Sigurni i odgovorni na internetu, Razmisli pa klikni

U današnje vrijeme djeca i mladi odrastaju u svijetu koji se u mnogočemu razlikuje od onog koji poznaju njihovi roditelji i odrasli. Za mnogu djecu i mlade internet i elektronički uređaji su pozitivni, produktivni i kreativni mediji u razvoju vlastitog identiteta. Internet djeci i mladima čini svijet dostupnim jednim klikom, čineći mnoge zadatke i aktivnosti lakšima, uključujući i druženje i održavanje kontakata s vršnjacima, stvarajući dojam bogatog društvenog života i povezanosti sa svijetom.

Ali s brojnim prednostima, internet nosi i brojne prilike za zlouporabu. Djeca se, zbog nedostatka iskustva, znanja i vještina komunikacije, zbog svoje otvorenosti i naivnosti, na internetu susreću i s mnogim izazovima i osobama (odraslima ili djecom) koje im mogu ili žele nauditi, pa se navedene prednosti interneta mogu lako iskoristiti na njihovu štetu. Da bi na vrijeme prepoznali potencijalno opasne situacije i adekvatno se zaštitili od izlaganja zlonamjernim i neprimjerenim sadržajima i osobama, i odrasli i djeca trebaju dobro poznavati opasnosti interneta i znati kako ih izbjeći i kome se obratiti za pomoć ukoliko postanu žrtvom.

Svrha ovog projekta jest učiniti internet poticajnim i sigurnim alatom za djecu.

Partneri na projektu Razmisli pa klikni su Dom za odgoj djece i mladeži u Puli, Pulska filmska tvornica i Vijeće za komunalnu prevenciju u Puli. Suradnici projekta su Društvo naša djeca Pazin, Poreč, Udruga Ziid iz Umaga i filmska ekipa OŠ Dubovec iz Karlovca sa svojom voditeljicom, prof. Andreom Grkovski-Zimet.

Projekt se provodi na području Istarske županije, a tijekom provedbe, svi uključeni volonteri bit će educirani za samostalno vođenje radionica o sigurnosti na internetu te imati mogućnost nakon isteka projekta samostalno organizirati i provoditi istu ili sličnu radionicu u sklopu svoje organizacije.

Iznos projekta: 130.000,00 kn

Ciljevi projekta

pružiti djeci znanja i svijest koja im je potrebna da bi prepoznali i izbjegli opasne radnje i situacije na internetu i, u susretu s njima, reagirali na odgovarajući način;
ojačati komunikaciju djece i roditelja kako bi se u rizičnim situacijama djeca obratila roditeljima za savjet i pomoć, te jačanje roditeljskih kompetencija kako bi na takve zahtjeve mogli ispravno odgovoriti;
proširiti i ojačati suradnju institucija, organizacija i stručnjaka koji se bave zaštitom djece s ciljem povećanja sigurnosti djece na internetu.

Aktivnosti projekta

Kako bismo upoznali stavove i navike djece te načine na koji roditelji (ne)kontroliraju sigurnost svoje djece na internetu, provest ćemo anketu među djecom i roditeljima te održati 10 fokus grupa (5 s djecom, 5 s roditeljima). Na rezultatima anketa i fokus grupa, temeljit će se outputi projekta - infografike, edukativni letci te ostali informativni i edukativni materijali.

Kod kreiranja aktivnosti i edukativnih materijala, posebna će se pažnja posvetiti oblikovanju za djecu privlačnih materijala, kako bi se na taj način privukla njihova pažnja i postigli željeni ciljevi. Zato ćemo u izravne aktivnosti i izradu materijala uključiti i djecu (foto grupu i filmsku grupu, uz ilustratoricu, redatelja i scenaristu).

Ovaj projekt početak je Rodina bavljenja temom sigurnosti na internetu.

Internet može biti prijateljsko i mjesto puno mogućnosti za djecu. Uz pomoć interneta, djeca danas mogu lako i brzo doći do mnogih informacija i znanja, mogu se umrežavati, pa čak i mijenjati svijet, ukoliko imaju sjajne ideje i žele preuzeti inicijative. Na nama odraslima je zadatak da ih naučimo kako to činiti na siguran i odgovoran način.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: