Do kada dojiti

12-10-2011

Ne postoji neka magična granica kada treba prestati dojiti. Jedino Vi i Vaše dijete možete odlučiti do kada dojiti, nitko drugi.

·        Ako ste mama koja uživa u dojenju, imate potpuno pravo ne obraćati pažnju na komentare okoline i dojite dok god vas je volja!

·        Ako ste, s druge strane, mama kojoj je dojenje postalo napor, onda sigurno činite ispravno prestankom dojenja.

Činjenica: Majčino mlijeko je sasvim dovoljno djetetu do šestog mjeseca života. Nakon toga, dojenje se nastavlja uz davanje i druge hrane, sve do 2 godine starosti djeteta ili duže.

U svibnju 2001. pojavile su se nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koje preporučuju isključivo dojenje djeteta u tijeku prvih 6 mjeseci života. Hrvatsko društvo pedijatara nije izdalo neku vlastitu preporuku do kada je preporučljivo dojiti, ali u SAD-u na primjer, pedijatri preporučuju dojenje do prve godine života, a nakon toga, sve dok odgovara majci i djetetu.

Inocenti deklaracija, čiji je potpisnik i Hrvatska, kaže:

"Kako bi se postigao globalni cilj – optimalno zdravlje i prehrana majki i djece, potrebno je omogućiti svim ženama da doje i svoj novorođenčadi da primaju isključivo majčino mlijeko prvih 4-6 mjeseci života. Nakon toga se djetetu počinje uvoditi i ostala hrana kao dodatak dojenju, sve do druge godine života ili kasnije. Ovaj se cilj može postići stvaranjem takvog okruženja u kojem će žene imati podršku i biti svjesne da mogu dojiti na ovaj način. "

Može li se dojiti predugo?

Uobičajene predrasude vezane uz produženo dojenje su: da produženo dojenje dovodi do pretjerane povezanosti djeteta s majkom, da mama doji ”zbog sebe”, da je to opasno za zube itd. NIŠTA OD NAVEDENOG NIJE ISTINA!

Poanta je da se s dojenjem nastavi uz dodavanje ostale hrane nakon 6 mjeseci, ne da se s dojenjem prestane! Međutim, nije lako povjerovati u ove tvrdnje ako pratite reklame proizvodača dječje hrane. Sva su djeca različita i ne postoji pravilo koje kaže kada bi dijete moralo početi jesti ostalu hranu. Ako ste primjetili da je dijete zainteresirano za hranu dok vi jedete, da je želi probati, onda je možda vrijeme. Pustite dijete da proba hranu u svom vlastitom ritmu, bez prisile. Na ovaj način ćete izbjeći puno problema oko jela.

Adaptirano mlijeko je potpuno nepotrebno dok dojite!

Ako dojenje funkcionira, onda je ono najbolji i najjeftiniji način prehrane djeteta, pun antitijela i velikog broja drugih korisnih tvari. Ne morate zamjenjivati podoje s obrocima čvrste hrane kako to često stoji u reklamama. Svaki obrok možete nadopuniti podojem. Kao desert i trenutak maženja. Dojiti, uz dodatak ostale hrane, možete dok god vi i dijete to želite. Zašto davati adaptirano mlijeko kada imate besplatno mlijeko u dojkama koje je ujedno i savršeno prilagođeno baš vašem djetetu i sadrži antitijela protiv bolesti.

Nastavite dojiti i ako mislite krenuti u vrtić!

Zamislite kako je dobro dojiti kada dijete krene u vrtić gdje je izloženo svim tim novim bakterijama. Dojenje tada može biti i vrlo efikasan način za održavanje bliskosti s djetetom i pomoći mu da se brže privikne na novo okruženje.

Mama se treba osjećati sigurnom i motiviranom da isključivo doji 6 mjeseci, a nakon toga nastaviti koliko god ona i dijete žele. Dojenje treba ohrabrivati i podržavati u svim fazama, u skladu s Innocenti deklaracijom. Većina roditelja zna da je majčino mlijeko najbolja moguća hrana djetetu. Okolina mora prihvatiti ženin izbor koliko dugo dojiti. Zdravstveni radnici bi trebali pomoći svakoj ženi koja ima problema s dojenjem i trebali bi posredovati u širenju ispravnih informacija o dojenju. Dojenje je jedan jako kompleksan psihološki proces tako da treba paziti na ispravnost pruženih informacija, a da se istovremeno mamama, koje nisu dojile, ne nametne grižnja savjesti. Jako puno pozitivnog može se reći o dojenju, ali je dojenje ipak jedna obaveza na dobrovoljnoj osnovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.amningshjalpen.se 

Tekstove o dojenju s naših stranica smijete slobodno koristiti - znanje o dojenju treba širiti, ali molimo da uvijek navedete da se radi o Rodinom tekstu i stavite link na našu stranicu! Hvala.