Korištenje računala i internetska sigurnost za predškolsku djecu

Predškolski odgajatelji često upozoravaju da djeca predškolskog uzrasta ne bi trebala provoditi toliko vremena pred računalom i surfajući internetom. Od 2007. godine postoji konsenzus da je igranje igrica na računalu preporučljivo za djecu stariju od 3 godine pa nadalje, premda postoje programi razvijeni za mlađu djecu.

Predškolska djeca imaju dosta koristi od dobro dizajniranih softverskih programa koji su napravljeni posebno za njihove razvojne potrebe, vještine i stil učenja svojstven toj dobnoj skupini. Međutim, računalne igrice nikada ne bi smjele zamijeniti odnose i iskustva djece sa svojim vršnjacima. Produžena sjedeća aktivnost također bi se trebala izbjegavati kako bi djeca bila aktivna što onda pogoduje njihovom boljem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Predškolsko dijete ne bi smjelo sjediti za računalom dulje od 30 minuta dnevno. Za većinu djece, pokazalo se, najbolje je da to vrijeme provedu kroz dvije odvojene sesije.

Softverski programi bi trebali uključivati i pojačavati koncepte učenja s kojima se predškolska djeca susreću u drugim oblicima igara, kao što je slaganje kockica, bojanje, rad s puzzlama ili trčanje. Dobar softver omogućuje djeci da uče kako pratiti upute, donositi odluke, rješavati problemske zadatke, kao i učiti raspoznavati slova, oblike, i brojeve.

Kada programi dozvoljavaju igru dvoje ili više igrača, razvijaju se verbalne i društvene vještine, kao što je dijeljenje i razmjena ideja, izmjenjivanje igrača, općenito suradnja i poticanje razvoja i razvitka onog drugog.

Ako se odlučite u svojem radu s djecom za uporabu računala, valja imati na umu da su djeci potrebna računala koja odgovaraju njihovom uzrastu (visini) i da se moraju nalaziti u dobro osvijetljenom prostoru. Umaranje dječjih vratova, nogu, ruku i očiju također treba izbjegavati i prevenirati. Jednom kada osigurate spomenute parametre, možete krenuti s odabirom softverskih programa namijenjenih predškolskoj djeci.

Odabir prikladnih softvera za predškolce

Ovdje slijedi popis karakteristika nekog softvera za djecu za koji postoji konsenzus da je prikladan razvojnim potrebama djece predškolske dobi, a odobrili su ga odgajatelji u vrtićima:

 • Sadržaj nema elemente predrasuda, nenasilan je te pojačava vrijednosti koje uglavnom prihvaćaju cijele obitelji;
 • Grafički dizajn je dinamičan i animiran za djecu;
 • Program se vrlo lako koristi uz pomoć miša i govornih uputa, sadržava razumljive slike i simbole ili ikone, a ne zahtijeva vještinu čitanja;
 • Teme, koncepti i ciljevi igara zanimljive su djeci, a sam sadržaj vrijedan je učenja;
 • Potiče istraživanje kod djece, kroz crtanje ili korištenje zvučnih efekata;
 • Djeca redovito dobivaju povratne informacije (kroz grafičke ili zvučne prikaze) za uspješno obavljen zadatak;
 • Program sadržava prilagodljive igre čiji je dizajn djeci predvidio mnoštvo prilika za odlučivanje;
 • Programske opcije su edukativne, zabavne i prate razvoj vještina kod djece te dobi.

Surfanje internetom s predškolskom djecom

Djeca predškolskog uzrasta ne bi smjela sama pristupati internetskim stranicama, ali zato uživaju kada to rade s roditeljima ili starijom braćom i sestrama. Često to rade kako bi s roditeljima pogledali kamo bi mogli otputovati za sljedeći odmor, a ponekad koriste računala kako bi roditeljima izdiktirala čitave e-mailove.

Osiguravanje sigurnosti na internetu

Kada djeca idu na internet, to je kao da puštate čitav svijet u svoj dom. A postoje neki posjetitelji koje zasigurno ne biste htjeli ugostiti u svome domu. Zato su važni pretraživači koji koriste filtere. Predškolska djeca ne bi smjela nikada sama surfati internetom – mnogo toga može iskočiti prilikom surfanja što je neprimjereno djeci.

Međutim, djeca ovog uzrasta često sa starijom braćom i sestrama gledaju internetske stranice, stoga biste ih sve trebali educirati o pravilima sigurnog korištenja interneta. Djeca bi/ne bi trebala:

 • Nikada drugima davati/otkrivati osobne informacije kao što su ime, prezime, adresa, lozinke i slično;
 • Nikada se ne bi trebala nalaziti s ljudima koje su upoznala na internetu niti ih pozivati u svoj dom;
 • Nikada lagati o svojim godinama, odnosno govoriti da su starija no što zapravo jesu;
 • Nikada koristiti roditeljevu kreditnu karticu kako bi nešto kupila putem interneta;
 • Nikada roditeljima tajiti činjenicu da su na internetu naišla na strašnu, nasilnu, vulgarnu ili seksualno uznemirujuću poruku ili fotografiju – takvo što bi odmah trebali reći svojim roditeljima.

Premda još uvijek ne postoji opći konsenzus s koliko godina je prihvatljivo da djeca koriste internet i ostale digitalne tehnologije, jedno je sigurno – računala će, na neki način, biti dijelom života vašeg djeteta, a vi kao roditelji imate ključnu ulogu u osiguravanju da je dječji susret s internetom i računalima dobar i siguran te da ostavlja dobar utjecaj na njihov razvoj.

Karen Stephens je ravnateljica Državnog sveučilišnog centra za brigu o djeci u Illinoisu i instruktorica u području dječjeg razvoja zaposlena u Obiteljskom i potrošačkom znanstvenom odjelu ISU-a.

Objavljeno:
Napisao/la:
Izvor: Parenting Exchange Prevela i prilagodila: Marta Hržić Tekst je nastao u sklopu projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Objavljeni sadržaj i mišljenja odgovornost su udruge RODA.