zdravlje trudnica

Infekcije urinarnog trakta u trudnoći

Urinarni trakt uključuje organe koji stvaraju i sakupljaju urin i izbacuju ga iz tijela, a održava ravnotežu vode i soli u organizmu. U ovom procesu glavnu ulogu imaju bubrezi koji filtriraju otpadne produkte metabolizma, vodu i soli iz krvi i tako stvaraju urin koji prolazi kroz tanke cjevčice, tzv. uretre (mokraćovode), u mokraćni mjehur. Mjehur pohranjuje urin koji se zatim eliminira iz organizma preko druge cjevčice, tzv. uretre (mokraćne cijevi).

Zdrav urin je sterilan. U njemu nema bakterija, virusa niti gljivica. On je, zapravo, antiseptik koji ispire iz organizma potencijalno štetne bakterije.

Infekcija urinarnog trakta

Urinarna infekcija je upala bilo kojeg dijela urinarnog trakta. Infekcija se pojavljuje kad mikroorganizmi, najčešće bakterije iz probavnog sustava, doputuju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt i počnu se množiti. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mjehura (cistitis), ali bakterije mogu napasti bilo koji dio urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev.

Jesu li trudnice podložnije urinarnim infekcijama?

Urinarne infekcije su češće u trudnoći, pojavljuju se u otprilike u 1 od 10 trudnica. Povećani rizik urinarnih infekcija najveći je između 6. i 24. tjedna. Žene su i inače podložnije urinarnim infekcijama, jer je ženska mokraćna cijev relativno kratka, te je njen otvor puno bliži anusu i vagini, što omogućuje bakterijama brzi dolazak do mjehura. U trudnoći viši nivo hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda, uzrokujući njihovo opuštanje i produžavanje. Narasla maternica može pritiskati mjehur i mokraćovode na različitim mjestima, otežavajući urinu da prolazi kroz njih brzo i slobodno kao što je normalno. Što dulje treba urinu da prođe kroz te cjevčice u mjehur, veća je šansa da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu prije nego budu isprane. Također, kod trudnica postoji veći rizik da će se upala proširiti na bubrege.

Zato će liječnik test trakom testirati vaš urin na prisutnost bakterija tijekom svakog pregleda bez obzira da li imate ili nemate simptoma infekcije. Ako je prvi test negativan, vaša šansa da razvijete urinarnu infekciju u kasnijoj trudnoći je mala. Ali, ako ste između 5 i 7% trudnica koje imaju prisutne bakterije u urinu, biti ćete liječeni antibioticima. Ako se takva infekcija ostavi neliječena, imate 30% šansi da razvijete infekciju bubrega tijekom trudnoće.

Što uzrokuje infekciju urinarnog trakta?

U 90% slučajeva infekcija urinarnog trakta uzročnik je bakterija Escherichia coli., koja normalno živi u debelom crijevu. Staphylococcus saprophyticus je drugi najčešći uzročnik u žena (5-10%). Ostale vrste su Klebsiella, Proteus mirabilis, Ureaplasma urealyticum, Chlamidia i Enterococci. Kod zdravih žena, vagina je kolonizirana laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno. Laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija i smanjuje sposobnost prianjanja E. coli na sluznicu. Kada se broj laktobacila smanji, povisuje se pH, a time i opasnost od infekcije. Međutim do infekcije ne dolazi svaki puta kada bakterije dospiju u mjehur. Kod normalnog uriniranja mnoge se bakterije iz njega isperu. Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu, glavni su faktori koji smanjuju otpornost na infekciju.

U najvećem broju slučajeva bakterije najprije započnu rasti u mokraćnoj cijevi i često se presele na mokraćni mjehur, uzrokujući infekciju mjehura ili cistitis (mogu se također nastaviti razmnožavati u urinarnom traktu bez uzrokovanja bilo kakvih simptoma i to se stanje naziva asimptomatska bakteriurija). Ako se upala ne liječi odmah, bakterije mogu tada putovati uzlazno kroz mokraćovode i inficirati bubreg. Ta ozbiljna bolest koja može dovesti do preuranjenog poroda i drugih komplikacija se zove pijelonefritis.

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura

Cistitis je najčešća bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli.

Početak bolesti je obično nagli, a simptomi cistitisa mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih, mogu biti različiti od žene do žene, a najčešći su:

 • učestalo mokrenje
 • neugoda, pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
 • bolno mokrenje malih količina urina
 • česta, nekontrolirana i neodgodiva potreba za mokrenjem
 • potreba za mokrenjem noću
 • promijenjena boja urina (zamućenost)
 • ponekad krv u urinu
 • neugodan ili jak miris urina
 • pritisak u zdjelici i bol nisko u leđima ili donjem dijelu trbuha (iznad pubične kosti)
 • potreba za mokrenjem, čak i kad je jako malo urina u mjehuru ili kratko nakon što ste mokrili
 • umor, malaksalost
 • bolni spolni odnosi
 • povišena temperatura

Budući da je potreba za čestim mokrenjem česta tijekom trudnoće, može biti teško prepoznati da li imate cistits, posebno ako su simptomi blagi. Ako mislite da bi mogli imati infekciju, obavezno posjetite liječnika da testira vaš urin.

Budući da neliječeni cistitis predstavlja visoki rizik za dobivanje infekcije bubrega u trudnoći, važno je ne odgađati liječenje. Srećom, ta infekcije se najčešće rano otkrije, prije nego stigne do bubrega. Ako se infekcija rano i pravilno liječi neće imati negativog ujecaja na zdravlje i razvoj bebe.

Pijelonefritis ili upala bubrega

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis. Pijelonefritis je najčešće posljedica infekcije urinarnog trakta (cistitisa).

Znakovi da se infekcija proširila na bubrege su:

 • bolovi u donjem dijelu leđa ili sa strane ispod rebara, povremena jaka bol u trbuhu
 • povišena temperatura - iznad 38 stupnjeva Celzijusa, u trajanju od preko 2 dana
 • zimica s drhtavicom
 • topla koža, zažarenost ili crvenilo kože
 • vlažna koža, izraženo znojenje
 • povraćanje, mučnina
 • malaksalost
 • bolno mokrenje
 • povećana učestalost mokrenja
 • potreba za mokrenjem noću
 • zamućen urin ili urin nenormalne boje
 • krv u urinu
 • neugodan ili jak miris urina
 • promjene svijesti ili konfuzija

Upala bubrega je najčešća ozbiljna medicinska komplikacija u trudnoći. Može dovesti do preuranjenog poroda i drugih problema kao što je trajno oštećenje bubrega, zato se treba liječiti odmah.

Što ako dobijem infekciju urinarnog trakta u trudnoći?

Liječnik će zatražiti nalaz urina, najbolji je prvi jutarnji urin. Nakon pranja spolovila treba uzeti srednji mlaz. Najčešće je potrebno napraviti urinokulturu i antibiogram kako bi se odredila vrsta bakterije u urinu i propisao odgovarajući antibiotik za liječenje.

Ako razvijete cistits tijekom trudnoće ili su vam pozitivne bakterije u urinu, dobit ćete kuru oralnih antibiotika od 7 do 10 dana. Izbor antibiotika i dužina liječenja ovisi o povijesti bolesti i tipu bakterije koja je uzrok infekcije. Postoje brojni antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, npr penicilin i cefalosporini, a izbjegavaju se tetraciklini, eritormicin, kloramfenikol, sulfa preparati u trećem trimestru, i trimetoprim u prvom trimestru.

Antibiotik će simptome vjerojatno olakšati već kroz par dana, ali je važno držati se sljedećih preporuka:

 • Uzimajte lijek prema uputi liječnika.
 • Uzimajte lijek dok ga ne potrošite u cijelosti, čak i ako se osjećate dobro nakon nekoliko dana.
 • Mokrite kad god osjećate potrebu ili barem svaka 4 sata.
 • Nastojite potpuno isprazniti mjehur prilikom mokrenja.
 • Ako imate jake bolove u leđima, visoku temperaturu, povraćate ili imate i dalje smetnje nakon 10 dana, ponovo se obratite liječniku.
 • Nemojte piti akohol (pivo, vino, žestoka pića) dok uzimate lijekove za infekciju mjehura.
 • Otiđite na kontrolu kad ste naručeni kod liječnika.
 • Nakon terapije bi trebali ponavljati urinokulturu u redovnim intervalima tijekom trudnoće da se osigura da se infekcija ne javi ponovno, jer će gotovo 40% trudnica ponovno razviti istu. Ako stalno dobivate infekcije mjehura, možete do poroda uzimati nisku dozu antibiotika da se spriječi ponavljanje upale.

Ako dobijete infekciju bubrega tijekom trudnoće, primit će vas u bolnicu da možete primati intravenozno antibiotike i pratit će znakove preuranjenog poroda kod vas. Često će vam se kontrolirati urin i prepisati preventivno liječenje antibiotikom do kraja trudnoće, jer imate rizik ponovljene upale bubrega.

Komplikacije infekcija urinarnog trakta u trudnoći

Ako se bakterijska infekcija mjehura ne otkrije i ne liječi kod trudnica, čak 25% razvije upalu bubrega (pijelonefritis), koja povećava rizik prijevremenog poroda, povećava perinatalni mortalitet i povećava rizik za kasniju kroničnu bolest bubrega.
Čak i ako se ne razvije upala bubrega, neliječena infekcija mokraćnog trakta koja se pojavi u prvom ili trećem trimestru trudnoće povećava rizik mentalne retardacije i zastoja u rastu fetusa s 1.2% na 2%. Neke vrste E.coli mogu povećati rizik komplikacija u trudnoći, uključujući pobačaj i prijevremeni porod
Novorođenčad žena koje su u trudnoći imale infekciju s Ureaplasmom urealiticum imaju povećani rizik respiratornih infekcija.

Kako smanjiti rizik od infekcija urinarnog trakta?

 • Pijte puno vode, barem 8 čaša na dan. Povećani unos tekućine potiče često mokrenje kojime se iz mjehura ispiru bakterije. Izbjegavajte napitke koje iritiraju mjehur, kao npr. alkohol, sok od limuna i pića koja sadrže kofein.
 • Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem, mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože.
 • Nakon velike nužde brišite se od naprijed prema natrag. Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru. Genitalnu zonu perite čistom s vodom i sapunom s kiselom pH vrijednošću.
 • Operite genitalnu regiju i mokrite prije i poslije spolnog odnosa. Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa
 • Radije se tuširajte nego da sjedite u kadi. Ako se kupate u kadi ne sjedite u kadi duže od 30 minuta. Ne koristite pjenušave i uljne kupke i jake sapune koji mogu nadražiti uretru i genitalije i učiniti ih plodnim tlom za razvoj bakterija.
 • Izbjegavajte korištenje ženskih higijenskih proizvoda poput intimnih sprejeva, kupki i pudera i parfimirani toalet papir. Općenito je pravilo da se na područje genitalija ne nanose parfimirani proizvodi ili drugi potencijalni alergeni. Neki liječnici vjeruju da tamponi potiču infekciju urinarnog trakta. Ako se umjesto njih koriste ulošci, treba ih često mijenjati.
 • Nosite pamučno donje rublje koje upija vlagu i često ga mijenjajte. Izbjegavajte nošenje uskih hlača. Donje rublje je najbolje prati blagim deterdžentima.
 • Pijete nezaslađeni sok od brusnica ili borovnica. Istraživanja su pokazala da sok od brusnice može smanjiti količinu bakterija i spriječiti nove bakterije da se uhvate za sluznicu urinarnog trakta. Kemijski sastav soka brusnica i borovnica sprečava vezivanje E. coli na stanice urinarnog trakta. Fruktoza, koje ima u svim voćnim sokovima, može isto tako djelovati na bakterijsku adheziju, ali izgleda da je jedna, još neutvrđena specifična komponenta sokova brusnica i borovnica, jači inhibitor. Pijenje soka od brusnica neće izliječiti postojeću infekciju, pa ako imate simptome svejedno morate odmah otići svom liječniku po antibiotik.
 • Uzimajte vitamin C. Redovito konzumiranje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, ali još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.
 • Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol u prehrani. Povećajte unos jogurta.
Objavljeno:
Napisao/la:
Izvor: Baby Center, American Pregnancy Photo: Jomphong, FreeDigitalPhotos.net