pregledi u trudnoći

Kako izračunati termin za one koje žele znati više

Ako ste pročitali prvi članak o tome kako izračunati termin i želite više informacije, na pravom ste mjestu.

Kako se izračuna termin?

Trenutno se u Hrvatskoj najčešće koristi Naegeleova metoda za izračun predviđenog termina porođaja. Početkom 19. stoljeća liječnik Franz Carl Naegele izračunao je da trudnoća traje 10 lunarnih mjeseca (10 mjeseca x 28 dana) odnosno 280 dana od zadnje menstruacije, uz pretpostavku da menstrualni ciklus (svake) žene traje 28 dana. No dr. Naegele u svojim zapisima nije označio detalj o tome ako se računa od prvog dana zadnje menstruacije, odnosno od prvog dana nakon zadnje menstruacije, što može termin prebaciti za pet ili sedam dana. U modernom porodništvu koristi se prvi dan krvarenja, ali ta odluka nije temeljena na dokazima niti na iskustvu iz prakse.

Prvo moderno znanstveno istraživanje o trajanju trudnoće izradio je tim Mittendorf et al. 1990. godine, i pokazali su da trudnoća prvorotki traje u prosjeku 288 dana, dok trudnoća višerotki traje u prosjeku 283 dana, prilično različito od onog što je izračunao Naegele 150 godina ranije. No prakse u izračunima trajanja trudnoće se nisu s obzirom na te nove informacije promijenile.

Ni rani ultrazvuk tu ne pomaže previše, naime ultrazvučni pregledi u prvom tromjesečju datira trudnoću s pogreškom od +/- 5-7 dana, dok u drugom tromjesečju se ta mogućnost pogreške povećava na +/- 7-10 dana. Ultrazvučni pregled također podrazumijeva da, posebice u ranoj trudnoći, svi plodovi rastu istom brzinom, no sve veći broj studija na velikim skupinama žena različitih etničkih skupina pokazuje da ipak postoje individualne razlike, kao što i kod djece postoje individualne razlike i brzine rasta.

No kakvu god mjeru koristio ultrazvuk, izračun termina odnosno trajanje trudnoće je i dalje baziran na vrlo nepouzdanom, jednom-rješenju-za-sve metode, na Naegeleovom pravilu. To znači da ultrazvuk može donekle reći koliko nam je plod otprilike star, moderno porodništvo i dalje pretpostavlja da svaka trudnoća traje 280 dana i na osnovu toga izračunava termin i ne uzima u obzir individualne razlike.

Koliko se djece rodi na dan termina?

Statistika kaže da samo 4 posto djece se rodi na dan termina, što drugim riječima znači da čak 96 posto djece se ne rodi taj dan. Štoviše, samo 70 posto djece se rodi u deset dana prije i nakon termina, drugim riječima čak 30 posto djece se rodi više od 10 dana prije i poslije termina. Ova statistika vrijedi čak i ako je termin određen ranim ultrazvučnim pregledom.

Kao da to nije dovoljno, statističko trajanje trudnoće varira: prvorotke u prosjeku imaju duže trudnoće a višerotke kraće, što je trudnica starija to su veće šanse da će joj trudnoća biti duža, na trajanje trudnoće može utjecati čak i porođajna težine majke!
Uz sve te čimbenike koje mogu utjecati na termin porođaja, s pravom se pitamo kako možemo očekivati da će svaka trudnoća trajati točno 280 dana od prvog dana zadnje menstruacije.

Uz ovako nepouzdane metode, kome treba termin poroda

Pred kraj trudnoće, trudnicama se sve češće spominjanju riječi poput hospitalizacije, indukcije, rizik. Naime, statistički modeli prikazuju da se rizik za lošeg ishoda za dijete blago veće prije 38. tjedna trudnoće te ponovno nakon 41. tjedna trudnoće. No, obzirom na to koliko se kvalitetno može izračunat tjedan trudnoće, vrlo je teško se pouzdati u sigurnost povećanog rizika, koji je, napominjemo, i dalje iznimno malen.

Samo mala promjena u predviđenom danu termina može značiti da će kraj trudnoće za ženu biti znatno manje stresno, bez nepotrebnog pritiska za hospitalizacije i indukcije, da ne kažemo dobronamjernih ali stresnih poruka i poziva „Jesi li rodila?"

Zbog individualnih razlika u trudnoći može se dogoditi da vam se ponudi indukcija kad ste po jednoj metodi izračuna trudni 41. tjedan, ali u biti ste tek u 39. tjednu trudnoće. Ili recimo rodite u 36. tjednu trudnoće ali dijete po svemu sudeći je u terminu – no radi predostrožnosti provodi vrijeme odvojeno od vas na neonatologiji.

Dobro, ali i dalje ne znam kad ću roditi

Postoji i druga metoda za izračun očekivanog termina poroda koje uzimaju u obzir trajanje vašeg menstrualnog ciklusa i da li ste već rađali. Carol Wood-Nichols, profesorica primaljstva na Sveučilištu Yale je na osnovu primjera iz njene prakse predložila drugu metodu izračuna predviđenog termina poroda, poznata po nazivu Woodino odnosno Nicholsino pravilo:

      1. Dodajte godinu dana na prvi dan zadnje menstruacije, onda:

  • Za prvorotku, oduzmite dva mjeseca i 14 dana
  • Za ženu koja je već rodila, oduzmite dva mjeseca i 18 dana

       2. Ako je ženin prosječni menstrualni ciklus kraći od 28 dana, oduzmite broj dana koliko je kraći; ako je prosječni menstrualni ciklus                duži od 28 dana, dodajte broj dana koliko je duži.

I to vam je predviđeni termin poroda. Na kraju ovog članka čeka vas koristan alat za izračun termina po Woodinoj metodi. No ni ova metoda nije previše pouzdana, iako uzima u obzir više faktora od Naegeleove metode.

Individualne varijacije u trajanju trudnoće

Ima nekoliko čimbenika koji utječu na prosječno trajanje trudnoće svake osobe:

  • Žene s menstrualnim ciklusima dužima od 28 dana najčešće imaju i kasniju ovulaciju, stoga se oplodnja događa kasnije i samim time termin izračunat po Naegelovom pravilu će biti par dana raniji;
  • S obzirom na to da spermiji mogu preživjeti i nekoliko dana u maternici, dan oplodnje nije nužno dan kad je žena imala seksualne odnose;
  • Ako žene u vašoj obitelji imaju tendenciju prema dužim trudnoćama, postoji veća mogućnost da ćete i vi imati dužu trudnoću; isto vrijedi i za kraće trudnoće;
  • Na kraće trajanje trudnoće mogu utjecati dijabetes, dob trudnice (ispod 30 godina), niži stas, niži ili viši indeks tjelesne mase (ispod 18,5 ili između 30-39,9 kg/m2), ženski fetus i pušenje kao i razina stresa, nedostatak potpore i strah pa čak i nezaposlenost;
  • Postoje i sve više dokaza da nekim plodovima treba duže vrijeme da se ugnijezde u tkivo maternice na samom početku trudnoće, što također može utjecati na dužinu trudnoće;
  • Neke studije dovode u pitanje uvaženo mišljenje da žena ovulira samo jednom u svakom menstrualnom ciklusu, odnosno da je moguće da ponekad žena ovulira dva pa čak i tri puta u jednom ciklusu, što bi moglo objasniti zašto neke žene zatrudne u drugim dijelovima menstrualnog ciklusa (primjerice, odmah nakon menstruacije) ili dok piju kontracepcijske pilule;
  • Na duže trajanje trudnoće mogu utjecati dob trudnice (iznad 30 godina), viši stas, muški fetus pa i nezaposlenost (kao i kod kraće trajanje trudnoće).

Znači – nema pravila, i znanost svaki dan sve više upravo to dokazuje.

No istraživanja su pokazala da su, individualno, žene u pravilu vrlo dosljedne kad je u pitanju dužina trudnoće – svaka trudnoća koja se odvija u istim, zdravim okolnostima će vam otprilike trajati isti broj tjedana.

Savjet za kraj

S obzirom na (ne)znanstvenu podlogu koja se koristi za izračun termina i na to da trajanje trudnoće u normalnim, zdravim uvjetima može varirati i do pet tjedana, trudnice bi trebale predviđeni termin porođaja uzeti s ogromnom dozom rezerve. Usredotočiti se na jedan dan može biti vrlo stresno, posebice s obzirom na to da su šanse da baš taj dan rodite samo 4 posto.

Radije onda razmatrajte termin, ili mjesec poroda. Kad vas netko pita kad vam je termin, umjesto datuma kažite "kasno ljeto" ili "kraj kolovoza, početak rujna". Ako rodite ranije, a dijete je prema svemu sudeći zdravo i u terminu, razgovarajte sa zdravstvenim djelatnicima o vašim individualnim faktorima i urgirajte da budete smješteni skupa, bez da je dijete na neonatologiji samo zato što je rođeno u nekom ranijem tjednu.

Isto tako, ako vam se ponudi indukcija zbog toga što ste "prešli termin", razgovarajte s primaljom i liječnikom o svojim individualnim faktorima koji određuju dužinu vaše trenutne trudnoće. Nismo sve iste, nije svaka trudnoća ista, i ne postoji jedno pravilo koje može i mora pokriti sve trudnice i svu djecu.

U izvorima imate nekoliko recentna i zanimljiva istraživanja koje vam mogu biti od pomoći.

 

 

Izvori:

American College of Obstetricians and Gynecologists. Method for estimating due date. Committee Opinion No. 611. Obstet Gynecol 2014;124:863–6.

Baerwald AR1, Adams GP, Pierson RA. A new model for ovarian follicular development during the human menstrual cycle. Fertil Steril. 2003 Jul;80(1):116-22.
Butt, K., Lim, K. et. al. Determination of Gestational Age by Ultrasound. J Obstet Gynaecol Can 2014;36(2):171–181

Goer, Henci. Obstetric Myths vs. Research Realities, Bergin & Garvey 1994.

Goer, Henci and Frye, Ann. The Due Date. Pathways to Family Wellness Magazine.

Jukic AM, Baird DD, Weinberg CR, McConnaughey DR, Wilcox AJ. Length of human pregnancy and contributors to its natural variation. Human Reproduction (Oxford, England). 2013;28(10):2848-2855. doi:10.1093/humrep/det297.

Katz VL, Farmer R, Tufariello J, Carpenter M Why we should eliminate the due date: a truth in jest Obstet Gynecol 2001 (Dec); 98 (6): 1127-1129

Kullinger M, Wesström J, Kieler H and Skalkidou A (2016) Maternal and fetal characteristics affect discrepancies between pregnancy-dating methods: a population-based cross-sectional register study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica DOI: 10.1111/aogs.13034

Mittendorf R1, Williams MA, Berkey CS, Cotter PF. The length of uncomplicated human gestation. Obstet Gynecol. 1990 Jun;75(6):929-32.

Mongelli M, Wilcox M, Gardosi. Estimating the date of confinement: ultrasonographic biometry versus certain menstrual dates. J. Am J Obstet Gynecol. 1996 Jan; 174(1 Pt 1):278-81.

Ng KYB and Steer PJ (2016). Prediction of an estimated delivery date should take into account both the length of a previous pregnancy and the interpregnancy interval. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 201: 101-07.

 

Objavljeno:
Napisao/la: