Predstavljene aktivnosti projekta Neprekinuta veza u Požegi

Udruga Roda je jučer u Kaznionici i zatvoru u Požegi predstavila projekt "Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka" koji ima za cilj očuvanje bliske veze između majke i djeteta. Iako se projekt provodi od siječnja 2017. povod za ovo događanje je bila Rodina donacija namještaja i opreme Odjelu za rodilje zahvaljujući kojoj će boravak trudnicama, majkama i njihovoj djeci do 3. godine života na ovom odjelu biti barem malo ugodniji.

U okviru donacije u potpunosti je opremljena i kuhinja koju je prvi isprobao poznati chef David Skoko na kuharskoj radionici sa zatvorenicama i osobljem iz kaznioničke kuhinje. Osim što je izvrstan kuhar, David Skoko je i predani volonter na više različitih projekata kroz koje promovira zdravu prehranu temeljenu na lokalno uzgojenim namirnicama. I u ovaj projekt uključio se volonterski kako bi održao dvije dvodnevne kuharske radionice i tako prenio majkama zatvorenicama dio svojih kulinarskih vještina koje im mogu pomoći u lakšem povezivanju s djetetom.

Zahvaljujući donaciji i kuharskim radionicama, zatvorenice koje na Odjelu rodilja borave sa svojom djecom imat će mogućnost pripreme zdravih obroka za svoju djecu, a što je u skladu s Europskim zatvorskim pravilima.

Podršku projektu dao je državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr.sc. Kristian Turkalj koji je nazočio konferenciji za medije i tom prilikom u svom obraćanju naglasio važnost očuvanja roditeljske veze s djetetom te je najavio daljnje iskorake za promjenu zakonskih odredbi koje se odnose na položaj djeteta u kaznionici.

"Sam po sebi život u zatvoru je izazovan, posebno kad imamo situaciju u kojoj je važno očuvati roditeljske veze, kako ne bismo prekinuli sve kontakte zatvorenika i okoline u koju se trebaju vratiti." Državni tajnik je također istaknuo važnost ovog projekta za djecu koja su rođena u zatvorskom sustavu, kako bi se u što većoj mjeri ostvarila integracija i odnos majke i djeteta, kao i budući povratak te djece s majkama u društvo.

Upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi, Antonio Čirko je s puno razumijevanja govorio o položaju majki i djece na odjelu za rodilje i napomenuo da kaznionica čini sve kako bi organizirala život i djeci i majkama zatvorenicama i opremila prostor da život u njemu bude što sličniji općim životnim okolnostima.

"Skrb o djetetu vodi se u svim segmentima. Ishrana djeteta prilagođena je uputama pedijatra i našeg zdravstvenog osoblja, primjereno djetetovu uzrastu, a osoblje kaznionice nastoji motivirati zatvorenicu da što duže doji svoje dijete."

U ime udruge Roda govorila je voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić naglasivši važnost podrške zatvorenicama u osnaživanju za majčinsku ulogu i u vraćanju osjećaja kompetencije u vlastite roditeljske sposobnosti.

"Iako se sva djeca rađaju s jednakom potrebom za ljubavi i sigurnošću, roditelji se ne rađaju s roditeljskim vještinama i stoga im je ponekad potrebna podrška uže i šire zajednice u roditeljstvu. Što su okolnosti teže, potreba za podrškom roditeljima u roditeljstvu još je veća."

Ovaj projekt će svojim aktivnostima pridonijeti osnaživanju i jačanju roditeljskih kompetencija zatvorenica kako bi ojačala njihova veza s djetetom.

"Pod takvim okolnostima veliki je izazov pomoći majci da vrati povjerenje u svoje kompetencije i da gradi odnos s djetetom koji se temelji na povezujućem roditeljstvu koji je kao stil roditeljstva zasnovan na razumijevanju dječjih potreba zbog čega se stvara čvrsta emotivna veze između djeteta i roditelja stvarajući gradeći tako čvrst temelj za djetetov emocionalni i kognitivni razvoj."

Ovom su prilikom predstavljene i ostale aktivnosti projekta usmjerene na pružanje podrške zatvorenicama povezujućem roditeljstvu. Planira se kontinuirana podrška trudnicama i majkama oko pripreme za porod, podršku dojenju i nošenju djeteta u nosiljkama, a cilj je veće uključivanje zajednice u pružanje te podrške stoga se planira suradnja s primaljama i patronažnim sestrama.

Aktivna uloga zatvorenica očekuje se, osim u kuharskim radionicama, i u kazališno-glazbenim radionicama u kojima se majka i dijete kroz igru, glazbu i kreativne aktivnosti imaju prilike družiti u opuštenom ozračju što im može pomoći da ono drugo dožive u drugačijem svijetlu. Ukupno šest radionica provodit će Petra Bokić, odgajateljica i kazališno-scenska umjetnica.

Psihosocijalnu podršku putem šest grupa podrške radioničkog tipa u različitim pitanjima majčinstva pružati će zatvorenicama suradnica, psihologinja Ivana Farkaš Vidović. Dio aktivnosti usmjeren je i na promotivne aktivnosti kojima će se dodatno senzibilizirati javnost za potrebe ove ranjive skupine djece i majki što Roda kontinuirano čini već nekoliko godina.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: