Razvoj bebina vida

12-10-2011


Bebe vide čim se rode. U stvari, novorođenče čak može fokusirati pogled na predmete, ali na kratko vrijeme. U dobi od dva tjedna, bebe mogu pratiti pokrete, prepoznavati lica i pokazivati prve naznake osmijeha.

Novorođenče najbolje vidi na udaljenosti od samo 20 do 35 centimetara, što je otprilike udaljenost od majčine ruke do bebinih očiju. Poznato je da je vid novorođenčeta 10 do 30 puta slabiji od normalnog vida odrasle osobe.

1-3 mjeseca starosti. Krajem ovog razdoblja, bebin vid na daljinu trebao bi se dramatično poboljšati, a bebe će sve češće početi gledati u objekte koji se nalaze na većoj udaljenosti. Jedan od omiljenih objekata promatranja, bebama će biti ljudska lica. Do drugog mjeseca, koordinacija očiju bebe toliko se poboljša da mogu pratiti nešto što se pomiče s jedne strane njihovog lica prema drugoj. Sa tri mjeseca, većina beba će pokazivati početke koordinacije ruku i očiju tako što će posezati za predmetima, isprva slučajno, a kasnije preciznije.

Tijekom ovog razdoblja također se razvija bebina sposobnost razlikovanja boja.

4-7 mjeseci starosti. Kako vaša beba sve više i više ulazi u interakciju sa svojom okolinom, sukladno tome trebali biste primjećivati i povećanje vizualne svijesti. Beba stara između 4 i 7 mjeseci uživati će u predmetima zamršenijeg dizajna i imati veću sposobnost razlikovanja boja.

Do kraja ovog razdoblja, većina beba može fokusirati pogled na daljinu za otprilike jedan metar veću od one na koju je mogla u dobi od četiri mjeseca. Većina beba sada će moći pratiti čak i brze pokrete te će često vježbati novostečenu koordinaciju očiju i ruku.

8-12 mjeseci starosti. Većina beba sada već jako dobro vidi i fokusira pogled čak i na objekte koji se brzo pomiču. Sada su bebe u fazi združivanja motoričkih i vizualnih vještina. Na primjer, beba može primijetiti igračku na drugom kraju sobe, fokusirati na nju pogled, dopuzati do igračke, uzeti je u ruku i premetati po rukama kako bi je mogla bolje razgledati. Većina beba početi će zajedno koristiti oba oka, procjenjivati razdaljinu te hvatati i bacati objekte većom preciznošću.

Puzanje je važno u razvoju koordinacije očiju, ruku, nogu i tijela.

1-2 godine starosti. Između prve i druge godine života, djetetov vid dramatično će se poboljšati. Koordinacija između očiju i ruku nastavlja se razvijati i dijete će početi razumijevati apstraktne termine.

Ako roditelj smatra da njegovo dijete loše vidi, trebao bi konzultirati liječnika. Liječnik će odlučiti jesu li potrebne daljnje pretrage.

Neka djeca škilje. Obično blago škiljenje nestane s vremenom. Vaš liječnik će vam preporučiti daljnje mjere koje su, eventualno, potrebne. Ako dijete i nakon poduzetih mjera i dalje škilji, liječnik će ga vjerojatno poslati specijalistu za oči, jer rano liječenje može spriječiti kasnije probleme s vidom.

Kada dijete navrši tri godine života, liječnik mu može pregledati oči koristeći posebnu karticu za testiranje očiju namijenjenu djeci. Vrlo je važno što ranije otkriti slabiji vid u jednom ili oba oka, jer bi inače moglo biti nepovoljnog utjecaja na djetetov razvoj, a posljedica bi mogla biti trajno oštećenje vida.

                                                            Sandra K.