savjeti o dojenju

Skokovi u razvoju

Negdje tjedan-dva nakon rođenja, dijete koje je do tada mirno jelo svaka dva-tri sata, odjednom može dramatično povećati broj podoja. Tek sto je zaspalo već se probudi, plačući ili grizući šakicu, tražeći jesti. A mamu onda zaspu komentari okoline kako je super da je probala ali eto, očito dojenje ne funkcionira kako bi trebalo.

Pravite se da ne čujete ove komentare.

Povećavanje broja podoja u ovome periodu je skroz normalna pojava. U starim medicinskim knjigama ove dane nazivaju "frekventnima". Shvatili su da češće dojenje povećava proizvodnju, jer rastuća beba traži sve više i više mlijeka. Zato prihvatite ovu pojavu kao normalnu i frekventne dane provedite izležavajući se u krevetu s vašom bebicom. I najveći skeptici vam neće moći reći da je nešto drugo na ovome svijetu važnije od davanja najbolje moguće hrane vašemu djetetu. Dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je efektivnije za povećanje proizvodnje nego rjeđi i duži podoji.

Većina djece vremenom uhvati neki vlastiti ritam hranjenja, a iznenadno povećanje broja podoja je najčešće povezano sa skokovima u razvoju. Kao i ostali ljudi, djeca su u nekim periodima gladnija nego u drugima. Umjesto da provjerava što se nalazi u hladnjaku, beba traži majku. Jedno kratko vrijeme je bebin apetit veći nego mamina proizvodnja mlijeka.

Mame ove periode najčešće primjećuju oko trećeg tjedna života djeteta i onda opet oko šestog. Ako vaša beba ima skok u razvoju pustite je da siše koliko god hoće i kada god hoće. Na taj način će vaša produkcija brzo dosegnuti potražnju. Uskoro će se vrijeme između dva podoja produžiti i vaše dijete će ponovno biti ono staro. Puno odmora za mamu s bebom u skoku u razvoju, to je savjet koji bi joj sigurno svaki liječnik dao. Priroda i vaša beba udružuju snage da bi vam pomogli da se što više odmorite.

Kada je beba stara oko tri mjeseca nastupa još jedan skok u razvoju. Ponovno je bebi porastao apetit i ponovno su česti podoji ono što će vam pomoći. Još uvijek je prerano za uvođenje nadohrane pa nemojte riskirati pojavu alergije zbog preranog davanja krute hrane.

Sljedeća stvar koja je karakteristična za tromjesečni skok u razvoju je da je beba sve više i više budna i zainteresirana za svijet oko sebe. Plač može značiti i želju za društvom i igranjem. Držite dijete u centru aktivnosti. Pustite ga da leži na dekici na podu blizu vas. Uživat će tako u glazbi, pokretima, ljudima koji prolaze kraj njega. Što je dijete starije više će tražiti promjene. Pogled na stariju bracu i sestre, na mamu i tatu i slušanje njihovih glasova su odlična simulacija za bebu. Većina ljudi primijeti da djeca kojoj se puno pričalo, pjevalo i smiješilo i uključilo ih se u obiteljske rutine ranije počnu komunicirati.

Objavljeno:
Napisao/la:
Izvor: The Womanly Art of Breastfeeding Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas mailom na adresu dojenje@roda.hr. Hvala.