Nespušteni i uvrnuti testisi

12-10-2011

Kako muška beba raste u majčinoj utrobi, tako se oformljuju njegovi testisi; obično u trbušnoj šupljini i spuštaju se u mošnju pred sam porod. No u pojedinim slučajevima ne dolazi do tog spuštanja i novorođenče se rađa sa nespuštenim testisima. Medicinski naziv za ovo stanje je kriptorhizam (cryptorchidism).

Ovo stanje pogađa otprilike 30% muške nedonoščadi i oko 3% novorođenih dječačića koji su rođeni u terminu.

U polovici slučajeva, nespušteni testisi se sami od sebe spuste do bebinog prvog rođendana. Ukoliko do ovoga ne dođe, važno je obratiti se liječniku za tretman s obzirom da nespušteni testisi mogu imati utjecaj na plodnost djeteta u budućnosti i mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Liječnici mogu otkriti nespuštene testise odmah po rođenju. Nespušteni testisi možda neće uzrokovati nikakvu bol, no mogu prouzročiti otjecanje ili kvrgu u području prepona vašeg djeteta. Ukoliko primijetite takvo nešto, dobro bi bilo da posjetite liječnika. Čak i ako se ne radi o nespuštenim testisima, možda je u pitanju neki drugi problem, kao što je kila, koja zahtijeva liječničku pozornost.

Postavljanje dijagnoze

Liječnici obično dijagnosticiraju kriptorhizam za vrijeme pregleda neposredno nakon poroda ili nedugo nakon poroda. Ukoliko je u novorođenčeta prisutno ovo stanje, liječnik neće moći opipati jedan ili oba testisa u mošnji i stoga se može činiti kao da testisa nema ili da su neproporcionalni.

Neke se bebe rađaju sa uvučenim testisom koji se nalazi u mošnji ali se ponekad privremeno uvuče ili povuče prema preponama ili trbuhu. Najčešće nije potrebno tretirati uvučeni testis s obzirom da će se on sam spustiti prije puberteta.

Kako se liječe nespušteni testisi?

Ukoliko se testisi bebe ne spuste sami od sebe do prve godine, dijete obično bude podvrgnuto kirurškom zahvatu kako bi se ispravilo to stanje.

Liječenje je potrebno zbog nekoliko razloga:

  • povišena tjelesna temperatura može spriječiti proizvodnju sperme u nespuštenom testisu, što može dovesti do neplodnosti,
  • nespušteni testisi su podložniji tumor,
  • nespušteni testisi su više podložni ozljedama, 
  • asimetrična ili prazna mošnja može kod djeteta prouzrokovati zabrinutost ili nelagodu,
  • ponekad se kod dječaka sa nespuštenim testisima razvije kila.

Ukoliko liječnik savjetuje kirurški zahvat, vjerojatno će predložiti proceduru koja se zove orhiopeksija ili kirurško spuštanje testisa, tijekom koje se napravi mali rez na preponi i testisi se povuku u mošnju. Liječnici obično takav kirurški zahvati izvode ambulantno i vaše će se dijete u potpunosti oporaviti u roku od tjedan dana, ako ne i prije.

Nakon tretmana, dijete koje je imalo samo jedan nespušteni testis najčešće nema problema sa plodnošću i funkcijom testisa. Kod djeteta kojemu su oba testisa bila nespuštena, veća je vjerojatnost da će imati smanjenu plodnost u budućnosti.

Ukoliko je vaš sin kao beba bio podvrgnut tretmanu zbog nespuštenih testisa, bilo bi dobro o tome ga obavijestiti kada je stariji i kada može dobiti dalju i odgovarajućuskrb. Važno je da svi dječaci – čak i oni čiji su se testisi ispravno spustili u mošnju – nauče kako napraviti samopregled testisa kada uđu u pubertet, kako bi mogli otkriti bilo kakvu oteklinu ili kvrgu koja može biti prvi znak medicinskog problema.

Za razliku od nespuštenih testisa koji ne spadaju u hitna i akutna stanja u medicini, uvrnuće testisa zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju u roku od nekoliko sati nakon pojave simptoma.

Torzija (uvrnuće) testisa

Što je torzija testisa?

Torzija testisa je uvrtanje testisa i sjemenovoda (cjevčica koja se proteže od prepona do testisa i sadrži živce, kanale i krvne žile). Torzija dovodi do smanjenog protoka krvi do testisa, a samim time i nedostatka kisika i hranjivih tvari. Ovo je vrlo bolan problem koji pogađa dječake od 10 godina ili starije. Dok se uglavnom javlja kod dječaka pubertetske dobi, torzija testisa se može desiti i za vrijeme razvoja ploda ili ubrzo nakon rođenja novorođenčeta.

Što uzrokuje torziju testisa?

Kod dječaka predadolescentske i adolescentske dobi, torzija se javlja isključivo zbog nepotpunog pričvršćivanja testisa unutar mošnje. Zbog toga se testisi pokreću što dovodi do njihova uvrnuća. Do testikularne torzije kod ploda dolazi kada se tijekom razvoja zaštitne vrećice koja okružuje testise unutar mošnje, ista ne pričvrsti iznutra za mošnju.

Uzrok testikularne torzije nije poznat. Ipak, određeni slučajevi su uočeni kod očeva, sinova i braće, što upućuje na genetsku komponentu.

Koji su simptomi testikularne torzije?

Simptomi torzije testisa mogu uključivati jedan ili oba testisa. Sljedeće su najuobičajeniji simptomi testikularne torzije. Ipak, svako dijete može te simptome osjetiti na drugačiji način. Simptomi mogu uključivati:

- kod mošnje:

- bolove,

- otečenost,

- modrice u novorođenčadi,

- napetost u novorođenčadi,

- crvenilo,

- visoko pozicionirane testise.

- mučninu i povraćanje

- gubitak refleksa mišića kremastera (refleks koji kontrolira pokretanje testisa u zdjeličnu šupljinu, a koji se javlja uslijed hladnoće, dodira, emocionalnog uzbuđenja ili vježbe).

Simptomi testikularne torzije mogu biti sličiti simptomima nekih drugih stanja ili medicinskih problema. Uvijek se o dijagnozi posavjetujte sa liječnikom vašeg djeteta.

Kako se dijagnosticira testikularna torzija?

Testikularna torzija se obično dijagnosticira putem tjelesnog pregleda i potpune medicinske povijesti. Iznimno je važno da se hitno uspostavi dijagnoza zbog toga što prolongirana testikularna torzija može prouzročiti trajna oštećenja testisa. Mogu se primjenjivati i druga dijagnostička testiranja, no ne postoji test koji uvijek i točno može dijagnosticirati testikularnu torziju.

Liječenje testikularne torzije:

Liječnik vašeg djeteta će odrediti poseban program liječenja ovisno o:

-          dobnoj starosti vašeg djeteta, njegovog cjelokupnog zdravlja i medicinske povijesti,

-          ozbiljnosti stanja,

-          mogućnostima vašeg djeteta da prihvati različite lijekove, procedure i terapije,

-          očekivanjima vezanim za rješavanje stanja,

-          vašem mišljenju i prioritetima.

Testikularna torzija obično zahtijeva hitnu intervenciju. Ozbiljnost torzije zavisi od toga da li su testisi djelomično ili potpuno uvrnti. Što su testisi više uvrnuti, tim je veća hitnost intervencije. Kako bi se smanjili dugotrajni problemi, obično je potrebno provesti intervenciju šest sati nakon pojavljivanja simptoma. U suprotnom, testis može biti trajno izgubljen.

Kod većine dječaka kod kojih dođe do testikularne torzije potreban je hitan kirurški zahvat kako bi se problem riješio. Upravo će taj kirurški zahvat spriječiti da u budućnosti ne dođe do torzije testisa. U pojedinim slučajevima torziju je moguće riješiti putem ručne manipulacije.

 

Prevela: JasminaF

Izvori: http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/peds_urology/testor.cfm

http://www.kidshealth.org/parent/newborn/problems/crypto.html

Objavljeno: 31. siječnja 2007.