liječenje neplodnosti

Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO)

Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) je skup metoda liječenja dokazane neplodnosti jednog ili oba partnera. Njima se uspješno liječi 70 do 80% svih uzroka neplodnosti, ali primjenjuju se tek onda kada su sve ostale metode liječenja ostale neuspješne.

Obrada, odnosno traženje uzroka neplodnosti započinje nakon što u jednoj godini zajedničkog života nije došlo do trudnoće kod parova mlađih od 36 godina, odnosno kod starijih ako do trudnoće nije došlo u roku od 6 mjeseci. Obrada i liječenje mogu započeti i ranije, ukoliko to diktiraju podaci iz anamneze.

Obrada neplodnosti uključuje istovremeno utvrđivanje plodnosti oba partnera. Obaveza je da te aktivnosti vode kompetentni stručnjaci, a to su: ginekolog specijalist, ginekolog supspecijalist humane reprodukcije, urolog ili endokrinolog s iskustvom iz andrologije (muške neplodnosti).

Prema rezultatima obrade bira se način liječenja; kreće se od najmanje invazivne metode, ujedno i najmanje rizičnu za pacijenticu i buduću djecu.


Vrste MPO postupaka

IUI (AIH) - Intrauterina inseminacija (Artificial insemination by husband)

Intrauterina inseminacija prilično je jednostavna metoda potpomognute oplodnje. Njome se prethodno pripremljena sperma unosi u maternicu u vrijeme ovulacije i na taj se način pospješuje vjerojatnost oplodnje i začeća. Koristi za parove s tzv. idiopatskom neplodnosti , problema s ovulacijom ili lakših slučajeva muške neplodnosti. Osnovni preduvjet za primjenu ove metode potpomognute oplodnje su prohodni jajovodi kod žene.

 
IVF - In vitro fertilizacija - Postupak izvantjelesne oplodnje

Izraz in vitro fertilizacija u doslovnom prijevodu znači oplodnja u stakalcu (Petrijevoj zdjelici). To je najpopularnija metoda potpomognute oplodnje i donosi nadu tisućama parova koji bez ovog postupka nikad ne bi mogli doći do svoga djeteta.

Oplodnja se provodi tako što se jajne stanice izvade iz jajnika, oplode u laboratorijskoj posudici i oplođene stave izravno u maternicu. Izvantjelesna oplodnja koristi se najčešće kod žena s neprohodnim jajovodima, nakon neuspjelih pokušaja drugih metoda potpomognute oplodnje, primjerice IUI, kod loših nalaza spermiograma i kod parova s idiopatskom neplodnosti.

 
ICSI  - intracitoplazmatska injekcija spermija

Ova metoda potpomognute oplodnje najčešće se koristi u slučajevima teške muške neplodnosti. Primjenjuje se od ranih 90-tih, a sastoji se od injektiranja (umetanja) jednog spermija u citoplazmu jajne stanice. Nakon oplodnje stanice, prenosi se u maternicu kao i kod klasičnog IVF postupka.

 
PICSI

Način izbora spermija za postupak mikromanipulacije, temelji se na sposobnosti vezivanja zrelih spermija za hijaluronan.

Na dno zdjelice u kojoj ćemo napraviti ICSI nanesen je hijaluronan, molekula koju stvaraju granuloza stanice kumulusa ooforusa koji u tijelu okružuje, hrani i štiti jajnu stanicu. Među vezanim spermijima (zrelim i spremnim za oplodnju) odaberu se morfološki najbolji i napravi se ICSI. Kombinacija metoda MACs i PICSI daje izvrsne rezultate.

 
IMSI

Na povećanju 200 do 400 puta (povećanja pri kojima se najčešće izvodi ICSI) može se prepoznati većina anomalija spermija koje su vidljive na konvencionalnim fiksiranim i obojenim preparatima a temelje se na uočavanju nepravilnosti glave, vrata i repa.

Nažalost, ovo povećanje ne dopušta prepoznavanje manjih nepravilnosti pa se događa da naizgled normalni spermiji imaju strukturalne promjene koje je nemoguće uočiti na povećanjima 200 ili 400 puta, a koje mogu utjecati na ishod postupka.

Da bi se spriječio izbor spermija potencijalno neprikladnih za oplodnju i pravilan embrionalni razvoj potrebno je primijeniti metodu MSOME (motile sperm organelle morphology examination), pri čemu se spermije promatra na povećanju od 6.600 do 13.000 puta.

Kako se radi o neobojanom preparatu, te živim i pokretnim spermijima primjena ove metode u klinici dovela je do razvoja modificirane varijante ICSI-ja nazvane IMSI (intracitoplasmic morphologically selected sperm injection) pomoću koje prilikom izvođenja ICSI-ja odabiremo morfološki najbolje spermije.


Kombinacija metoda PICSI i IMSI daje najbolje rezultate u slučajevima bračne neplodnosti uzrokovane muškim čimbenikom.

 

 

 

Objavljeno:
Napisao/la:
Prevela: TanjaSP Izvor: KLINIČKI POSTUPNICI za medicinski potpomognutu oplodnju Hrvatskog društva za ginekološku endkrinologiju i humanu reprodukciju
Rodina brošura Neplodnost