odgoj djece

Osam digitalnih vještina koje naša djeca moraju naučiti

Društveni i ekonomski utjecaj tehnologija svjetski je rasprostranjen i veoma ubrzan. Brzina i obujam informacija eksponencijalno je porastao. Stručnjaci predviđaju da će 90 posto cjelokupne svjetske populacije biti povezan s internetom unutar sljedećih deset godina.

Pomoću interneta, digitalni i stvarni svijet uskoro će se spojiti u jedno. Te promjene najavljuju uzbudljive mogućnosti, ali isto tako stvaraju određenu nesigurnost. A naša djeca nalaze se u središtu ove dinamične promjene.

Današnja djeca sve ranije i sve duže počinju koristiti digitalne tehnologije i medije. U prosjeku, ona provode sedam sati dnevno ispred ekrana – od televizije i računala, do mobilnih telefona i najrazličitijih digitalnih uređaja. To je više vremena nego što provode sa svojim roditeljima ili u školama.

Takvo provođenje vremena može imati značajan utjecaj na njihovo zdravlje i općenitu dobrobit. Kakav digitalni sadržaj konzumiraju, koga upoznaju na internetu i koliko vremena provode pred ekranima – sve su to faktori koji će uvelike utjecati na opći razvoj djeteta.

Digitalni svijet je ogroman prostor pun prilika za učenje i zabavu. No upravo su djeca u digitalnom svijetu izložena brojnim rizicima, kao što su cyberbullying, ovisnost o tehnologiji, neprimjeren i nasilan sadržaj, radikalizacija, prevare i krađe podataka. Problem leži u brzoj prirodi digitalnog svijeta, gdje prikladan način upravljanja internetom i politike namijenjene zaštiti djece kaskaju za njim.

Nadalje, postoji velika razlika u godinama u digitalnom svijetu. Način na koji djeca koriste tehnologije veoma se razlikuje od načina odraslih. Baš zbog tog generacijskog jaza roditeljima i odgajateljima/učiteljima teško je u potpunosti razumjeti rizike i prijetnje koja vrebaju kada se djeca koriste internetom. Kao rezultat toga, odrasli se mogu osjećati nesposobnima da daju djeci savjete o tome kako sigurno i odgovorno koristiti digitalne tehnologije. Također, taj jaz daje uzlet različitim perspektivama o tome kakvo je ponašanje prihvatljivo.

Stoga se postavlja pitanje kako mi kao roditelji, odgajatelji/učitelji i vođe, možemo našu djecu pripremiti na digitalno doba? Bez imalo sumnje, krucijalno je da ih opremimo digitalnom inteligencijom.

Digitalna inteligencija ili "DQ" predstavlja set društvenih, emocionalnih i kognitivnih sposobnosti koje omogućavaju pojedincima da se suoče s izazovima i prilagode zahtjevima digitalnog života. Te sposobnosti mogu se podijeliti na osam međusobno povezanih područja:

Digitalni identitet: sposobnost stvaranja i upravljanja pojedinčevim on-line identitetom i reputacijom. To uključuje svijest personi on-line i kratkoročnim i dugoročnim utjecajem na nečiju on-line prisutnost.

Digitalno korištenje: sposobnost korištenja digitalnih uređaja i medija, uključujući i vještinu kontroliranja kako bi se postigla zdrava ravnoteža između života on-line i off-line.

Digitalna sigurnost: sposobnost upravljanja rizicima koji postoje na internetu (npr. cyberbullying,) kao i problematičnim sadržajem (npr. nasilje) te njihovo izbjegavanje.

Digitalna zaštita: sposobnost otkrivanja cyber-prijetnji (npr. hakiranje, prevare), razumijevanja najboljih praksi i uporaba prikladnih sigurnosnih alatki za zaštitu podataka.

Digitalna emocionalna inteligencija: sposobnost empatije i gradnje dobrih odnosa s osobama koje su prisutne na internetu.

Digitalna komunikacija: sposobnost komuniciranja i suradnje s drugima korištenjem digitalnih tehnologija i medija.

Digitalna pismenost: sposobnost pronalaženja, evaluiranja, dijeljenja i stvaranja sadržaja kao i kompetencija u računalnom razmišljanju.

Digitalna prava: sposobnost razumijevana osobnih i drugih prava, uključujući i pravo na privatnost, intelektualno vlasništvo, slobodu govora i zaštita od govora mržnje.

Iznad svega, akvizicija ovih sposobnosti trebala bi biti ukorijenjena u poželjnim ljudskim vrijednostima kao što su poštovanje, empatija i razboritost. Ove vrijednosti olakšavaju mudro i odgovorno korištenje tehnologije – što je dodatak koji će odrediti buduće vođe. Štoviše, kultiviranjem digitalne inteligencije, koja je zasnovana na ljudskim vrijednostima, krucijalno je kako bi naša djeca postala znalci tehnologije, umjesto da tehnologija njima zavlada.

Objavljeno:
Napisao/la:
Izvor: World Economic Forum Prevela: Marta Hržić Tekst je nastao u sklopu projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Objavljeni sadržaj i mišljenja odgovornost su udruge RODA.