Jednostavnost održavanja platnenih pelena

12-10-2011

Među mnogim suvremenim roditeljima danas još uvijek vlada uvjerenje kako je za zaštitu zdravlja malog djeteta neophodno "iskuhavati" odjeću (prati odjeću na 90°C) i onda je još izglačati kako bi se maksimalno uništile bakterije. Međutim, znanost je dokazala da to nije potrebno – pranje rublja na 40-60°C sasvim je dostatno da bi se postigla zadovoljavajuća čistoća. Također, znanstveno je dokazano da je određena razina izloženosti mikrobima oko nas neophodna za razvoj imuniteta djeteta pa stoga život u “sterilnim” uvjetima može čak i škoditi djetetovu zdravlju.

Ovo se odnosi i na održavanje platnenih pelena. Platnene pelene peru se u običnom ciklusu pranja na temperaturi 40-60°C s minimalno deterdženta. Pretjerano korištenje deterdženta potrebno je izbjegavati jer postoji mogućnost da se pelene ne isperu dobro, a deterdžent može iritirati kožu. Također, postoje deterdženti koji su namijenjeni osjetljivoj koži pa u slučaju da djetetova koža reagira, roditelj bi trebao isprobati drugu vrstu deterdženta ili smanjiti količinu deterdženta koju koristi.

Nije preporučljivo koristiti omekšivač za rublje jer on smanjuje moć upijanja pelena. Ovisno o tvrdoći vode i načinu sušenja, suhe se pelene mogu roditeljima činiti dosta grubima. No, iako roditeljima mogu djelovati neudobne, one bebama nisu pregrube, konačno, napravljene su od pamuka kao i ostala bebina odjeća. A i ubrzo nakon previjanja, platno u dodiru s bebinom kožom omekša – roditelj se može u to sam uvjeriti.

Prije pranja, pelenu je potrebno isprati od čvrste stolice kad je pelena zaprljana (neki roditelji isperu je tušem iznad zahodske školjke, drugi u lavabou koji poslije lagano isperu običnim sapunom). Također, mogu se kupiti umeci od čvrstog papira ili sintetike (ovi od papira obično se mogu baciti u zahodsku školjku, dok se sintetički bacaju u smeće, nakon što se stolica odstrani) koji znatno olakšavaju ispiranje pelene zaprljane stolicom. Umeci koji su zaprljani samo mokraćom, čak i oni papirnati, mogu se nekoliko puta iskoristiti tako da se operu zajedno s pelenama. Pelene koje su zaprljane samo mokraćom nije potrebno ispirati prije pranja.

Pelene koje se kopčaju na čičak često imaju ukomponiran sustav kojim se bodljikavi dio čička presavije tako da se ne može zalijepiti za mekani dio čička. Ovo je zato što se, u suprotnom, tijekom pranja pelene spoje jedna za drugu te ih prije sušenja treba “otpetljati” jednu od druge. Kod pelena koje imaju takav sustav protiv “zapetljavanja”, najbolje je čičak presaviti odmah nakon prematanja i PRIJE odlaganja u kantu – to je puno jednostavnije nego presavijati ga kada je pelena natopljena vodom, prije stavljanja u stroj za pranje.

Prljave pelene obično se čuvaju u kanti s poklopcem, u običnoj vodi u koju se ulije malo octa (otprilike 125 ml na 10 l vode). Ocat služi neutralizaciji mogućih neugodnih mirisa prljavih pelena te za lakše uklanjanje mrlja od stolice. Ako vam je miris octa nepodnošljiv, možete umjesto octa dodati ¼ šalice sode bikarbone ili par kapi ulja čajevca. Neki roditelji u kantu stave mrežastu vreću (obično vreća za pranje rublja, slična vreći za krumpir) u koju onda stavljaju prljave pelene. Na taj način mogu jednostavno, prije stavljanja pelena u stroj za pranje rublja, vodu u kojoj su pelene bile odložene izliti u zahodsku školjku i tek onda staviti pelene u stroj za pranje.

Neki roditelji čuvaju prljave pelene do pranja na suhom, nakon što ih malo isuše. Kod malih beba koje su dojene, zaprljane platnene pelene nemaju neugodan miris (za razliku od prljavih jednokratnih pelena) pa je stoga ova alternativa nekim roditeljima praktičnija.

Ukoliko roditelj izlazi s djetetom van kuće, dovoljno je opskrbiti se s nekoliko pelena i gaćica (ovisno o duljini izlaska) i običnom trgovačkom vrećicom u koju može spremiti prljavu pelenu do dolaska kući. Planiraju li roditelji izbivati s djetetom nekoliko dana na mjestu gdje nemaju pristup stroju za pranje rublja, ako imaju dovoljno pelena, mogu ih koristiti i tijekom izbivanja te prljave pelene čuvati do pranja, po gore opisanom “suhom” principu.

Oprane pelene najbolje je sušiti na zraku. Sušenje u sušilu za rublje smanjuje moć upijanja pelene (djeluje kao omekšivač). Međutim, ako se želi smanjiti “grubost” pelena, to se može postići sušenjem u sušilu nekih desetak minuta i onda do kraja na zraku. Najbolje je sušiti pelene na otvorenom. Sunce, osim što brzo suši, djeluje i kao izbjeljivač. Zimi je najbolje pelene sušiti uz izvor topline.


Što se tiče gaćica za pelene, njih je najčešće dovoljno isprati toplom vodom i sapunom za ruke u lavabou istovremeno dok se peru ruke nakon prematanja bebe. Jedino gaćice koje su znatno zaprljane stolicom treba oprati zajedno s pelenama u stroju za rublje. Gaćice se nakon pranja objese kako bi se osušile. Gaćice koje se navlače potrebno je izvrnuti tako da im je unutarnja strana okrenuta prema van jer, u suprotnom, njihovo svojstvo zadržavanja vlage sprječava učinkovito sušenje.

Ukoliko roditelj koristi obične pamučne krpice za čišćenje bebinih prepona tijekom prematanja, te krpice može jednostavno prati zajedno s pelenama.

Čiste pelene najbolje je držati na polici ili u ladici koja je blizu mjesta gdje roditelji obično premataju dijete. Prosječni komplet platnenih pelena zauzima mjesta koliko i jedan veliki paket jednokratnih pelena. Kako bi se pelene ravnomjerno trošile (tako da nakon određenog vremena budu podjednako istrošene), najbolje je tek oprane pelene staviti na dno hrpe čistih pelena, umjesto na vrh.

Ovisno o vrsti, kvaliteti i količini pelena, načinu i učestalosti pranja, te vrsti deterdženta, jedan paket platnenih pelena trebao bi biti iskoristiv barem za jedno dijete, a ponekad čak i za četvero djece!

 

Napisala: Ana D. 
Objavljeno: 27. kolovoza 2004.

Zahvaljujemo se Rodinim mamama: Kristini Š., Maji T.M., Sabini B.K. i Željani A.B., za nesebične savjete o korištenju i održavanju platnenih pelena, te na predivnim fotografijama! (uredništvo portala Udruge RODA)