Profit ispred zdravlja djece

U većini hrvatskih medija je ovih dana osvanula vijest o skupu pod nazivom Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra, održanom 14. ožujka u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nestlé žitarica. Na skupu je, navodi se, bilo riječi o važnosti doručka i uravnotežene prehrane za pravilan rast i razvoj djece, ali i o sve češćoj pojavi prekomjerne težine, pa čak i pretilosti, kod osnovnoškolaca.

Na prvi pogled, u ovoj vijesti nema ničega problematičnog. Nisu li nam pravilan rast, razvoj i zdravlje djece najvažniji? Svi znamo da je doručak najvažniji obrok, a na ovom primjeru vidimo kako javnozdravstveni stručnjaci i osviješteni proizvođači zajedno mogu raditi na poboljšanju zdravlja naše djece. Vrlo optimistična slika, zar ne?

U čemu je onda problem?

Osvrnimo se ponajprije na organizatore i predavače na skupu. Stručni skup Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra dio je istoimene Nestléove kampanje predstavljanja novih receptura žitarica za doručak. Time se Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao suorganizator skupa, izravno uključio u marketinšku kampanju jedne multinacionalne kompanije.

Neshvatljivo nam je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ušao u zajedničku promociju pravilne prehrane djece s Nestléom - promovirajući Nestléove žitarice kao „ukusan i hranjiv doručak svakog jutra". Smatramo da je nedopustivo da jedan zavod koji (bi trebao) radi(ti) u javnom interesu očito promiče interese pojedinih tvrtki a na uštrb zdravlja naše djece.

Sudjelovanje stručnjaka HZJZ u ovakvoj kampanji u očima medija i javnosti pruža jamstvo da su Nestléovi novi proizvodi uistinu onakvi kakvima se prikazuju: hranjiv i uravnotežen doručak potreban svakom djetetu. S autoritetom HZJZ-a, uglednih pedijatara i nutricionista iza sebe, Nestléovim se žitaricama otvara put u domove mnogih obitelji, ali i u vrtiće, škole i bolnice.

U mnogim zemljama velike prehrambene kompanije godinama su svoje marketinške kampanje preodijevale u razne „akcije za poboljšanje zdravlja potrošača", poput podizanja svijesti o važnosti doručka ili fizičke aktivnosti za zdravlje djece. Ove su akcije nailazile na lavinu kritika. Promičući fizičku aktivnost u cilju smanjenja pretjerane tjelesne mase i pretilosti, velike su kompanije istodobno nudile svoje proizvode pune „praznih kalorija" koje doprinose pojavi pretilosti. Stručnjaci za prehranu i udruge proizvođača već odavno upozoravaju da većina „žitarica za doručak" namijenjenih djeci sadrži previše šećera i nisu primjerene zdravom obroku. Količina šećera u njima toliko je velika da ih treba svrstati u skupinu slatkiša i konzumirati samo povremeno. Neke su kompanije, među njima i Nestlé, počele smanjivati količinu šećera (na što ih je možda potaknula i brojka od preko 35 000 e-mailova potrošača kojima se od Nestléa traži da „sreže" šećer u žitaricama za djecu).

Mediji koji su izvještavali s ovog skupa listom su citirali podatak o smanjenju udjela šećera u Nestléovim žitaricama do čak 30%, čime se potrošačima nudi „zdravija opcija". Bilo bi sjajno kada bi ova tvrdnja bila istinita. Nažalost, količina šećera u izvornim proizvodima bila je toliko visoka da čak i uz „zdravije" recepture ovi proizvodi i dalje ostaju - slatkiš. Njemačka udruga potrošača Foodwatch ovu je promjenu recepture prikazala slikovito: „Umjesto čokoladnih keksa, Nestlé sada našoj djeci za doručak nudi kolače". Njihov je sastav i dalje jednolično loš: brašno (sada dijelom i integralno), šećer (uz to i glukoza i ječmeni slad), biljne masti, sol i arome, garnirano dodatkom vitamina i minerala čija se prisutnost ponosno naglašava na četvrtini prednje strane kutije, ali s nutritivnog stajališta ne spašava proizvod.

Kako shvatiti ozbiljno stručnjake koji nam odjednom pod zdrav doručak nude proizvod koji ima „35 grama šećera na 100g obroka" i dolazi iz kutije uz „izrazite napore da se postotak šećera smanji" ? Kako je takav „doručak" postao ravnopravan (ili bolji) izbor od zobenih pahuljica prirodno zaslađenih dodatkom svježeg sezonskog voća? Što se dogodilo s tradicionalnim hrvatskim doručkom – palentom (žgancima, purom) s mlijekom ili jogurtom, koji je zdravija, ukusnija i jeftinija alternativa?

Ujutro kada ponudite djeci doručak, ili im on bude ponuđen u školi ili vrtiću, nemojte ni slučajno da to budu jabuke iz vrta, integralni kruh, sir i vrhnje kumica s placa, palenta domaćeg proizvođača. Očito mi svi ne znamo što je izvorna hrana – čini se da je hrana ono što „nije raslo, nije ubrano, nije sisalo, nije izašlo iz jaja" - visoko procesirane pahuljice i okruglice iz kutije s nasmiješenim likom, s puno previše šećera - to je, kaže naš Zavod za JAVNO zdravlje – zdravi doručak. E pa dragi roditelji, zasučite rukave, zaradite još malo više i obavezno omogućite vašem djetetu precijenjenu kutiju šarenih kuglica u nadi da će konačno „zdravo" doručkovati.

Jasno nam je da je Nestléu i ostalim proizvođačima u interesu povećati svoj profit, i povijest je dokazala da su oduvijek bili spremni na to pod cijenu zdravlja milijuna djece, ali nam nije jasno što naš HZJZ ima iz ovoga, koji je njima interes da se loš proizvod prezentira kao dobar i zdrav?
I zbog čega Ministarstvo zdravlja već prije nije stalo na kraj ovoj manipulaciji još kad je, u ime Nestlé žitarica, Bojana Gregorić Vejzović predala donaciju u iznosu od pola tone Nestlé Nesquik žitarica voditeljici prehrane u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj? Zar se naša bolesna djeca trebaju hraniti kemijom iz kutije, a ne izvornim namirnicama?

Ovaj put je u priči Nestle, sljedeći put će biti netko drugi i bez obzira o kojem proizvođaču i čijem profitu se radi, visoko procesirani proizvod prepun šećera i aditiva nije kvalitetan i hranjiv i ni u kakvim uvjetima se ne bi trebao predstavljati javnosti i djeci kao zdrava opcija, a kamoli još uz pomoć javnih institucija.

Možda smo mogli pretpostaviti razvoj situacije u trenutku kad je PDV na dječju hranu iz kutije postao jednak nuli, a PDV na voće, povrće i meso – ostao isti kakav je bio. Možda smo tada trebali shvatiti da potpuno pogrešno hranimo djecu – hranom. Onime što su nas učili u školi, što su nas učili u obitelji – dok smo još jeli zdravo, što se nazivalo piramidom zdrave prehrane. Ali čini se da profit pojedinaca ide iznad svih, iznad zdravlja naše djece i da institucije koje bi se trebale zalagati za naše zdravlje rade u interesu pojedinaca a ne javnog zdravstva. To je nedopustivo!

 

Roditelji u akciji - RODA

Naša reakcija bit će službeno dostavljena svim upletenim institucijama i stručnjacima uz zahtjev da se obrazlože i objasne postupci institucija kao i razlozi zašto je u kampanju o važnosti zdravog doručka uključena privatna tvrtka koja ovu priliku koristi za promociju vlastitih proizvoda.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: