problemi s dojenjem

Raynaudov fenomen ili vazospazam kod dojenja

Raynaudov fenomen je stanje koje zahvaća oko 20% žena, uglavnom između 20 i 49 godina starosti. To je benigno stanje i često ga karakterizira osjetljivost na hladnoću u rukama i nogama. Šake i stopala postanu bijeli ili ljubičasti kod izlaganja hladnoći te mogu žariti, boljeti ili postati neosjetljivi. To nestaje s toplinom.

Iako su vazospazmi najčešći u šakama i stopalima, do njih može doći i u krvožilnom sustavu dojke i bradavice. Bol kojom rezultira vazospazam je intenzivna i lako može biti razlog nečijeg prestanka dojenja. 
Prilikom izloženosti emotivnom stresu ili hladnoći, dolazi do vazospazma (stezanja) malih žila, što uzrokuje bol i privremenu diskoloraciju (gubitak boje) kože.

Vazospazam bradavice je stanje koje je često kod osoba s Raynaudovim fenomenom, i to stanje je često pogrešno dijagnosticirano ili previđeno od osoba kojima se majke obraćaju za pomoć kod dojenja.

Raynaudov fenomen čest je popratni simptom kod fibromijalgije i artritisa.
Raynaudov fenomen često se pogrešno dijagnosticira kao soor.

Postoji mogućnost da se pogrešan položaj dojenja pogrešno dijagnosticira kao vazospazam, ali i da se vazospazam pogrešno dijagnosticira kao soor.

 

Dijagnosticiranje Raynaudovog fenomena ili vazospazma

Kod utvrđivanja Raynaudovog fenomena bitno je ima li dojilja problema s cirkulacijom (u bilo kojem dijelu tijela).

Kod Raynaudovog fenomena dolazi do:

  • promjene boje u bradavici: između hranjenja bradavice pobijele a zatim postanu ljubičaste
  • bol se može opisati kao žareća, probadajuća, pulsirajuća
  • osjetljivosti na hladnoću: dojke bole kad su izložene nižim temperaturama.

Najčešći uzrok bolnih bradavica je pogrešan položaj dojenja. Pogrešan način sisanja može biti povezan s blijedim bradavicama, uzrokovanim smanjenim dotokom krvi. Stoga postoji mogućnost da se pogrešan položaj dojenja pogrešno dijagnosticira kao vazospazam. Povijest simptoma i znakovi između hranjenja (bol uzrokovana hladnim podražajem i "dvofazna" ili "trofazna" promjena boje – bijela-crvena-plava ) su simptomi koje bi svakako trebalo razmatrati prije dijagnosticiranja Raynaudovog fenomena. I svakako dobro ispitati položaj dojenja kako bi se taj uzrok mogao isključiti.

Kako si pomoći ako sumnjamo u vazospazam

Napadi vazospazma mogu biti uzrokovani hladnoćom ili emocionalnim stresom.

Raynaudov fenomen praćen je intenzivnom boli i nelagodom u dojkama i bradavicama. Glavno uporište u tretiranju Raynaudovog fenomena je izbjegavanje hladoće. Savjetuje se:

  • dojiti u toplom okruženju;
  • nositi toplu odjeću;
  • izbjegavati izlaganje hladnoći.

Kada dođe do bolnog vazospazma, od pomoći može biti utopljavanje bradavica (npr. toplim oblozima).

Što osobe s Raynaudovim fenomenom trebaju izbjegavati

Osobe s Raynaudovim fenomenom trebale bi izbjegavati pušenje i kofein, jer pogoduju pogoršanju simptoma, dok umjerena aerobna tjelesna aktivnost može biti korisna.

Korisnim se pokazalo dodavanje kalcija (2000mg dnevno) i magnezija (1000mg dnevno) u prehranu.

Nekim pacijenticama je pomoglo uzimanje ribljeg ulja i ulja noćurka. Međutim, potrebne su velike doze i minimalno 6 tjedana kontinuirane primjene kako bi se postiglo značajno ublažavanje simptoma.

Nifedipin je najučinkovitiji lijek za ovo stanje, kad se radi o težim slučajevima, a o primjeni lijeka svakako se treba konzultirati s liječnikom. AAP (American Academy of Pediatrics) dopušta njegovu primjenu.

Objavljeno:
Napisao/la:
Prevela i prilagodila: Ozana J Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas mailom na adresu dojenje@roda.hr. Hvala.