosti u prometu.

Kao što porod može i treba biti "mekan" u svim rodilištima jednako tako i pristup roditeljstvu u uvjetima kaznionica i zatvora treba biti "mekan". Razlog tome je samo jedan: dobrobit za dijete je nemjerljiva. Želimo vjerovati da je Neprekinuta veza barem malo tome i doprinijela.

Zahvaljujemo Rodinim volonterkama, chefu Davidu i osoblju Kaznionice i zatvora u Požegi na iznimnom angažmanu i suradnji na svim aktivnostima.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: