Atopijski dermatitis

Što je atopijski dermatitis?

Postoje različiti nazivi ili sinonimi za atopijski dermatitis kao naprimjer: neurodermitis, atopijski ekcem ili endogeni ekcem. To je čest oblik upale kože koji se najčešće javlja u osoba sklonih alergijama, a pogađa 10-20% djece širom svijeta. Najčešći alergeni su kućna prašina, perje i neki prehrambeni proizvodi. Bolest ne ugrožava život. Sve češće se javlja u razvijenom svijetu i predstavlja značajan uzrok pobola djece. Većina djece s ovom bolesti imaju visoke vrijednosti imunoglobulinaE te popratnu astmu. Točan uzrok bolesti je nepoznat, a nasljednost ima važnu ulogu. Smatra se kako je bolest rezultat međudjelovanja između nasljeđa, okoline, farmakoloških abnormalnosti, poremećaja kožne barijere i imunoloških čimbenika.
Bolest najčešće počinje u djetinjstvu, ali može se javiti u svakoj životnoj dobi. Prosječno 60% pacijenata ima prvu pojavu bolesti do prve, a 90% do pete godine života. Simptomi variraju ovisno o dobi.
Bolest se javlja podjednako kod muškaraca i žena, ali žene imaju lošiju prognozu.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Uobičajeni su simptomi suha koža, svrbež i ekcem (suhi ljuskavi osip na koži koji može prijeći u male mjehure, kraste ili zadebljanja kože).
Kožne promjene obično se javljaju simetrično na licu, vratu, šakama. Kod odraslih su zahvaćeni udovi, osobito pregibi koljena i lakta, ali može biti zahvaćeno i cijelo tijelo dok su kod dojenčadi najčešće zahvaćeni obrazi, čelo, trup i šake.

- suha koža
Uz ostalo, koža je isušena. Atopijska suhoća kože naziv je za ovu isušenost kože koja se često poistovjećuje s atopijskim dermatitisom. Koža osoba sklonih atopiji je blijeda, ispucala, ponekad obilježena uzdignutim folikulima dlaka ili sklona ljuštenju.
- svrbež
Najneugodniji simptom je svrbež. Ponekad je toliko intenzivan da dijete ne može zaspati, a također niti roditelji. Zbog toga je važno dječju kožu dobro njegovati uz odgovarajući tretman, jer ekcem umanjuje ukupnu kvalitetu života djeteta.
- ekcem
Očituje se mjehurićima ili crvenilom na koži. Mogu se vidjeti plikovi koji uzrokuju svrbež, a po njihovom izgledu liječnik može procijeniti stadij bolesti: crveni i mekani u početku, a kasnije zadebljani, tvrdokorni i suhi.
Ekcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi.

Može li doći do komplikacija?

Iako su komplikacije vrlo rijetke, katkad se može proširiti ili izazvati sekundarne infekcije.
Za djecu su najopasniji stafilokoki i virus herpesa, koji kod njih mogu imati zabrinjavajuće dimenzije. Dijete s atopijskim dermatitisom prolazi kroz životno razdoblje kada mu je potrebno više pažnje i njege kako bi se što manje narušila njegova kvaliteta života.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Ne postoji lijek čijom primjenom će ova bolest nestati. Cilj simptomatskog liječenja je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip. Potrebno je postaviti ispravnu dijagnozu, educirati pacijenta, liječiti akutna izbijanja bolesti i komplikacije te izbjegavati ono što bolest „provocira".
U svakom slučaju, liječnički je tretman potreban. On je usmjeren na kortizonske kreme prema kojima je većina ljudi vrlo nepovjerljiva. No, riječ je o preparatima koji su vrlo učinkoviti i, ako se pravilno koriste, gotovo nikad ne izazivaju komplikacije.
Smanjite mazanje kortikosteroidnom kremom čim se ekcem tj svrbež smanji. Zapamtite da kortikosteroidne kreme uzrokuju stanjenje kože ako se koriste nepotrebno dugo.
U slučaju većih ekcema i sekundarne infekcije, liječnik će vam preporučiti odgovarajuće antibiotike. Antihistaminici mogu biti od koristi pojedinoj djeci zbog umirujućeg djelovanja na osjećaj svraba. Pozitivan učinak često imaju i termalne kure. Probiotici su "dobre" bakterije, korisne za zdravlje. U tankom i debelom crijevu probiotici moraju biti u količinama dovoljnim za očuvanje ravnoteže crijevne mikroflore kao prirodne zaštite. Najnovija istraživanja pokazala su da unošenje probiotika putem hrane ima povoljan učinak na zdravlje djece koja imaju atopiju.

Liječenje neurodermitisa u prvoj godini života

Temelji se na spoznajama o funkcioniranju imunološkog sustava u ovom periodu života - budući da u prvih šest mjeseci ne postoji ravnoteža imunoloških stanica, stvara se ˝prozor˝ u kojem postroji mogućnost razvoja preosjetljivosti. Prevencija u djece s visokim rizikom (atopija u obitelji) podrazumijeva dojenje ili hranjenje hipoalergenim formulama te izbjegavanje izlaganja duhanskom dimu i hlapljivim organskim tvarima. Četiri situacije zahtijevaju prehranu nadomjecima aminokiselina: izostanak napredovanja, teški atopijski dermatitis, sindrom višestrukih alergija na hranu i alergija na hidrolizate. Ponovno uvođenje obične hrane ne smije se puno odgađati kako bi se probavni sustav navikao podnositi je. Za to je potrebno pratiti klinički razvoj, jačinu preosjetljivosti i napraviti test uvođenja hrane. Cilj liječenja u ovoj dobi jest oporavak općeg ekcema, poboljšanje kvalitete življenja, sprječavanje sepse koja može biti po život opasna komplikacija, a i drugih komplikacija te što brži povratak normalnoj prehrani. Izbjegavanjem duhanskog dima i ostalih alergena u prvoj godini života smanjuje se učestalost kasnijeg razvoja astme.

Što „provocira" bolest i kako ublažiti te čimbenike?

Iako je točan uzrok bolesti nepoznat uočeno je postojanje provocirajućih čimbenika koji pogoršavaju bolest:
- svako isušivanje kože (znojenje, plivanje, pretjerano kupanje)...
- pretjerana izloženost tijela toplini (nemojte dijete previše utopljavati, izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati)
- sintetičke tkanine i vuna koja često izaziva svrbež; koristite pamučnu odjeću
- kontakt s nekim otapalima, omekšivačima vode, sapunima, dezodoransima, deterdžentima...
- emocionalni stresovi
- boravak u zadimljenim prostorijama
- alergeni (kućna prašina, perje, životinjska dlaka i pelud)
- nutritivni alergeni (jaja, kravlje mlijeko, riba, školjke, soja, pšenica, čokolada (čokolino), orasi, bajami, lješnjaci i agrumi). Obratite pažnju na eventualne reakcije (crvenilo oko usta) na neke namirnice, primjerice svježe rajčice, voće, sireve .., te na pojavu probavnih smetnji kao što su grčevi, povraćanje i proljev.

Smijete li imati kućnog ljubimca?

Istraživanja pokazuju kako je učestalost neurodermitisa značajno manja kod djece koja tijekom prve i druge godine života imaju kućne ljubimce. Oni predstavljaju nedovoljno definiran okolišni čimbenik koji, pretpostavlja se, djeluje na sazrijevanje imunološkog sustava i tako djeluje zaštitno protiv razvoja atopijskog dermatitisa. Zato nemojte odvajati dijete od njegova kućnog ljubimca osim ako se utvrdi da svojom blizinom izaziva alergiju. Treba redovito prozračivati dječju sobu, ukloniti tepihe i izbjegavati plišane igračke u krevetu.

Kako ublažiti simptome?

- smanjiti stres, ako je moguće
- izbjegavati provocirajuće čimbenike koji pogoršavaju simptome i uzrokuju svrbež
- koristiti rukavice pri kontaktu s nadražljivim tvarima
- ne kupati/tuširati se prečesto i ne koristiti vruću vodu
- ukoliko se mora koristiti sapun, preporučljivi su oni bez mirisa koji vlaže kožu te sredstva za čišćenje koja ne sadrže sapun
- mokru kožu obrisati nježnim dodirima ručnika, ne trljanjem
- upotrebljavati kreme bez mirisa i alkohola
- smanjiti znojenje
- umjereno izlaganje suncu
- vlaženje zraka u kući
- pokušati temperaturu i vlažnost zraka u kući održavati uvijek istima
- piti mnogo tekućine
- izbjegavati češanje kože

Njega kože

- dnevna higijena (kratko kupanje i tuširanje mlakom vodom su važni za uspješnost terapije atopijskog dermatitisa. Imaju i psihološku važnosti jer predstavljaju kvalitetno vrijeme provedeno s djetetom. Voda ne smije biti previše topla kako ne bi izazvala ili reaktivirala svrbež. Isključena je upotreba sapuna i klasičnih pjenušavih kupki sa suviše deterdženata. Umjesto njih, koristite dermatološke preparate ili gel bez sapuna. Važno je dobro isprati i vrlo pažljivo brisati kožu).
- hidratantna njega (hidratantne kreme prilagođene ovom tipu kože potrebne su djeci koja imaju atopiju radi povećanja vlažnosti kože, poboljšanja stanja kože, sprječavanja prolaska alergena kroz kožu i manjeg nanošenja dermokortikoida. Hidratantne kreme treba koristiti kao nadopunu liječničkog tretmana kod pojavljivanja atopijskog dermatitisa na suhoj koži ili samostalno tijekom faze povlačenja ekcema).
Nanošenje hidratantne kreme laganim masiranjem dragocjen je trenutak nježnosti, bliskosti i smirenja, koji je od neprocjenjive važnosti za emocionalnu ravnotežu djeteta u tom za njega teškom razdoblju.
Krema se nanosi u malim količinama, laganim masirajućim pokretima, jednom do dva puta dnevno. Dobro ju je unaprijed zagrijati između dlanova čijom cijelom površinom se krema i nanosi.
Kremu i način korištenja propisuje liječnik.

Što možemo očekivati?

Većina bolesnika dobro odgovara na opisanu terapiju, međutim treba biti svjestan kako za ovu bolest nema lijeka. Cilj liječenja je držati stanje pod kontrolom. Ukoliko se bolesnici pridržavaju uputa, ponovna izbijanja simptoma mogu se svesti na minimum.
U većem broju slučajeva atopijski dermatitis dječje dobi iščezne do kraja treće ili četvrte godine života, a dobrom njegom i lokalnim liječenjem kožnih promjena čak i ranije, osobito ako se otkrije i odstrani uzročni alergen. U slučaju juvenilnog dermatitisa (neurodermitisa) kožne promjene mogu biti dugotrajne, te perzistirati ili recidivirati i do puberteta, pa i kasnije, usprkos liječenju.

U svakom slučaju, radi otkrivanja eventualnih alergena koji bi mogli biti uzročni agensi u nastajanju ovih tipova dermatitisa, neophodno je načiniti jednu detaljnu dermatološku/alergološku obradu, po mogućnosti kod dermatovenerologa, koji će poslije detaljne obrade propisati i tretman.

Pripremila: Mirela Bl
Izvori: Vaše zdravlje
Medicina.hr
Cybermed.hr

Objavljeno: 18. siječnja 2006.

Objavljeno:
Napisao/la: