Dobrobiti redovitih kontakata djeteta s roditeljem u zatvoru

Ostvarivanje kontakta s djetetom pridonosi dobrobiti zatvorenika: uspješnije se resocijaliziraju, uviđaju smisao odgovornosti, zadovoljniji su i sretniji te mentalno zdraviji kada dobiju priliku biti dobri roditelji unatoč tomu što su u zatvoru.

Pravo na redovite kontakte s roditeljem koji se nalazi u zatvoru definirano je Zakonom o izvršavanju kazne zatvora. Maloljetna djeca mogu posjećivati roditelja zatvorenika ili zatvorenicu svaki tjedan i blagdanom. Maloljetna djeca do četrnaest godina posjećuju oca ili majku koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u pratnji odrasle osobe koja je član obitelji ili skrbnik.

Procjenjuje se da su oko 38% zatvorenika i zatvorenica u RH roditelji maloljetne djece. Podaci jednog istraživanja pokazuju da oko 25% zatvorenika i 17% zatvorenica ne viđaju članove svoje obitelji. Jedan od mogućih razloga je što je 38% ispitanih zatvorenika i 47% ispitanih zatvorenica udaljeno više od 200 km od mjesta prebivališta, iako žene udaljenost manje ističu kao razlog nedolaska obitelji u posjet.

Preko 50% zatvorenika i zatvorenica nemaju posjete partnera. Zatvorenice (64%) i zatvorenici (38%), kao najveću poteškoću u izdržavanju kazne navode odvojenost od obitelji i djece.

Gotovo se svi roditelji slažu da je roditeljstvo najvažnija, najbolja i najteža životna uloga. Nema roditelja koji ne želi biti dobra majka ili dobar otac svojem djetetu, samo što nekima u tome treba pomoći jer se ljudi ne rađaju s roditeljskim vještinama. Roditeljske se vještine uče; neki roditelji upravo u zatvoru dobiju za to priliku.

Više o tome kako održavati vezu s djetetom pročitajte u našoj brošuri "Neprekinuta veza – roditeljstvo iza rešetaka" na ovoj poveznici.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: