Vježbanje u trudnoći

12-10-2011

 

 

 

 

 

 

 

 

Trudnoća je po mnogo čemu posebno razdoblje. Vrijeme je to pojačane brige za tijelo jer je ono tada čamčić za devetomjesečno putovanje jednog (a ponekad dva ili više) bića prema njegovim roditeljima. Tada osobito pazimo na prehranu, mijenjamo stil života ako je potrebno, redovito odlazimo na liječničke kontrole koje su nam inače tako mrske, proučavamo literaturu o trudnoći i majčinstvu, neumorno surfamo netom i visimo na Rodinu forumu.

Javlja se pojačana svijest o vlastitu tijelu, o tome da trebamo biti dobre prema njemu, paziti ga, njegovati, učiniti izdržljivijim za promjene i napore koji ga očekuju.

Jedan od načina za to jest i – vježbanje. Vježbati u trudnoći i kako – pitanja su na koja pokušavamo  pronaći odgovor.

Prvi i najvažniji preduvjet svakog vježbanja u tom osjetljivom razdoblju jest zdrava trudnoća. Svaki pa i najneozbiljniji i najneambiciozniji priručnik na tu temu obvezno upozorava: ne vježbajte prije no što ste se konzultirali sa svojim liječnikom. U suprotnom, moglo bi biti više štete nego koristi. A to nikako ne želimo.

Rizična trudnoća nameće određena pravila kojih se valja pridržavati, a ona mogu posve ili djelomično ograničavati fizičku aktivnost, pa tako i vježbanje.

Želim vam svima zdrave, prekrasne i lagane trudnoće. I liječnike koji će vam reći da vježbate koliko vam je ugodno.

Kad ste, dakle, ustanovile da je s vašom trudnoćom sve u najboljem redu, odaberite neku od aktivnosti najprimjereniju vašem općem zdravstvenom stanju, fizičkoj kondiciji i afinitetima. Vrlo je važno jeste li se i prije trudnoće bavile kakvom fizičkom aktivnošću (pospremanje stana se ne računa!) Ako jeste, uglavnom se preporučuje da nastavite i prilagodite vježbanje novonastalim okolnostima. Ako pak niste, tada trebate biti dodatno oprezne, što znači ne izlagati se prevelikim naporima (upamtite da vaše tijelo i bez vježbanja u trudnoći radi prekovremeno!), vježbajte najbolje pod stručnim nadzorom i to vježbe namijenjene upravo trudnicama.

 

     

 

Evo nekoliko općih uputa trudnicama-vježbačicama:

  1. Koje se aktivnosti preporučuju

Hodanje i plivanje najčešće se preporučuju kao idealne aktivnosti tijekom čitave trudnoće.  Zatim je tu joga, neke vrste aerobika, stretching, pilates.

  1. Koje treba izbjegavati

Izbjegavajte sportove u kojima je mogućnost ozljeda i padova najveća - kao što su jahanje, skijanje, skijanje na vodi… Zatim, ronjenje, borilačke sportove, odnosno sportove u kojima dolazi do potencijalno opasnih kontakata sa suigračima, igre loptom zbog mogućnosti udaraca u trbuh, brze sportove u kojima dolazi do naglih promjena smjera. Mnogi liječnici od drugog tromjesečja nadalje savjetuju trudnicama da ne voze bicikl zbog mogućnosti pada. Iz istog razloga ne preporučuje se ni rolanje.

  1. Kako i koliko vježbati

Trudnice, pogotovo one koje prije trudnoće nisu vježbale, trebaju s tjelovježbom početi lagano, svega nekoliko minuta dnevno bit će dovoljno za početak. Osluškujte svoje tijelo i u skladu s njegovim odgovorom na vježbanje postupno povećavajte minutažu.

Za vrućina vježbajte rano ujutro ili kasnije navečer da izbjegnete pregrijavanje organizma. Ako vježbate u zatvorenom prostoru, pazite da bude dobro provjetren. Pijte dosta tekućine, čak i onda kad ne osjećate žeđ.

Vježbanje vam nikad ne smije biti prenaporno pa shodno tome vježbajte onoliko koliko vam je ugodno. Ne pretjerujte i ne ispitujte granice izdržljivosti – razdoblje trudnoće nije pravo vrijeme za to! Modificirajte tjelovježbu od trimestra do trimestra. U prvom je trimestru vrlo važno izbjeći pregrijavanje. Nakon trećeg mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati vježbe koje zahtijevaju dulje ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane maternice na donju šuplju venu najveći, što može utjecati na krvni optok te dovesti do pada tlaka, lošeg osjećanja, vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti. Također, izbjegavajte dulja razdoblja stajanja. Od četvrtog mjeseca nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vježbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.

                                                                             

Kada prekinuti s vježbanjem

Pomno pratite reakcije svog tijela na vježbanje. Ono vam mora pružati ugodu. Ako vas nešto zaboli ili se počnete osjećati loše, prekinite s vježbanjem. Znakovi da trebate svakako prekinuti jesu: neobična bol, vrtoglavica, opća slabost, glavobolja, kratak dah ili gubitak daha, kontrakcije maternice, vaginalno krvarenje, lupanje srca ili bol u prsima. Općenito uzevši, puls vam ne bi smio premašiti 140/min, iako i to može biti previše za neke žene. Najlakše ćete provjeriti jeste li pretjerale s vježbanjem tzv. «govornim testom». Ako vam vježbanje onemogućuje da nastavite konverzaciju, znači da ste pretjerale!

Pripremila: Arijana