Djeca u prometu

Stradanje djece u prometu vodeći je pojedinačni uzrok smrti djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj, a unutar ove kategorije, stradavanje u svojstvu putnika najčešći je uzrok smrti i ozljede.

Samo tijekom 2007. godine u Hrvatskoj u svojstvu putnika stradalo je 16 djece, a njih preko tisuću bilo je ozlijeđeno, dvostruko više nego ih je stradalo u svojstvu pješaka, donedavno najučestaliji uzrok stradavanja djece u prometu. Iako ne postoji službeni sustav evidentiranja uporabe dječjih autosjedalica prilikom očevida nakon nesreće, po neslužbenim procjenama većina nastradale djece nije bila vezana u primjerenim dječjim autosjedalicama u trenutku sudara koje su im mogle spasiti život ili spriječiti ozljede.

Dječje autosjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70%, te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.

Drugim riječima, od desetoro djece koja su smrtno nastradala kao putnici u osobnom vozilu uslijed prometne nesreće, a koja nisu bila pravilno vezana u dječju autosjedalicu, sedmero njih bi vrlo vjerojatno još uvijek bilo s nama.

Usprkos činjenicama i nebrojenim studijama koje potvrđuju važnost dječjih autosjedalica u očuvanju života naših najmlađih, pa i hrvatskim zakonskim odredbama koje obvezuju vozače na uporabu dječjih autosjedalica pri prijevozu djece do pet godina starosti, na hrvatskim se cestama nažalost još uvijek preveliki broj djece vozi bez zaštite koju smo im dužni osigurati kao roditelji.

Udruga RODA i njeni volonteri djeluju već deset godina kako bi putem informacija, edukacija, praktične pomoći i savjeta, kao i kroz zagovaranje promjena u hrvatskoj zakonskoj regulativi, osigurala sigurniju vožnju naših najmlađih i spriječila tragedije koje se svakodnevno dešavaju na hrvatskim prometnicama. Više o našem djelovanju u ovom području možete pronaći na dijelu našeg portala RODA u akciji.

U ovoj rubrici Rodinog portala pronaći ćete informacije i savjete o važnosti i pravilnom korištenju dječjih autosjedalica kao i informacije i savjete na temu sigurnosti djece u prometu općenito.

Ukoliko imate pitanja ili komentara na ovu temu, slobodno nam se obratite na roda@roda.hr ili na Rodinom forumu, kao i na bilo kojoj od akcija Rodinog programa Sigurno u autosjedalici, uključujući besplatne preglede autosjedalica i predavanja o autosjedalicama koji se održavaju širom Republike Hrvatske.

Dodatne informacije možete pronaći i u Rodinoj brošuri Autosjedalica – uvijek i bez iznimke! u PDF formatu kao i iPaper formatu, te na nezavisnom portalu autosjedalice.info.

Zahvaljujemo svim Rodama, roditeljima i djeci koji su sudjelovali i sudjeluju u našim akcijama, te svima koji su nam pomogli da ukažemo na važnost zakonske i roditeljske obveze korištenja autosjedalica.

 

Objavljeno:
Napisao/la: