Kako tata može pružati podršku u trudnoći i porodu

Nekad ste jednostavno ostavljali partnericu u trudovima u rodilištu i vratili se nakon nekoliko dana po nju i dijete. Toga više nema - i očevi preuzimaju sve veću ulogu u pružanju podrške svojim partnericama. No, nitko nije rođen sa znanjem kako biti najbolja pratnja na porodu, stoga smo pripremili za vas nekoliko korisnih informacija za svaku fazu trudnoće i porođaja.

Tata je podrška majci i bebi i prije rođenja djeteta! Evo kako.

Trudnički pregledi

Od trenutka kad saznate da ćete postati roditelji pa kroz cijelu trudnoću normalno je imati puno pitanja, nedoumica i strahova. Jedan od načina kako se uključiti i dobiti odgovore jest da kad je moguće, pratite partnericu na trudničke preglede. Na taj način možete oboje imati priliku postaviti liječniku ili primalji koja prati trudnoću pitanja koja vas zanimaju.


Plan poroda

Kad prođe polovica trudnoće, počnite razmišljati o pripremi plana poroda. To je prilika da zajedno razmislite o mogućnostima koje vam se nude u različitim rodilištima te da na papir stavite ono što vam je najvažnije. Vrlo je važno da vi znate unaprijed što je vašoj partnerici bitno i koje su joj želje, jer na taj joj način možete pružati podršku koja ona treba i želi. U trenutku poroda možda će promijeniti mišljenje o nekim stvarima, ali zato ćete već imati na umu opcije koje ste razmatrali još u trudnoći.


Tečaj za buduće roditelje

Nitko nije rođen sa znanjem o trudnoći i porodu, ali osnove možete naučiti. Trudnički tečajevi nude se pri zdravstvenim ustanovama, ali postoje i privatni tečajevi koje organiziraju udruge i pojedinci. Jedan od najvećih prednosti trudničkog tečaja je da vam daje puno informacija o opcijama i alatima koje možete koristiti da partnerici olakšate porod. Ako znate što vas čeka, lakše ćete se nositi s izazovima i biti bolja podrška u porodu i u tjednima nakon poroda – tako da zaista vrijedi pohađati kvalitetan tečaj.


Doula – da ili ne?

Ako pomisao da budete jedina pratnja na porodu svojoj partnerici nije baš dobro "sjela", bojite se hoćete li to moći ili ste sigurni da to ne želite, svakako s partnericom razgovarajte o tome. Takav osjećaj je normalan i važno je o tome razgovarati što ranije.
Možda iz nekog razloga niste u mogućnosti biti prisutni na porodu. Idealno je ako možete naći nekoga da pruži podršku vašoj partnerici u takvim slučajevima.
Neka rodilišta nude mogućnost da dvije osobe budu prisutne na porodu, dok većin adozvoljava pratnju samo jedne osobe. Ako ne možete ili ne želite biti prisutni na porodu, razgovarajte o tome tko bi vašoj partnerici mogao pružati podršku na porodu – doula, majka, sestra, prijateljica.
Doula vam može pomoći razumjeti proces rađanja, pomaže vam posvetiti se partnerici, pa čak i omogućiti vam da kratko predahnete, odete do WC-a ili po kavu.
Mnoge studije su dokazale važnost pratnje na porodu, koja uz oca djeteta može utjecati na to da porod bude kraći, ali i lakši.


Poslije poroda

Čini se da je posao gotov kad se dijete rodi, ali zapravo tada tek počinje. Dok vam je partnerica još trudna, razgovarajte o razdoblju nakon dolaska djeteta, kako ćete organizirati godišnje odmore ili roditeljske dopuste, tko će vam dolaziti pomoći s kuhanjem i kućanskim poslovima. Ako se organizirate unaprijed lakše ćete prebroditi početne neispavane noći sa novim djetetom. Naravno, budite fleksibilni i dozvolite si da se predomislite (ili vaša partnerica).

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Dads to be: A guide to labour and how to support your partner Photo: Mesec Maj Ovaj tekst je nastao u projektu Budi tata koji se realizira uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Roda i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba. Izvor: Dads to be: A guide to labour and how to support your partner Photo: Mesec Maj Ovaj tekst je nastao u projektu Budi tata koji se realizira uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Roda i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.