Proširene vene i trudnoća

12-10-2011

Proširene vene nastaju oštećenjem venskih zalistaka. Zbog toga nastaju manje ili veće otekline vidljive na površini kože. Najčešće su nepravilne, plave ili ljubičaste, pojavljuju se uglavnom na nogama, iako ih također možete dobiti bilo gdje drugdje (hemoroidi su proširene vene rektalnog dijela).

Možete osjećati malo ili nimalo nelagode zbog njih, ili vam mogu noge učiniti teškima i osjetljivima. Koža oko proširenih vena može svrbjeti, vibrirati ili davati osjećaj gorenja. Simptomi se pojačavaju prema kraju dana, pogotovo ako ste puno vremena proveli na nogama.

Vene su krvne žile koje vraćaju krv iz ekstremiteta natrag u srce, tako da krv u žilama nogu ionako radi u suprotnosti s gravitacijom.

Mnoge žene u trudnoći dobiju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi. Elastičnost venine stijenke slabi pod utjecajem progesterona. Kako maternica raste, tako pritišće velike vene na desnoj strani tijela (donja vena cava), tlak se povećava i širi venu u nogama. Količina krvi u tijelu povećava se u trudnoći pa su i vene opterećenije.

Ako je netko u vašoj obitelji imao proširene vene, veća je vjerojatnost da ćete i vi imati problema (nasljedni faktor). Puno češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, i ako ih imate, vaše stanje pogoršavat će se sa svakom idućom trudnoćom i starenjem. Prekomjerna težina, nošenje blizanaca ili više plodova, dugotrajno stajanje, također vas može učiniti osjetljivijima. Dobra vijest je da se stanje proširenih vena poboljšava nakon porođaja, pogotovo ako niste imali problema s njima prije trudnoće. A ako ne dođe do poboljšanja, svakako potražite pomoć liječnika.

Savjeti kojima možete spriječiti nastajanje proširenih vena (ako ste im skloni) ili barem smanjiti napredovanje bolesti:

• Vježbajte svaki dan. Čak i kratka šetnja može poboljšati vašu cirkulaciju.

• Pokušajte ostati u preporučenim vrijednostima težine za vaš stupanj trudnoće. 

• Podignite stopala i noge kad god je to moguće. Nemojte sjediti prekriženih nogu ili gležnjeva. Nemojte predugo sjediti ili stajati bez uzimanja odmora za kratku šetnju.

• Spavajte na svojoj lijevoj strani sa stopalima na jastuku. Podmetnite jastuk iza vaših leđa da biste održali položaj na lijevom boku. Kako je donja vena cava na vašoj desnoj strani, ležanje na lijevom boku oslobađa venu težine maternice, a tako smanjuje i pritisak na vene u vašim nogama i stopalima. 

• Nosite specijalne čarape za vene. Najbolje su čvrste čarape, tj. čarape s pojačanim pritiskom koje možete nabaviti u trgovini s medicinskom opremom ili ljekarni. Takve čarape dvostruko su deblje od uobičajenih čarapa. Stisnute u gležnjevima, sve se više opuštaju kako idu uz nogu, olakšavajući krvi da teče prema srcu. Kao rezultat, one sprečavaju oticanje i mogu spriječiti otežavanje stanja vaših proširenih vena. Obucite ih ujutro prije nego što izađete iz kreveta, dok još ležite, da biste spriječili isticanje krvi u vaše noge i imajte ih na sebi cijeli dan. Nošenje takvih specijalnih čarapa može biti mučno, pogotovo za vrijeme toplog vremena, ali proširene vene mogu biti još neugodnije.

Jesu li proširene vene ozbiljan problem? 
Proširene vene mogu svrbjeti ili boljeti, mogu biti ružne, ali u pravilu ne predstavljaju opasnost u kratkom vremenu - tako da liječenje, ukoliko je potrebno, može čekati i nakon trudnoće. Mali postotak ljudi koji boluje od proširenih vena razvije male krvne ugruške u svojim venama u blizini kože (stanje koje se naziva površinska venska tromboza). Kada se razviju takvi ugrušci, vena može izgledati tvrdo, poput užeta, a tkivo oko nje može biti crveno, toplo, osjetljivo ili bolno.

Takvi ugrušci obično nisu opasni, ali svakako se konzultirajte s vašim liječnikom ako mislite da ih imate. Ponekad se oko ugruška razvije infekcija (u tom slučaju možete dobiti temperaturu) i tada nužno u skorom vremenu morate dobiti antibiotik. Također se hitno javite svom liječniku ako vam je noga značajno otekla, ako ima rane ili ukoliko je koža oko vena promijenila boju.

Nemojte pobrkati površinsku vensku trombozu s opasnim stanjem pod nazivom dubinska venska tromboza, u kojoj ugrušci nastaju u dubokim venama, najčešće u nogama. U trudnoći je veća mogućnost pojave dubinske venske tromboze, bez obzira imate li proširene vene ili ne, ali nije uobičajena. Vjerojatnost da ćete oboljeti od bilo koje venske tromboze za vrijeme trudnoće ili nekoliko tjedana nakon porođaja je jedan naprama tisuću. Žene s problemima sa zgrušavanjem krvi ili žene koje moraju mirovati u trudnoći obolijevaju u puno većem postotku.

Ukoliko obolite od dubinske venske tromboze, možda nećete imati niti jedan simptom ili ćete imati iznenadan, bolan otok na vašem gležnju, nozi i bedru. Može boljeti jače kad vam je noga savijena ili dok stojite i možete imati laganu temperaturu. Ukoliko uočite neki navedeni simptom, odmah nazovite vašeg liječnika.

Pojavi li se ugrušak, bit ćete zadržani u bolnici i liječeni s lijekom koji će razrijediti vašu krv. Ukoliko se ugrušak ne liječi, može se osloboditi i otići do pluća, što izaziva po život opasno stanje koje se naziva plućna embolija. Neki od znakova plućne embolije su kratak dah, bolno disanje, kašalj (ili iskašljavanje krvi), osjećaj panike i ubrzani rad srca - kod tih simptoma u što kraćem vremenu nazovite Hitnu pomoć.

Postoji li način da ih se riješimo? 
Kod proširenih vena često se javlja poboljšanje tri do četiri mjeseca nakon porođaja. Za vrijeme tog razdoblja dobra je ideja da i dalje nosite čarape za vene, da redovito vježbate, izbjegavate dugotrajno stajanje ili sjedenje i da podižete stopala kad god je to moguće. Ali, ukoliko se proširene vene zadrže i izazivaju previše neugode da bi se s njima i dalje živjelo, ili ukoliko ste jednostavno nezadovoljni njihovim izgledom, zamolite svog liječnika opće prakse da vas uputi specijalisti (tada se najčešće preporučuje operacija vena).

Izvor: www.babycenter.com

 Prevela: Eva P.

Objavljeno: 10. kolovoza 2006.