Savjeti za sigurno nošenje djece

Nošenje djece u nosiljkama samo po sebi vrlo je sigurna aktivnost, no kao i kod svake aktivnosti koja uključuje dojenčad i malu djecu, potrebno je poštivati osnovna pravila ponašanja.

 

1. Nosite dijete dovoljno visoko na tijelu

Dijete mora biti namješteno u nosiljci dovoljno visoko da mu možete poljubiti glavicu bez da se naprežete (close enough to kiss). Ako je dijete postavljeno niže, nosiljka je vjerojatno prelabavo vezana i postoji mogućnost da dijete ispadne.

 

2. Osigurajte da dijete može slobodno disati dok ga nosite

Dijete, pogotovo dojenče koje ne može kontrolirati vratne mišiće, može zaspati u nosiljci u položaju u kojem mu dišni putovi nisu slobodni. Pazite da držite dijete dovoljno visoko na tijelu da možete pratiti njegovo disanje i da lako možete provjeriti da mu bradica nije naslonjena na prsa. Dijete držite u vodoravnom položaju u nosiljci samo dok dojite, a nakon podoja ga vratite u uspravan položaj.

 

3. Koristite se nosiljkom primjerenom djetetovoj dobi

Pazite da se koristite nosiljkom koja je djetetu primjerena i nije prevelika. Ako se koristite klokanicom, provjerite da vaše dijete pripada skupini koja se njome može koristiti odnosno rabite ju s propisanim umetkom za novorođenče. Osim što dijete mora imati primjerenu kilažu, važno je da je dovoljno stabilno u postavljenoj nosiljci, odnosno da njegovo tijelo ima svu potrebnu podršku.

 

4. Odjenite se sukladno temperaturi

Roditelji su skloni tome da djecu pretjerano odijevaju. Imajte na umu da dok nosite dijete, vi ga s jedne strane grijete svojom tjelesnom temperaturom od 37°C pa može doći do pregrijavanja. Idealno je da dijete odjenete u onoliko slojeva odjeće koliko i sami imate na sebi.

 

5. Osigurajte da nosiljka nudi dovoljnu podršku za djetetova leđa i vrat

Idealno je da dijete bude u položaju „žabe", u kojem su mu koljena u položaju iznad guze, s podrškom od koljena do koljena (iako podrška od koljena do koljena nije toliko važna za stariju djecu). Ergonomska nosiljka (klokanica, mei-tai, sling ili marama) nudi djetetu dovoljno podrške i udobna je i za nositelja.

 

6. Provjerite nosiljku prije svakog nošenja

Detaljno pregledajte nosiljku za znakove dotrajalosti ili oštećenja, primjerice za oštećene šavove, dotrajalu tkaninu, nesigurne dijelove, neispravne kopče. Nosiljku je najbolje kupiti od provjerenog proizvođača čiji proizvodi imaju sve potrebne oznake za sigurnost i koje su odobrene za prodaju u Europskoj Uniji.

 

7. Vježbajte nove vezove i nosiljke u sigurnom okruženju

Kad isprobavate nove vezove ili načine nošenja, obavezno to radite uz pomoć još jedne osobe, iznad mekane podloge ili blizu poda, sve dok niste potpuno sigurni da ste savladali vještinu. To se posebno odnosi na nošenje na leđima, kad ne možete vidjeti dijete. Ako vam treba dodatna pomoć, potražite savjet savjetnice za nošenje.

 

8. Koristite se zdravim razumom

Ne nosite dijete u nosiljci u situacijama kad ga ne biste držali na rukama – nosiljka nije zamjena za autosjedalicu ni pojas za spašavanje na vodi.

 

Više možete pročitati niže u Rodinoj brošuri Nosi me mama, nosi me tata.

Brošura Nosi me mama, nosi me tata
Brošura Nosi me mama, nosi me tata

VIDI PREUZMI

425.88 kB 0

nošenje bebe,nosiljke za bebe
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Babywearing International Izvor: Babywearing International