trudnoća po tjednima

Bebini pokreti

Kada ću osjetiti prve pokrete bebe?

Prvi lagani pokreti bebe u vama bitna su točka vaše trudnoće. Kad prerastu u snažne udarce, ne brinite, sve je u redu.

Ako je ovo vaša prva trudnoća, možda nećete odmah ni primijetiti bebine pokrete jer vam taj osjećaj još nije poznat – mnoge žene opisuju ga kao nježne, treperave kretnje, poput leptirića u trbuhu. Vjerojatno ćete postati svjesni takvih kretnji oko osamnaestog do dvadesetog tjedna. U sljedećim trudnoćama, kad budete znali prepoznati znakove, prve kretnje mogu se osjetiti ranije, oko petnaestog do osamnaestog tjedna.

No, kada će stići taj dan da i vi ponosno objavite da su leptirići u vašem trbuhu poletjeli ili kako to vole neki grozno reći "da je beba oživjela"? Svima onima, koji su još vjeruju u duhove i tajanstveno "oživljavanje" bebe u trenutku kada to mama osjeti, slobodno poručite da vaše maleno već u 7. tjednu trudnoće skakuće po plodnoj vodi. Sve dok beba dovoljno ne naraste i njezini pokreti ne dobiju snagu koju možete osjetiti, podvodni tulum dešava se u "tajnosti".

Možda će biti dana kada će udarci biti neugodni ili kada će Vas beba buditi usred noći i to u trenutku kada ste napokon uspjeli namjestiti trbuh i zaspati. U tim trenucima ne zaboravite da je svako micanje znak zdravlja Vaše bebe i da ćete u danima nakon poroda s nostalgijom razmišljati o migoljenjima i udarcima.

Što moja beba radi tamo unutra?

Nakon početnih slabijih pomicanja, pokreti vaše bebe postat će jači i pravilniji. Kako beba raste, ti osjeti se mijenjaju pa ćete uz napredovanje trudnoće osjećati pokrete slične udarcima koji će biti sve jači. Vrlo često neiskusna trudnica možda i osjeća bebu, ali nije sigurna radi li se o plinovima ili bebi. Dio trbuha gdje ćete bebu vrlo vjerojatno prvo osjetiti jest na pola puta iznad stidne kosti pa prema pupku. Neke žene osjećaj opisuju kao leptiriće, druge kao ribicu koja vas je malo dodirnula u prolazu. Ta ribica svakim danom sve više raste i ubrzo se pretvara u tunu čije pokrete će osjetiti i i tata ako stavi ruku na trbuh i, naravno, ako ribetina ne odlući da će baš tada malo spavati.

Beba neće stalno udarati i pomicati se jer će se, baš kao i vi, ponekad htjeti odmoriti i naspavati. Jednostavno želi tiho i mirno ležati nekoliko sati. U daljnjem tekstu dajemo vam opis svega što možete očekivati dok beba raste.

Pokreti djeteta od  20. do 24. tjedna

Kako tjedni prolaze, aktivnost vaše bebe postupno će se povećavati. Od sada nadalje, tijekom sljedećih deset tjedana, vaša beba imat će vrlo burno razdoblje uz mnogo udaraca i okretanja preko glave.

Pokreti djeteta od 24. do 28. tjedna

Beba počinje štucati što objašnjava povremeni osjećaj naglih pokreta. Embrionalna ovojnica sada sadrži do 750 ml plodne vode u kojoj se vaša beba može slobodno kretati. Iako već neko vrijeme može čuti, u ovom razdoblju možda primijetite bebin trzaj kad čuje neki nagli zvuk

Pokreti djeteta od 29. tjedna

Beba će raditi manje, ali jasnije kretnje jer će joj u vašoj maternici postati tijesno.

Pokreti djeteta od 32. tjedna

Bebini pokreti dostići će vrhunac aktivnosti i od sada nadalje primjećivat ćete ih češće, a bit će i različitih vrsta kretnji.

Pokreti djeteta od otprilike 36. tjedna

Beba bi se mogla spustiti u završni položaj, obično glavom prema dolje, osobito ako vam je ovo prva trudnoća jer u tom slučaju čvrsti mišići vaše maternice i trbuha pomažu da se tu i zadrži. Sada ćete uglavnom osjećati bockanje njenih ruku i nogu, a mogući su i bolni udarci u vaša rebra.

Ako vam ovo nije prva trudnoća, trbušni mišići vjerojatno su slabiji pa bi beba mogla često mijenjati položaj, čak sve do termina poroda.

Pokreti djeteta od 36. do 40. tjedna

Beba će rasti pa se neće toliko često okretati. Ako beba traži palac za sisanje, možda ćete osjetiti brze i nagle pokrete bebine glave dok se okreće s jedne strane na drugu pokušavajući ga pronaći.

Tijekom zadnja dva tjedna trudnoće pokreti će se vjerojatno usporiti, a i beba neće tako brzo rasti. Ne morate brinuti – sve je to potpuno normalno.

Pokreti djeteta i položaj u kasnoj trudnoći

Zadnjih nekoliko tjedana beba bi se trebala spremiti za porod i smjestiti u vašoj zdjelici. Bebina glava je poput dinje koja pritišće dno vaše zdjelice tako da vas tjera na opreznije spuštanje u sjedeći položaj.

Dok se bebina glava spušta sve niže, primijetit ćete olakšanje ili manji pritisak pod rebrima.

U ovom stadiju trudnoće nećete više osjećati toliko velikih pokreta tijela, a umjesto toga možda ćete primijetiti uporno udaranje pod rebrima na jednoj ili drugoj strani – ovisno o tome kako je beba smještena. Ako vam je trbušna stjenka tanka, možda ćete čak uspjeti uhvatiti bebino stopalo.

Beba će ponekad spavati, a ponekad će biti vrlo aktivna, često navečer ili baš kada se spremate na odmor!

Koliko djetetovih udaraca bih trebala osjetiti svaki dan?

Ako nešto radite, nećete u tolikoj mjeri biti svjesni bebinih pokreta; veća je vjerojatnost da ćete ih primjećivati kad sjedite i odmarate se.

Istraživanja aktivnosti kod fetusa pokazuju da svaka beba ima svoj individualni ritam buđenja i spavanja unutar maternice – ne postoji određeni broj udaraca – no u kasnoj trudnoći vjerojatno ćete se i sami naviknuti na taj ritam.

Danas nisam osjetila bebine udarce – trebam li brinuti?

Ako ste bili usredotočeni na nešto drugo, možda niste opazili bebine kretnje. Želite li biti sigurni, evo nekoliko načina na koje možete potaknuti bebu da se kreće:

  • legnite na bok (podmetnite nešto pod trbuh) i budite mirni
  • popijte vode ili sok, legnite (u ranim tjednima možete na leđa, ali kasnije svakako na lijevi bok) i pokušajte se opustiti. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku odmah iznad stidne kose i pričekajte. Ako se još uvijek ništa ne dešava, pričekajte još par dana - možda zaista posteljica smeta da vas beba «podraga"
  • podignite noge i odmarajte se
  • puštajte glazbu vašem trbuhu

Ženama se često preporuča da uz pomoć tablice udaraca prate kretnje svoje bebe i zapisuju vrijeme kad su osjetile pokrete sve dok ne bi zabilježile deset udaraca, nadajući se da će to biti u otprilike isto doba dana. Nedostatak takvih tablica je to da žene često zaboravljaju bilježiti udarce pa se ritam udaraca rijetko podudara, što je onda uzrok nepotrebne zabrinutosti.

Ako želite brojati bebine pokrete, pogledajte tekst o važnosti brojanja bebinih udaraca.

Ukoliko ne smatrate potrebnim brojati bebine pokrete, savjetujemo vam da se priviknete na ritam bebinih udaraca nakon buđenja.

Ako nakon 22. tjedna trudnoće prođe 24 sata da ne osjetite bebu ili ako nakon 28. tjedna trudnoće prođu 2 sata da niste osjetili 10 bebinih pokreta, pokušajte bebu razbuditi na gore navedeni način. Ako i dalje izostanu pokreti, javite se liječniku, moguće je da beba spava ili je promijenila položaj, ali moguće je i da je, iz nekog razloga, bebi potrebna pomoć.

Objavljeno:
Napisao/la:
Izvor: Baby Centre Prevela: AndreaG Prilagodila: VedranaM