Trudnica i posao

12-10-2011

 
 
Ako ste zdravi, trudnoća je uredna, a uz to radite u sigurnoj okolini - možete i dalje raditi sve do zakonom predviđenog roka. Krajem trudnoće vjerojatno ćete se lakše umarati. Ako vam je jako teško, nemojte se mučiti ukoliko možete ranije otići na porodiljni dopust. Tako ćete imati vremena za odmor i pripremanje za porod.

 

Kako i kada obavijestiti šefa o trudnoći?

Važno je da se upoznate s pravima koje imaju sve zaposlene trudnice.

Ako očekujete povišicu ili unapređenje - nemojte još razglasiti sretnu vijest, tek toliko kako biste bili sigurni da vaša trudnoća nije utjecala na to što niste dobili povišicu.

Mislite li da će vaš šef loše reagirati na vijesti, čekajte dok ne prođe razdoblje u kojem je visoki rizik pobačaja. Slobodno otežite s objavom i budite spremni na ne baš veselu reakciju. Iako šef može biti sretan zbog vas, brinut će ga/je što vaša trudnoća može značiti za poslovanje tvrtke. Nemojte imati osjećaj krivnje u tom prekrasnom razdoblju.

Oko 75 posto žena pati od mučnina u trudnoći. Ukoliko ne želite reći svome šefu i kolegama da ste trudni - morat ćete biti snalažljivi ako često trčite na WC. Uvijek možete reći da ste se otrovali hranom. Ako vam je često mučno, morat ćete obavijestiti kolege o svojoj trudnoći možda i ranije nego što ste planirali.

 

Fizički poslovi

Neka istraživanja pokazala su da žene koje rade fizičke poslove tijekom trudnoće imaju veće šanse da rode prerano, rode djecu niske porođajne težine ili da imaju visoki krvni tlak u trudnoći. Bilo bi idealno da takav posao ne radite tijekom trudnoće. Probajte se dogovoriti da privremeno radite neki fizički manje zahtjevan posao. Ako to nije moguće, probajte češće ići na godišnji odmor ili smanjiti broj radnih sati naročito pred kraj drugog tromjesečja. Opišite svome liječniku što radite kako bi vam pomogao da olakšate svoju situaciju.

 

Rad s otrovnim tvarima

Uključuje li vaš posao kontakt sa štetnim tvarima za koje je dokazano da štete u trudnoći, kao što su teški metali (npr: olovo i živa), kemikalije poput organskih otapala, nekih bioagensa ili pak radijacija - morate promijeniti radno mjesto. Zamolite svog poslodavca da vas informira o svim tvarima s kojima možete doći u dodir te da vas premjesti na neko manje opasno radno mjesto. Takve tvari mogu uzrokovati pobačaj, prerani porod, abnormalan razvoj fetusa i djeteta ako im je žena izložena prije ili za vrijeme trudnoće.

 

Stajanje u trudnoći

Ako na poslu morate stajati cijeli dan, pazite da radite stanke dovoljno često kako ne biste preopteretili leđa, koljena, gležnjeve i stopala. Svakih 10-15 minuta prebacujte težinu s jedne na drugu nogu, malo prošećite i kružite gležnjevima kad god vam se za to pruži prilika.

U stankama kružite glavom, napravite nekoliko vježbi za istezanje leđa, kružite  ramenima i pokušajte otići u kratku šetnju kako biste poboljšali cirkulaciju.

Pijte velike količine vode!

Pokušajte naći vremena za vježbanje kada dođete kući: žustra šetnja i lagano rastezanje će vam puno pomoći. Prije spavanja si priuštite toplu kupku kako bi se tijelo potpuno opustilo.

 

Rad za računalom

Nema dokaza da rad za računalom može štetiti vašoj bebi, ali ako dugo sjedite možete dobiti bolove u leđima. Pokušajte se svako toliko ustati i malo prošetati, napraviti nekoliko vježbi za istezanje.

Ako radite u uredu u kojem se puši, premjestite svoj radni stol jer je pasivno pušenje štetno i za vašu bebu.

 

Gdje god radili, preporuča se sljedeće:

  • uzmite predah svakih par sati
  • pojedite nešto svaka četiri sata
  • pijte puno tekućine
  • često mijenjajte položaj tijela
  • nemojte dizati teške stvari

 

Komplikacije u trudnoći zbog kojih se prestaje s radom:

  1. rizik od preranog porođaja, uključujući i blizanačke trudnoće
  2. visoki krvni tlak ili rizik od preeklampsije
  3. skraćeni vrat maternice ili ste imali već slučaj pobačaja u kasnijem stadiju trudnoće
  4. ako beba ne raste kako treba

 

Tijekom trudnoće, ranog majčinstva i dojenja vaš posao ne smije predstavljati rizik za vaše zdravlje kao ni za zdravlje vaše bebe.

 

Savjetujemo Vam i da pročitate sljedeće tekstove iz naše rubrike roda i pravo vezane uz ovu temu:

Obvezni i dodatni porodni dopust

 

Rodiljne naknade

 

Zabrana noćnog rada žena u industriji

 

Prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena

 

Zabrana otkaza ugovora o radu (za vrijeme trudnoće i porodnog dopusta)

 

Zabrana diskriminacije i nejednakog postupanja

 

 

Pripremila: MamaAna