Saznajte sve o kupanju beba

12-10-2011

Bebe se ne zaprljaju toliko da im je potrebno svakodnevno kupanje. Dovoljno je bebu okupati jednom do dva puta tjedno, uz uvjet da temeljito očistite područje pokriveno pelenama svaki put kad beba ima stolicu.

Također, bilo bi dobro svakodnevno očistiti dijelove tijela koji se pojačano znoje te često zamaste ili zaprljaju kao, na primjer, područje iza ušiju, ispod pazuha, vratne nabore i nabore na preponama.

Šamponi i sapuni namijenjeni su zadržavanju čestica prljavštine i masnoće na površini kože da bi se nakon toga lakše mogle ukloniti vodom. Bez upotrebe sapuna, neke masnoće, prljavštine i površinske izlučevine bi se zalijepile za kožu. U tom slučaju bi za njihovo uklanjanje bilo potrebno još jače trljanje vodom i ručnikom, a to bi također moglo iritirati kožu. Koža svake bebe ima različit stupanj tolerancije na različite šampone, kupke ili sapune. Koža beba, a posebno koža novorođenčadi, vrlo je osjetljiva. Svi sapuni i šamponi, pa čak i oni najblaži, iritiraju kožu. Koliko sapuna ili šampona treba koristiti, koju vrstu i koliko često, može se odrediti samo metodom pokušaja i pogrešaka, ali evo nekoliko općih uputa:

 • Nije potrebno koristiti sapune i šampone kod kupanja novorođenčadi. Novorođenčad možete kupati u čistoj vodi, a u vodu možete dodati tek pokoju kap maslinova ili bademovog ulja.
 • Kod kupanja malo većih beba koristite sapun ili šampon samo na mjestima na kojima se nalaze naslage izlučevina (kao što su masnoća i znoj), a koje se ne mogu jednostavno odstraniti samo vodom.
 • Kada prvi put koristite sapun, prvo ga isprobajte na jednom malom dijelu bebine kože. Ako u slijedećih nekoliko sati koža na tom mjestu pocrveni, osuši se ili se zamjetno promijeni u odnosu na druge dijelove tijela, nemojte više koristiti taj sapun i isprobajte neki drugi.
 • Koristite blagi sapun, šampon ili kupku. Sredstva za kupanje beba su zapravo ista ona koja se koriste i za odrasle, ali sadrže manje dodataka kao, na primjer, antibakterijske supstance, mirise ili abrazive. Izbjegavajte sredstva za održavanje higijene koja su namijenjena odraslima.
 • Ograničite vrijeme djelovanja sapuna, šampona ili kupke na koži bebe na manje od 5 minuta da biste izbjegli sušenje ili iritaciju. Uklonite ih sa kože što je prije moguće pa  kožu dobro isperite.
 • Veoma je važno da kožu ne trljate jako sapunom.
 • Šamponi su slični sapunima i njihovo prečesto korištenje može iritirati kožu glave i ukloniti prirodne masnoće sa kose. Za većinu beba dovoljno je prati kosu šamponom jednom tjedno. Koristite blagi šampon za bebe. Kao sapuni za bebe, i šamponi sadrže manje dodataka od šampona za odrasle. Rijetko je potrebno umasirati šampon duboko u kožu glave.
 • Ako je vaša beba sklona ekcemima ili ima alergijski dermatitis, koristite što manje sapuna. Mogao bi pomoći poseban sapun koji vam može prepisati dermatolog. Bebe sa posebno osjetljivom kožom trebale bi vrlo malo vremena provesti u kadi uronjene u vodu, a najbolje ih je tuširati i čistiti samo zaprljane dijelove tijela.
 • Da biste ''izliječili'' tjemenicu, utrljajte maslinovo ili baby ulje u kožu glave i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga kosu raščešljate, a zatim je operite šamponom. Nakon što ste nanijeli šampon na kosu, ponovo češljem odstranite preostale ljuskice s kose. Nakon toga još jednom operite bebi kosu. 
 • Nikada ne koristite proizvode na bazi sapuna za pranje bebinog lica.
 • Neke majke osjećaju da previše sapuna i šampona (i mirisnih ulja i pudera) prikriva prirodan miris beba koji je majkama neodoljiv. Također je poželjno ne prikrivati majčin prirodan miris upotrebom parfema. Prepoznatljivi miris majčine kože pruža bebama osjećaj sigurnosti, pa korištenje čak i malih količina parfema može biti iritirajuće za bebu.

Kako okupati bebu?

 • Ne postoji pravi ili krivi način kupanja bebe. Postoji samo način koji je vama dobar i koji vam je najmanje kompliciran. Neke bebe i roditelji uživat će u svakodnevnom ritualu kupanja, a neki će uživati u kupanju jednom tjedno. Ako se odlučite svakodnevno kupati bebu, koristite vrlo malo šampona ili sapuna ili ih uopće ne koristite. Šampon je dovoljno koristiti jednom tjedno, a ostale dijelove tijela možete nasapunati samo ako su jako zaprljani. Nemojte ostavljati bebu u vodi sa sapunicom duže od nekoliko minuta. Posebno je važno naglasiti da je za svakodnevno kupanu novorođenčad najbolje uopće ne koristiti kupke, šampone ili sapune.
 • Neka prostorija u kojoj kupate bebu bude topla i bez propuha.
 • Uvijek isprobajte toplinu vode za kupanje na unutarnjoj strani ručnog zgloba.
 • Prije nego što započnete sa kupanjem, pripremite sve potrepštine, odjeću i ručnike. Neka vam telefon bude na dohvat ruke kako ne biste došli u iskušenje da prilikom kupanja bebu ostavite bez nadzora.
 • Nakon što ste sve pripremili, razodjenite bebu. Dobro je držeći, provucite ruku iza bebinih leđa i ispod ruke koja se nalazi s vanjske strane. Još uvijek dobro je držeći, spustite bebu u kadicu. Ako beba ne može sama držati uspravno glavicu, obavezno joj pridržavajte glavu i vrat. Dobro držite bebu tijekom čitavog kupanja.
 • Ako se pupak koji još nije otpao slučajno pokvasi, nakon kupanja nanesite na njega malo čistog alkohola.
 • Da ne bi ležale na klizavoj podlozi, za male bebe možete na dno kadice ili umivaonika staviti ručnik.
 • Pokrijte bebinu glavu ručnikom čim završite sa pranjem kosice.
 • Neka novorođenčad ne voli biti gola. Ako i vaša beba spada u ovu skupinu, pokrijte svaki dio tijela prije i poslije kupanja da bebi ne bude hladno.
 • Nemojte koristiti losione, ulja ili puder za bebe nakon kupanja. Pogotovo puder može biti opasan za bebe jer ga se može udahnuti.
 • Nikada i ni iz kojeg razloga ne napuštajte sobu tijekom kupanja bebe.
 • Prvih nekoliko kupanja biti će možda naporno, ali s vremenom će postati lakše.

Što ako vaša beba ne voli kupanje?

Ako vaša beba vrišti svaki put kada je stavite u vodu, to može značiti da je gladna, da je voda prehladna ili pretopla ili da vaša beba ne voli biti sama u vodi. Bebin osjećaj sigurnosti u vodi može biti ugrožen.

Možete pokušati ući u kadu zajedno sa bebom. Pripremite vodu i razodjenite sebe i bebu. Držite bebu uz sebe dok ulazite u vodu, a zatim sjednite i uživajte u toplom dodiru kože uz kožu. Ako se beba i dalje buni,  vi prvi uđite u kadu, sjednite i pokažite joj koliko uživate u kupanju. Neka vam nakon toga netko drugi doda bebu dok sjedite u kadi. Mame se ne trebaju začuditi ako otkriju da bebe u to vrijeme žele dojiti. To je prirodna posljedica toga što se beba nalazi u blizini vaših dojki. Ako beba još uvijek negoduje nakon ulaska u vodu na vašim rukama, opustite je tako da je prvo stavite na prsa. Polagano uđite dublje u kadu. Tada postupno u vodu spustite bebu dok još uvijek doji. To je zaista poseban način uživanja u majčinstvu i kupanju svoje bebe.

Kad beba bude malo starija, igračke za kupanje, na primjer gumena patkica, mogle bi pomoći u opuštanju bebe koja ne voli kupanje. Dok se zajedno sa bebom kupate u kadi, poduzmite mjere opreza da biste izbjegli proklizavanje. Za vrijeme vašeg navikavanja na kupanje s bebom, sigurnije je da nekome drugome dodate bebu ili da je položite na ručnik dok vi izlazite iz kade. Nakon kupanja možete provesti neko vrijeme mazeći se s bebom. Također možete pružiti bebi opuštajuću masažu. Beba će uskoro povezati kupanje kao mokru fazu koju treba podnijeti da bi dobila masažu cijelog tijela.

Uživajte u kupanju svoje bebe i prihvatite to kao još jedan ritual za uspostavljanje odnosa sa vašim djetetom.

                                 Izvor:  www.parentsplace.com

                             Prevela i prilagodila: Sandra K.