U autosjedalici od rođenja

 

Robica, dekica, pelene, čarapice, kapica ... jeste li na popis za izlazak iz bolnice stavili i autosjedalicu za novorođenče?
Mnogi će se zapitati zašto ne jastuk, nosiljka, košara ili jednostavno mamine ruke?

Koliko god majke voljele djecu i željele ih zaštititi, u trenutku sudara, kad sve što se zatekne nevezano u automobilu leti prema točki udarca u vozilo, ničije ruke niti zagrljaj nisu dovoljno jaki i čvrsti da bi pružili primjerenu zaštitu novorođenčetu u bitci s izuzetno jakim silama sudara.

Na primjer, pri sudaru i brzini od samo 25 km/h na sve djeluje sila oko 20 puta jača od težine objekta. To znači da novorođenče koje teži samo 4 kg, u naručju postaje teško oko 80 kg. Tom silom od 80 kg novorođenče udara u stijenke vozila ili leti iz vozila van, a otpornost bebina tijela na udarce i ozljede ostala je na razini tek rođena djeteta.
Možete li u rukama zadržati 80 kg? Želite li riskirati?

Važnost upotrebe autosjedalice kod prijevoza djece prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske koja je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama obvezala sve vozače na vezanje djeteta u automobilu od rođenja do 150 cm visine u autosjedalici koja odgovara fizičkom razvoju djeteta.

Automobil i svi sigurnosni sustavi u njemu (pojasevi, zračni jastuci) dizajnirani su za odrasle osobe te ih moramo prilagoditi djeci.
Autosjedalice kategorije 0 , 0+ i I-size (tzv. jaje) postavljaju se suprotno smjeru vožnje i namijenjene su upravo djeci od rođenja do 13 kg ili 15 mjeseci starosti, ovisno o vrsti autosjedalice.

Novorođenče po porodu ima veliku i tešku glavu u odnosu na tijelo koju ne može samostalno držati prvih nekoliko mjeseci. Lubanja novorođenčeta je mekana i savitljiva, a ligamenti u vratu su preslabi dok s vremenom ne ojačaju da dijete može samostalno sjediti i hodati.

Kako bi pružile skoro potpunu zaštitu, autosjedalice za novorođenčad postavljaju se suprotno smjeru vožnje u poluležećem položaju i tako postavljene umanjuju rizik od teških ozljeda za čak 92%. Roditelji često brinu zbog poluležećeg položaja iako on, podupirući bebinu glavu, vrat i kralježnicu, pruža najbolju zaštitu.

Za tek rođenu djecu nagib naslona autosjedalice u odnosu na tlo trebao bi biti oko 45 stupnjeva jer većim nagibom može doći do pada djetetove glave na prsa i smetnji pri disanju. Kod nagiba naslona autosjedalice manjeg od 45 stupnjeva u sudaru može doći do pretjeranog istezanja djetetova vrata što za posljedicu može imati teške ozljede, a ponekad čak i smrtonosne.
Kod veće djece, koja već samostalno čvrsto sjede, naslon autosjedalice može se uspraviti do 60 stupnjeva u odnosu na tlo.
Najsigurnije mjesto za postavljanje autosjedalice je stražnja klupa, a ako vežete autosjedalicu na suvozačevo mjesto obavezno isključite zračni jastuk.

Mnogo roditelja ne koristi autosjedalice ispravno: ne vezuje ih uopće ili ih ne pričvrsti dovoljno za sjedalo automobila, ne veže dijete čvrsto u autosjedalicu, veže dijete u autosjedalici u debelim skafanderima ili jaknama, vadi dijete tijekom vožnje iz autosjedalice riskirajući život i sigurnost djeteta... Sigurni su u sebe i svoju vožnju jer oni paze dok voze ili idu samo do dućana, vrtića, nesvjesni da se oko 80% sudara s nastradalima događa u naseljima pri malim brzinama, a djeca najčešće stradaju kao putnici u automobilima s najbližom rodbinom (roditelji, bake, djedovi ...).

Ne riskirajte, sigurnost vašeg djeteta je u vašim rukama i zato - autosjedalica od prvog dana, uvijek i bez iznimke!

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: