Endometrioza – od postavljanja dijagnoze do začeća

Endometrioza je često bolan poremećaj u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice – endometrij – raste izvan maternice.
Najčešće se nalazi u jajnicima, zdjelici ili crijevima, rijetko i u ostalim dijelovima tijela. Može uzrokovati bolove, ponekad jake, pogotovo za vrijeme menstruacije.

Kod endometrioze, može se ustanoviti neplodnost, ali srećom, dostupni su učinkoviti tretmani medicinski potpomognute oplodnje. Mnoge žene s blagom do umjerenom endometriozom uspiju spontano začeti, dok trećina žena s endometriozom ima poteškoća prilikom začeća.

Liječnici često savjetuju ženama s endometriozom da ne odgađaju rađanje, jer se s vremenom stanje može pogoršati. Endometrioza, procjenjuje se, utječe na otprilike jednu od deset žena reproduktivne dobi.

 

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, često povezana s menstruacijom. Iako mnoge žene imaju grčeve tijekom mjesečnice, žene s endometriozom obično opisuju menstrualne bolove koji su mnogo jači od uobičajenih.

Najčešći znakovi i simptomi endometrioze su bolne menstruacije (dismenoreja), bol prilikom ili nakon odnosa, bol prilikom stolice ili mokrenja, prekomjerno krvarenje, krvarenje između ciklusa, neplodnost. Također možete primijetiti umor, proljev, zatvor, nadimanje ili mučninu, posebice tijekom menstruacije. Jačina boli ne mora nužno biti pouzdan pokazatelj stanja.

Endometrioza se obično razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije (menarhe).

Znakovi i simptomi endometrioze mogu se privremeno povući u trudnoći i zatim do menopauze, ako uzimate propisanu terapiju od strane svog odabranog liječnika, dok u menopauzi nestaju trajno.

 

Uzročnici endometrioze

Iako nema točnih i sigurnih uzročnika bolesti, nekoliko mogućih objašnjenja su retrogradna menstruacija, embrionalni rast stanica, kirurški ožiljak, širenje stanica endometrija tijelom, poremećaj imunološkog sustava. Veći rizik od razvoja endometrioze imaju nerotkinje, žene s abnormalnostima maternice, s povijesti infekcije zdjelice te drugim zdravstvenim stanjima koja onemogućavaju normalan menstrualni protok.

Kod uznapredovale bolesti, često su prisutni ožiljci i priraslice u trbušnoj šupljini koje zatvaraju jajovode, te na taj način onemogućuju susret spermija i jajašca. Priraslice mogu prekriti cijeli jajnik kao plastična vrećica te onemogućiti jajašcu da se oslobodi iz jajnika za vrijeme ovulacije. Priraslice se također mogu pričvrstiti za potpuno prohodan jajovod, tako da ne može doseći oslobođeno jajašce.

Veliki endometriomi mogu pritisnuti zdravo tkivo jajnika, te jajnik ne može proizvesti dovoljan broj zdravih jajnih stanica. Prilikom opsežnih operativnih zahvata može se dogoditi da se za vrijeme operacije slučajno odstrani ili ošteti zdravo tkivo jajnika, a može doći i do malih, ali značajnih oštećenja krvotoka jajnika, što na kraju rezultira proizvodnjom nedovoljno kvalitetnih jajnih stanica.

 

Kada posjetiti liječnika

Posavjetujte se s liječnikom ako imate znakove i simptome koji mogu ukazivati na endometriozu. Uzrok kronične boli u zdjelici može biti teško odrediti. Ali rano otkrivanje problema može pomoći da bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i bol.

Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom te se tad određuje prikladan tretman. Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom je operacija, pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizirati (opariti) laserom. Tijekom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila.

Za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.

 

ženska neplodnost
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Mayo Clinic, SIRM-ENDOMETRIOSIS Izvor: Mayo Clinic, SIRM-ENDOMETRIOSIS