Bronhiolitis

12-10-2011

Bronhiolitis je uobičajena bolest dišnih putova, nastala zbog respiratorne infekcije koja pogađa sićušne zračne kanaliće, bronhiole, koji vode prema plućima. Kada dođe do upale kanalića, oni nateknu i ispune se sluzi, na taj način otežavajući disanje djetetu.

Bolest najčešće pogađa dojenčad i malu djecu, zato što se njihovi sitni zračni kanali mogu vrlo lako začepiti, što nije slučaj sa starijom djecom i odraslima. Bronhiolitis se obično javlja tijekom prve dvije godine starosti, sa najvišom stopom učestalosti između tri i šest mjeseci starosti. Češće se javlja kod dječaka, djece koja nisu dojena i djece koja žive u prenatrpanim uvjetima. Boravak u vrtićima, te izloženost dimu cigarete također mogu povećati mogućnost da dojenče razvije bronhiolitis.

Iako je bronhiolitis obično blaga bolest, neka dojenčad su izložena riziku dobivanja ozbiljnije bolesti koja zahtijeva hospitalizaciju. Kod prerano rođene djece, one koja su imala kroničnu bolest srca ili pluća te djece sa oslabljenim imunim sustavom zbog bolesti ili uzimanja lijekova, postoji povećani rizik dobivanja ozbiljne infekcije. Moguće je da djeca koja su već jednom preboljela bronhiolitis, razviju astmu kasnije u životu, no nije jasno uzrokuje li bronhiolitis ili aktivira astmu te jesu li djeca koja su razvila astmu jednostavno bila podložna razvijanju bronhiolitisa dok su bili dojenčad. Istraživanja su u tijeku, kako bi se pojasnila veza između bronhiolitisa i kasnijeg razvoja astme.

Uzročnik bronhiolitisa je uglavnom virusna infekcija, vrlo učestao respiratorni virus syncytial (RSV). RSV infekcije su odgovorne za više od polovice svih slučajeva bolesti i najrasprostranjenije su tijekom zime i u rano proljeće. Ostali virusi koji se dovode u vezu sa bronhiolitisem su gripa i adenovirus.

 

Znakovi i simptomi

 

Prvi simptomi bronhiolitisa su uglavnom isti kao kod obične prehlade:

 • začepljen nos
 • curenje iz nosa
 • blagi kašalj.

 

Ovi simptomi traju dan-dva i nakon njih dolazi do pogoršanja kašlja i pojave hripanja (glasno "sviranje" prilikom izdisanja).

Ponekad dođe do postepenog razvijanja ozbiljnijih poteškoća sa disanjem, koje prati:

 • brzo, plitko disanje (60 do 80 puta u minuti)
 • ubrzani otkucaji srca
 • uvlačenje vrata i grudnog koša pri svakom udisaju, poznatije kao retrakcija ili uvlačenje
 •  širenje nosnica
 • iritiranost, sa znakovima umora i teškoćom spavanja.

 

Dijete također može imati vrućicu, slab apetit i može povraćati nakon kašljanja. Rjeđe, mlađa dojenčad, posebice prerano rođena, mogu imati trenutke kada na kratko prestanu disati (ovo se zove apnea), prije nego što razviju druge simptome.

U ozbiljnijim slučajevima, simptomi se mogu brzo pogoršati. Dijete koje ima jak bronhiolitis može se umoriti od disanja i stoga može imati slabo kretanje zraka u i iz pluća, zbog začepljenih sitnih kanala. Koža može poplaviti (što se naziva cijanozom), što se posebice može zamijetiti na usnama i noktima. Dijete također može dehidrirati zbog toga što troši više energije za disanje, zbog povraćanja i zbog toga što manje jede.

 

Zaraznost


Infekcije koje uzrokuju bronhiolitis su zarazne. Klice se mogu širiti putem sićušnih kapljica tekućine iz nosa i usta zaražene osobe. Te klice se mogu prenositi i zrakom, kada zaražena osoba kihne, kašlje ili se smije, a mogu se čak i naći na stvarima koje je osoba dotakla, kao na primjer, na upotrijebljenim maramicama ili na igračkama. 

Dojenčad koja borave u vrtićima su izložena većem riziku dobivanja infekcije, iz koje se može razviti bronhiolitis, zbog toga što su oni u bliskom kontaktu sa ostalom malom djecom. 

 

Prevencija

 

Najbolji način sprječavanja širenja virusa koji mogu prouzročiti bronhiolitis, je često pranje ruku. Također, može biti od pomoći da se dojenčad drže podalje od osoba koje su prehlađene ili kašlju. Dojenčad koja su izložena dimu cigarete, će vrlo vjerojatno razviti jači bronhiolitis od beba koje borave u prostorijama u kojima se ne puši. Stoga je važno ne izlagati djecu dimu cigarete.

Iako vakcina protiv bronhiolitisa još uvijek nije pronađena, postoji lijek koji se može dati kako bi se umanjio intenzitet bolesti. Lijek se sastoji od antitijela RSV-a, i ubrizgava se jednom mjesečno tijekom sezone RSV-a. Ovaj lijek se preporučuje isključivo dojenčadi za koje postoji veći rizik da dobiju ozbiljniju bolest, kao što su prijevremeno rođeni ili oni koji imaju kroničnu plućnu bolest.

 

 

Inkubacija
Period inkubacije (vrijeme između infekcije i početka simptoma) traje od nekoliko dana do jednog tjedna, ovisno o infekciji koja vodi ka bronhiolitisu. 

 

Vrijeme trajanja


Slučajevi bronhiolitisa obično traju oko 7 dana, ali djeca koja dobiju jači oblik bronhiolitisa, mogu kašljati tjednima. Bolest obično dostiže vrhunac drugog ili trećeg dana nakon što je dijete počelo kašljati i teško disati, i nakon toga postepeno nestaje.

 

Stručno liječenje


Srećom, u većini slučajeva bronhiolitis je blag i ne zahtijeva posebno, stručno liječenje. Antibiotici nisu korisni za liječenje bronhiolitisa, zato što je on uzrokovan virusnom infekcijom, a antibiotici su isključivo učinkoviti protiv bakterijskih infekcija. Ponekad se može prepisati lijek koji će olakšati u otvaranju djetetovih dišnih putova.

Liječnik bi uvijek trebao pregledati dojenčad koja imaju poteškoća sa disanjem. Dojenčad koja su umjereno ili ozbiljno bolesna, će možda trebati biti hospitalizirana, kako bi bili pod nadzorom i primili dovoljno tekućine i ovlaženog kisika. Rijetko, kod vrlo ozbiljnih slučajeva bolesti, neke bebe se stavljaju na respirator, kako bi im se pomoglo disati dok ne prizdrave.

 

Liječenje kod kuće


Najbolje liječenje za većinu djece je odmor i puno tekućine. No, neće uvijek biti lako osigurati da dijete pije dovoljno tekućine, zbog toga što se možda dojenčadi sa bronhiolitisom, ne pije. Stoga, djetetu treba ponuditi tekućinu u malim količinama, ali češće nego što je to uobičajeno.

Kako bi olakšali disanje, dosta roditelja koristi ovlaživače zraka tijekom zimskih mjeseci, kako bi zrak u dječjoj sobi, održali vlažnim. Suhi zimski zrak može isušiti dišne puteve i još više otvrdnuti sluz. Izbjegavajte ovlaživače na paru i vruću vodu, koji mogu biti štetni i mogu pofuriti. Ukoliko koristite ovlaživač koji ispušta rashlađenu maglicu, čistite ga svakodnevno kako biste spriječili razvoj plijesni.

Ponekad, može biti od pomoći blago podignuti dječji madrac, kako bi se olakšalo disanje. Uporabom aspiratora i fiziološke otopine, može se pomoći bebi da očisti nos. Ovo posebice može biti od pomoći, ako se uradi prije hranjenja i spavanja. Ukoliko dijete ima vrućicu, dajte mu antipiretike kako bi smanjili temperaturu i olakšali djetetu.

 

Kada treba pozvati liječnika

 

Liječnika bi trebali pozvati, ukoliko vaše dijete:

 • teško diše, posebice ako je to disanje popraćeno uvlačenjem ili hripanjem
 • izgleda dehidrirano zbog oslabljenog apetita ili povraćanja, i pelene su suše nego obično, ili ako je vaše dijete pospanije nego obično
 • ima visoku temperaturu
 • ima pogoršani kašalj

 

Trebate odmah potražiti pomoć, ukoliko vaše dijete ima poteškoća sa disanjem i kašljem, ukoliko se uvlači, ili ako se hripanje pogoršalo, ili ako se njegove ili njezine usne ili nokti čine plavima.

 

 

 

Prevela i pripremila: Jasmina F
Izvori: Healthopedia

Kidshealth 

Objavljeno: 29. ožujka, 2006.