Infekcije mokraćnih putova

12-10-2011

Kod malene djece, posebice djevojčica, urinarne infekcije nisu nešto neuobičajeno.

Obično je prva urinarna infekcija – upala donjih mokraćnih putova - praćena nelagodom, peckanjem, nagonom na često mokrenje i temperaturom, a ukoliko se radi i o upali bubrežnog tkiva simptomi su žešći, a temperatura viša (u dojenačkoj dobi, čak i febrilne konvulzije).

Ponekad, ukoliko su djeca sasvim mala, urinarne infekcije prolaze nezapaženo, često maskirane hunjavicom, upalom grla ili uha, na koje se uobičajeno obraća i više pažnje. Ukoliko su urinarne infekcije češće - simptomi su sve blaži, te ih naposljetku i nema, a bakterija u urinu ipak ostaje. 

Sustav za izlučivanje mokraće
Sastoji se od dva bubrega, dva mokraćovoda, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi što, sve zajedno, čini zaštitni mehanizam, odnosno prirodni pročišćavač organizma od produkata izmjene tvari.

Uzroci uroinfekcije
Uroinfekcija (urosepsa) nastaje prenošenjem enterobakterije (vrlo često je to Escherichia coli) u krvnu struju preko crijevne sluznice.

Kod zdravih ljudi urin je sterilan, što znači da ne sadrži nikakve mikroorganizme. Upalu uzrokuju mikroorganizmi koji obično dolaze s površine tijela i crijeva, a rjeđe iz krvi. Escherichia coli je bakterija koja najčešće uzrokuje mokraćne infekcije. Ona je normalan stanovnik debelog crijeva, ali kad se nađe u mokraćnom sustavu nastaje problem. U većini slučajeva bakterije se množe najprije u mokraćnoj cijevi i tu uzrokuju upalu. Iz mokraćne cijevi bakterije se mogu popeti u mokraćni mjehur i uzrokovati njegovu upalu. Ukoliko se infekcija ne liječi, bakterije se mogu dalje uspinjati kroz mokraćovode, dospjeti u bubrege i uzrokovati njihovu infekciju.

Mokraćne infekcije su znatno češće kod žena, a razlog za to nije posve objašnjen. Jedno objašnjenje jest kratkoća ženske mokraćne cijevi u odnosu na mušku što mikroorganizmima omogućuje brz dolazak u mjehur. Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini otvora vagine i debelog crijeva pa je izložen većem broju mikroorganizama.

Abnormalnosti građe i funkcije
Bilo koja anomalija, odnosno razne prirođene nepravilnosti ili poremećaji koji omogućuju vraćanje mokraće prema gore ili zaustavljaju protok mokraće, pospješuju nastanak upale. Ponekad se mogu otkriti već i kod nerođenog djeteta, ultrazvučnom pretragom. Prirođene abnormalnosti koje uzrokuju vraćanje (refluks) mokraće, izuzetno pogoduju širenju infekcije: prilikom mokrenja, dio urina prolazi preko ušća mokraćne cijevi koje nije u potpunosti zatvoreno, te bakterije ulaze i u gornji dio urotrakta. Oko druge godine refluks obično nestaje i time mogućnost infekcije postaje manja.

Dijabetičari imaju veći broj upala zbog promijenjenog imunološkog sustava.

Simptomi
Kod sasvim male djece, simptomi mogu biti jako dramatični, posebice u novorođenačkoj dobi.

Kako dojenčad vrlo često mokri, na moguću infekciju urinarnog trakta upućuju miris mokraće, gubitak apetita, crvenilo perigenitalne regije, bezrazložan plač (nama se čini da je bez razloga, ali beba plače zbog bolova u trbuhu), povišena temperatura bez simptoma prehlade pa čak i povraćanje.

Kod ovako nejasnih simptoma, doktor će najvjerojatnije preporučiti analizu mokraće, o čemu ovisi i dalje liječenje.

Liječenje
Liječenje je ciljano, prema rezultatima analize urina.

Budući da je u prvoj jutarnjoj mokraći broj bakterija veći u odnosu na kasnije (jer bakterije u mokraćnom mjehuru imaju vremena razmnožiti se preko noći), treba uzeti uzorak iz prvog jutarnjeg urina. Kako prvi mlaz mokraće ispire sadržaj mokraćne cijevi, u sterilnu bočicu skuplja se srednji mlaz. Prije uzimanja uzorka, spolovilo se treba oprati mlakom vodom, pri čemu se ne smije koristiti sapun ili antiseptik, jer su baktericidni. Zbog toga nalaz može biti lažan, odnosno pokazati mali broj izoliranih bakterija.

Mikrobiološka analiza otkriva vrstu uzročnika (bakteriju) i onda liječnik određuje vrstu antibiotika na koju je uzročnik osjetljiv.

U mlađe dojenčadi, nužno je bolničko liječenje, budući da se antibiotici daju intravenozno. Uz to, provodi se i potporna terapija infuzijama šećera i minerala, kako ne bi došlo do dehidracije.

Ako su pokazatelji infekcije teški, s terapijom se započinje odmah – i prije no što je gotov nalaz mikrobiološke analize, kako bi se spriječilo širenje infekcije (sepsa). Kada nalazi budu gotovi, liječenje se može i korigirati, odnosno, antibiotik može biti promijenjen.

Jako je važno da liječenje traje dovoljno dugo (najčešće 14 dana), a i dulje, ovisno o nalazima.

Način liječenja ovisi o dobi djeteta, težini infekcije, rezultatima pretraga (npr. anomalije mokraćnih kanala). Anomalije se korigiraju operativno, u više etapa i to nakon što je infekcija uspješno sanirana.

Lakše infekcije mogu se liječiti i kod kuće, uz stalne kontrole, a dijagnostika se u tom slučaju provodi ambulantno.

Kako spriječiti
Ako isključimo urođene anomalije mokraćnog sustava, neodgovarajuća higijena urogenitalne regije najčešći je uzrok pojavi i širenju uroinfekcije. Posebno treba voditi brigu o maloj djeci i dojenčadi koja nose pelene, gdje su crijevne bakterije stalno prisutne, što lako dovodi do infekcije mokraćnih putova, posebice kod djevojčica. Zato je važno da se pelene promijene odmah nakon vršenja velike nužde, te da se cijelo područje (uvijek u smjeru od mokraćne cijevi prema anusu) temeljito opere.

Ako se infekcije ponavljaju, bolje je tuširanje nego kupanje. Bakterija prisutna u vodi za kupanje može lako ući u mokraćnu cijev.

Stariji bi trebali usvojiti naviku mokrenja svaka 2 do 4 sata. Mokrenje ispire bakterije iz mokraćne cijevi (uretre), sprječavajući ih da dođu do mokraćnog mjehura.

Treba piti što više tekućine, što pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Najbolje je izbjegavati uporabu lužnatih sapuna, pjenušavih kupki, pudera i spreja za održavanje higijene intimnog dijela tijela. Ta sredstva mogu nadražiti mokraćnu cijev, te tako poticati upalu i bakterijsku infekciju.

Treba izbjegavati uske hlače i gaćice. Uske hlače, na primjer, nadražuju mokraćnu cijev i onemogućuju prozračivanje genitalnog područja.

Preporuča se nošenje pamučnog, a ne sintetičkog donjeg rublja. Vlažnost genitalnog područja pogodna je za razmnožavanje bakterija,a pamučno donje rublje omogućuje bolju prozračnost tog dijela tijela.

I, što je najvažnije, za svaku sumnju treba se obratiti svojemu liječniku.

 

 

Pripremila: Mirela Bl.
Izvori:
http://www.medicina.hr
http://www.plivazdravlje.hr
časopis “Bebe”