Šarlah

12-10-2011

Što je šarlah?

 

Šarlah, skarlatina ili škrlet je bolest koja počinje kao streptokokna angina. Najčešći je u dječjoj dobi, od 3.-15. godine života. Počinje naglo, grloboljom, glavoboljom, jarko crvenim ždrijelom, povraćanjem, sitno-točkastim osipom i malinastim jezikom, a poslije, tijekom bolesti, dolazi do ljuštenja kože.

Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama dok na licu izostane. Obrazi su zažareni, a oko usta je izraženo bljedilo. U početku bolesti jezik je obložen, a nakon nekoliko dana postaje boje maline, što je karakteristično za šarlah. Osip traje 6-7 dana, nakon čega se javlja ljuštenje kože u obliku perutanja na vratu i trupu, a na dlanovima i stopalima u krpicama, kao da je opečeno suncem.
Šarlah danas nije ona ista bolest od prije: nekada bi djeca ležala oznojena, u deliriju uslijed visoke temperature, dok su majke i liječnici nemoćno gledali. Danas je ovakav prizor prava rijetkost. Ova velika drama je gotovo nestala pronalaskom antibiotika.

Šarlah izazivaju streptokoki koji stvaraju eritrogeni toksin. Postoje tri imunološki različita tipa eritrogenog toksina (A, B i C). Zbog toga je ponovno obolijevanje od šarlaha rijetko, ali moguće, a rezultat je ili infekcije streptokokom koji izlučuje drugi tip eritrogenog toksina prema kojemu oboljela osoba nije imuna ili češće zbog interferencije rano primijenjene antibiotske terapije kod prvog oboljenja u prirodan proces stvaranja imunosti.

Prijenosnik bolesti je čovjek. Najčešće se širi kapljično i putem osobnog dodira s oboljelom osobom, a gotovo nikad preko predmeta koji su bili kod oboljeloga ili hranom.

Do navršenih 10 godina, 80% djece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina.

Šarlah je rijedak u djece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela i manjka prvotne osjetljivosti

 

Kako se liječi?

 

Šarlah se, osim prema karakterističnim simptomima bolesti, dijagnosticira i na temelju uzetog brisa grla koji će pokazati nazočnost streptokoka. Krvna slika pokazuje specifične promjene diferenciranih leukocita

 

Budući da je uzročnik bakterija, liječnik će odrediti antibiotsku terapiju koja će trajati oko desetak dana. Preporučit će mirovanje i kontroliranje tjelesne temperature, po potrebi i antipireticima. Antibiotici ubrzavaju nestanak osipa i smanjenje svih simptoma bolesti. U većini slučajeva dijete ostaje na kućnoj njezi, ali posumnja li liječnik na mogućnost komplikacija, morat će u bolnicu. Poželjno je da dijete leži dok traje antibiotska terapija, a ako je dijete na kućnoj njezi preporuča se svojevrsna karantena i pritom malog bolesnika treba odvojiti od ukućana koji nisu preboljeli šarlah, a pogotovo od druge djece.
Desetak dana nakon preboljele bolesti je razdoblje oporavljanja, kada se djetetu ne smiju dopuštati pretjerane aktivnosti. Naime, iako se može činiti kako je šarlah bezopasna bolest, on to nije i svakako treba izbjeći dodatne komplikacije.

 

Može li doći do komplikacija?

 

Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica, akutna upala bubrega te upala srčanog mišića ili zaliska. Sve te komplikacije nisu nimalo bezazlene, a neke od njih, poput reumatske groznice ili upale srčanog mišićja ili zaliska, mogu postati kronične. Komplikacije šarlaha ne javljaju se isključivo tijekom same bolesti, već do njih može doći i desetak dana nakon što se dijete naoko posve oporavilo. Šarlah završava u obliku ljuštenja kože, a to je desetak dana nakon prvotnog izbijanja osipa, dakle nakon što se osip povukao.

 

Može li se ponovo oboljeti?

 

Iako se najčešće vjeruje da će dijete koje preboli šarlah na tu bolest biti imuno do kraja života, to nije tako. Šarlah se može dobiti više puta, a razlog tomu je točno specificiran. Naime, uzimanjem antibiotika sprječava se imunitet da do kraja obavi svoj ”zadatak” u oboljelom organizmu, tako da danas ne postoji potpuna zaštita organizma od šarlaha. Smatra se da se kod 5-10 posto djece koja su preboljela šarlah on ponovno javlja. Ipak, gore navedeno nikako nije razlog da djetetu ne dajete antibiotike, jer je šarlah, podsjetimo se, u doba prije antibiotika, bio smrtonosna bolest. Danas su, upravo zahvaljujući antibioticima, rijetki letalni ishodi šarlaha. Oboli li dijete danas od šarlaha, preboljet će ga bez većih teškoća ili komplikacija, pa je upravo zato važno da se liječniku obratite na vrijeme kako biste pravodobno započeli s terapijom.

 

Kako spriječiti bolest?

 

Bakterija se širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava. Zato treba izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama te izolirati bolesnu djecu iz vrtića i škole.

 

 

Pripremila: MirelaBl

 

Izvori:

medicina.hr

pliva zdravlje

trudnoća.net

 

 

Objavljeno: 1. veljače 2006.