Ljekovite biljke i dojenje

12-10-2011

Posljednjih nekoliko godina, primijećen je porast interesa za ljekovito bilje i njegovu ulogu u liječenju različitih tegoba i bolesti, kao i utjecaju na ljudski organizam općenito.

Ljekovite biljke, ili biljke koje se koriste u medicinske ili zdravstvene svrhe, danas su mnogo dostupnije nego ranije, te se u mnogim zemljama mogu kupiti, ne samo u biljnim ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane, već i u mnogim trgovinama mješovitom robom.

Mnoge majke žele znati kako bi uzimanje određene ljekovite biljke ili njezinog pripravka moglo utjecati na dojenje. Najčešće postavljana pitanja s tim u vezi su:

  • može li uzimanje određene biljke ili kombinacije biljaka od strane majke naškoditi djetetu,
  • kako određena biljka može povećati količinu mlijeka.

Sigurnost biljnih proizvoda

U svom radu "Relative safety of herbal medicines" iz 1993. godine, Farnsworth je napisao: "Na osnovi objavljenih izvještaja, nuspojave ili toksične reakcije povezane s ljekovitim biljkama u bilo kojem obliku, rijetke su.". U svakom slučaju,  potrebno je biti oprezan prema svim biljkama koje se koriste tijekom laktacije.

Većina zabilježenih negativnih efekata ljekovitih biljaka povezani su sa "sirovim/neobrađenim biljkama" ili biljkama u prahu.

U Sjevernoj Americi, biljke se većinom koriste u sirovom/neobrađenom obliku (cijela biljka) koji je tipičan za uporabu u čajevima ili kapsulama želatine. Kod kuhanja čaja, jačina može varirati ovisno o kvaliteti biljke, količini biljke i vodi koja se koristi, kao i o vremenu vrenja. Ovo nije toliko važno za šalicu čaja od kamilice, ali za jače biljke može dovesti u pitanje sigurnost uzimanja. Na primjer, uporaba biljaka koje djeluju kao laksativ  (kad se uzimaju kao čaj), pretvorit će se u veći rizik ako se usporedi sa standardiziranom pripremom gdje je doza kontrolirana.

Je li sigurno koristiti biljke?

Na ovo pitanje trebalo bi "odgovoriti" s nekoliko protupitanja: zašto majka uzima određenu biljku? Koliko je dijete staro, koliko često doji, boluje li od nečega? Uzima li majka biljku povremeno ili tijekom dužeg perioda?

Biokemijski procesi koji upravljaju svakim kemijskim izlučivanjem u mlijeko, nesumnjivo djeluju i u slučaju biljaka. Ako primijenimo opće pravilo o otprilike 1% kemijskih izlučivanja u ljudsko mlijeko količina biljnih kemijskih sastojaka koja će ući u majčino mlijeko vjerojatno će biti neznatna. Većina biljaka ne sadrži velike količine ijedne aktivne supstance, iako broj sastojaka može biti vrlo velik.

Oprez zahtijevaju i neke posebne okolnosti za vrijeme dojenja. Za nedonoščad ili novorođenčad, iako dojka u velikoj mjeri "profiltrira" većinu takvih sastojaka, ipak je povećan rizik toksičnosti, isto kao i u slučaju uzimanja lijekova.

Uporaba bilo kojeg sredstva koje se primjenjuje na dojku ili bradavice, može lako dovesti do toga da ga uzima i dijete. U tom smislu, korištenje biljnih esencijalnih ulja zahtijeva oprez. Esencijalna ulja su pročišćeni koncentrat biljne jezgre, koja sadrži mnogo fiziološki aktivnih biljnih sastojaka. Odraslima nije preporučljivo unošenje mnogih esencijalnih ulja u organizam, te njegu treba provoditi tako da se izbjegava korištenje preparata esencijalnih ulja na ili u blizini grudi, gdje ih dijete može apsorbirati. Poseban oprez zahtijevaju pripravci koji sadrže mentol, koji je važan sastojak ulja paprene metvice. Zabilježeno je da vanjska uporaba mentola uzrokuje ozbiljne teškoće u disanju kod djece (Leung i Foster 1996).

Iako se često savjetuje uporaba različitih biljnih gelova, masti ili krema za bradavice, obično ih je teško ukloniti prije dojenja, a njihova korist nije dokazana. Osim bezalkoholnog lanolina za dojilje, koji je visoko pročišćen medicinski modificiran lanolin, ostali lijekovi za bradavice ne preporučuju se.

Majka može imati obiteljsku sklonost alergijama i u tom slučaju vjerojatno će biti posebno pažljiva u izbjegavanju alergena. Naravno, neke biljke koje se jedu, kikiriki i drugi orašasti plodovi, također mogu potaknuti alergijske reakcije. Dobro je promatrati dijete i eventualne znakove alergijske reakcije na uzimanje biljaka od strane majke.

Često se savjetuje da se djeci daju biljni čajevi, posebno u slučaju kolika i to u značajnim količinama, koje mogu negativno utjecati na dojenje. Važno je znati da se biljke smatraju hranom u sljedećem smislu: ne preporučuju se za djecu mlađu od 6 mjeseci, a nakon toga treba ih davati s oprezom. Običaj davanja biljnog čaja djeci, stvara rizik osjetljivosti tamo gdje ga prije nije bilo. Povećanju tog rizika može doprinijeti uporaba kontaminirane vode za pripremanje čaja.

Kad su biljke hrana

Mnoge biljke također služe i za prehranu pa stoga o njima ne razmišljamo kao o štetnima za majku. U većini slučajeva one to i nisu, ali neke začinske biljke mogu uzrokovati probleme, ako se koriste u velikoj mjeri. Nuspojave su obično vidljive tek kad se biljka koristi  u povećanim dozama. Majka koja doji, trebala bi poznavati biljke koje redovito uzima ili koje uzima u velikim količinama, kako bi izbjegla njihove neželjene učinke.

Terapeutskom dozom smatra se količina koju tradicionalno i/ili farmakološko istraživanje pokazuje kao onu koja će imati učinak na tjelesne funkcije. Terapeutska doza nije uvijek veća od količine koja se uzima prehranom.

Kadulja (Salvia officinalis) zabilježena je u tekstovima o dojenju, jednako kao i u tekstovima o ljekovitom bilju, kao biljka koja u narodu ima reputaciju da smanjuje količinu mlijeka.

Paprena metvica (Mentha piperita) i peršin (Petroselinum crispum) tradicionalno se smatraju biljkama koje smanjuju količinu mlijeka, posebno ako se ulje unosi u organizam u terapeutskim dozama. Treba znati da, ako se metvica, peršin, kadulja i ostalo začinsko bilje uzima povremeno, u malim količinama i kao dio raznovrsne prehrane, nije zabilježen njihov negativan učinak na dojenje.

Biljke i dojenje - što je poznato?

Tradicionalni, jednako kao i znanstveni tekstovi o biljkama, označavaju trudnoću i dojenje kao posebna stanja, u kojima je često potreban oprez ili postoje kontraindikacije za uporabu biljaka.

Iako je u etnobotaničkoj literaturi nekoliko stotina biljaka navedeno kao sredstva koja povećavaju izlučivanje mlijeka, svega ih je nekoliko istraženo. Mnoge, ali ne sve biljke koje povećavaju izlučivanje mlijeka, pokazuju djelovanje na estrogen, oksitocin i druge hormone u laboratorijskim uvjetima ili na životinjama. Osim u tradicionalnom smislu, malo je poznata njihova stvarna učinkovitost. Treba imati na umu da njihova uporaba u druge svrhe, eventualno može imati za posljedicu poteškoće vezane uz preveliku količinu mlijeka.

Za nekoliko biljaka koje slove kao sredstva za smanjenje količine mlijeka, iz znanstvenih izvora nema jasnih upozorenja za uporabu tijekom dojenja. Umjesto toga, navodi se da se biljka koristi tijekom odbijanja od dojenja ili u tretiranju lučenja mlijeka kod žena koje nisu rodile (galaktoreja) ili čak mastitisa. Moglo bi se reći da terapeutske doze mogu tijekom dojenja smanjiti količinu mlijeka.

Za većinu biljaka koje se danas nalaze u širokoj uporabi, toksikološke studije su pokazale kako su te biljke relativno sigurne.

Smatrajte biljke lijekom

Kao što je slučaj s bilo kojim lijekom, majka o korištenju biljaka treba razgovarati sa svojim liječnikom. Uzimanje biljaka u terapeutskim dozama može imati neželjene nuspojave ili može uzajamno djelovati s ostalim lijekovima.

O biljkama treba razmišljati na isti način kao i o lijekovima i imati isti oprezan pristup kad se odgovara na pitanje o njihovoj uporabi.

 

Pripremila: Emina A.

Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje

 

Objavljeno: 5. siječnja 2004.

Izvor: LLL

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr. Hvala.