...16

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica:

 

 

t

j

e

d

a

n

1.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

3.

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Osjećate li pojačano curenje ili imate lagano krvarenje iz nosa? Ako je vaš odgovor potvrdan, nemate  razloga za brigu, pojačana razina hormona, odnosno estrogena, utječe na promjene koje se događaju na sluznici nosa. Nemojte uzimati kapi za nos, osim ako vam ih ne prepiše liječnik. Manjak C vitamina može uzrokovati krvarenja iz nosa. Kako biste to spriječili - pojačajte unos C vitamina, najbolje preko hrane, no nikako nemojte pretjerivati – pogotovo s raznoraznim vitaminskim preparatima čiji pretjerani unos može biti štetan. Prije svake upotrebe pročitajte upute te se obavezno savjetujte sa svojim liječnikom.

Volumen krvi u vašem tijelu je povećan za 40-50%, što može uzrokovati pojačan rad srca, no to nije nikakav problem ako imate zdravo srce.

Od ovog tjedna mogli biste već osjetiti bebine kretnje pogotovo ako vam ovo nije prvo dijete. Ako imate povećanu težinu ili možda deblju sluznicu maternice, a posebno ako vam je ovo prva trudnoća – bebine pokrete ćete vrlo vjerojatno osjetiti nešto kasnije. Pročitajte tekst u kojemu možete saznati više o ovoj temi: Prvi bebini pokreti ... koje mama osjeti.

Kako se vaši ligamenti rastežu, možda ćete osjetiti i laganu bol u abdomenu.

Već od ovog tjedna možete osjećati kontrakcije maternice. Te kontrakcije nazivamo Braxton Hicks kontrakcije, kojima maternica već «vježba» za porod. Ako osjetite više od 5 ovakvih kontrakcija u roku od sat veremena ili/i bol u leđima i abdomenu, obavezno se javite svom liječniku.

Ovo je i vrijeme kada se izvode posebni prenatalni testovi, kao što su «triple test» i amniocenteza. Probajte se što više informirati o ovim postupcima te o njihovoj pouzdanosti i rizicima. Svakako  razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

 

   

 

Vaša beba:

Noge su sada već duže od ruku koje ona ili on sve češće pokreće, pogotovo jer još uvijek ima puno mjesta u samoj maternici. Živčani sustav je već u funkciji te mišići reagiraju na stimulaciju koja dolazi iz bebinoga mozga.

Može držati glavicu uspravno, mišići lica se također razvijaju i jačaju, tako da već sada može izvoditi neke pokrete na licu, kao npr. otvoriti usta ili «podignuti obrve».

Nokti na rukama i nogama također rastu, dapače, neke bebe rađaju se s dugim noktima koji se već po porodu moraju skratiti. Mala količina kose raste na njenoj glavi, a obrve i trepavice također počinju s rastom.

Beba je dugačka od tjemena do trtice oko 108-116 mm, te teži oko 80g.

Pripremila: Ana V.