Tjedan dojenja u Zagrebu 2017.

Na konferenciji za medije održanoj u subotu 30. rujna 2017. u prostorijama udruge Roda,
Grad Zagreb je predstavio program obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja
koji će u suradnji s organizacijama civilnoga društva (Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju HUGPD) i zdravstvenim ustanovama, doprinijeti nizom aktivnosti u tjednu od 1. do 7. listopada.

Cilj obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja je informirati širu i stručnu javnost o važnostima dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, i zajednicu u cjelini.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prigodnim je riječima pružio podršku svim aktivnostima te istaknuo vrijednost kontinuiranih nastojanja koje na ovom području ulaže Grad Zagreb – Prijatelj dojenja. Prisutnima su se obratile i Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda, Mirela Šentija Knežević, viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, doc. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., voditeljica Jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi, KB Sveti Duh i suradnica UNICEF-a te ambasadorica kampanje Možeš i ti, Mirna Medaković Stepinac.

Dojenoj djeci pružena je optimalna prehrana i zaštita od infekcija, a dojenje ima važnu ulogu u uspostavljanju cjeloživotnog zdravlja, jer su dojena djeca rjeđe pretila i manje obolijevaju od nekih kroničnih bolesti. Dojenje ima pozitivan učinak i na zdravlje majke te se kod majki koje doje rjeđe bilježi postporođajna depresija, dok dugoročno manje obolijevaju od nekih kroničnih bolesti, a zbog boljeg zdravstvenog stanja djeteta, rjeđe izostaju s posla. Dodatna prednost majčinog mlijeka je i što je ono prirodna, obnovljiva hrana koju ne treba proizvoditi i pakirati pa se dojenjem ne proizvodi otpad i stvaraju emisije stakleničkih plinova koje ubrzavaju globalno zatopljenje kao kod proizvodnje i potrošnje mliječne formule.
Zbog svega navedenog Grad Zagreb je prepoznao dojenje kao jedan od prioriteta lokalne zajednice te kontinuirano radi na stvaranju okruženja u kojem će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje. 

Grad Zagreb će, kao grad nositelj titule Prijatelj dojenja, na lokalnoj razini nastaviti s implementacijom Nacionalne strategije za razvoj zdravstva i Nacionalnog programa promicanja dojenja, kojima je dojenje definirano kao jedan od prioriteta, te će i nadalje nastojati zdravstvenu skrb i brigu za naše sugrađane podići na još višu razinu.

Kako bi što veći broj obitelji upoznao s koristima dojenja kako za dijete, tako i za majku, no jednako tako i pojasnili sve nedoumice koje mnoge obitelji imaju, Grad Zagreb pokrenuo je i Facebook stranicu Dojenje je zakon, kroz koju će nastaviti sve aktivnosti unaprjeđenja dojenja.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: