Očinski dopust* ili otac na rodiljnom dopustu

12-10-2011

AKO MINISTAR MOŽE SAM BIRATI...

Prije tjedan dana ostavio je ministar pravosuđa Thomas Bodström svoju prekrasnu radnu sobu u Rosenbadu da bi uzeo roditeljski dopust.

"Kad muškarac uzme roditeljski dopust ne znači da se treba pretrpati obavezama, već ih treba preuzimati kako dolaze. Početnička je pogreška preuzeti previše poslova", kaže Thomas Bodström otac četvoro djece.

Kao ministar pravosuđa zapravo nema zakonsko pravo uzeti roditeljski dopust. Ministar je formalno uvijek u službi i mora biti dostupan u svako doba dana i noći. Ali, kao šef ministarstva, Thomas Bodström ima doista mogućnost sam planirati poslove tako da može ostati kod kuće s Mattiasom dok se supruga Helen, učiteljica, vraca na posao.
"Veliki dio mog posla se sastoji od analiza i razmatranja stvari, a to mogu jednako dobro činiti i za vrijeme šetnje na proljetnom suncu s Mattiasom kao i na poslu, kaže on."

Thomas Bodström je u listopadu 2000. g. od relativno nepoznatog odvjetnika postao ministar pravosuđa Švedske, odgovoran za 40 000 osoba, i jedna od najviše praćenih osoba od strane medija u Švedskoj. Bezbroj članaka je pisalo o svemu, od prednosti njegovog dobrog izgleda do njegove vjere u boga i da li je eventualno bilo od značaja za njegovo imenovanje da je sin ranijeg ministra vanjskih poslova Lennarta Bodströma.

On živi zajedno sa suprugom Helen i četvoro djece, Olofom 13 g., Tureom 9 g., Mariom 5 g. i najmanjim Mattiasom u montažnoj kući u Nacki, u kući koju je obitelj sagradila na zemljištu kupljenom 1997. g. "Tako smo mogli reći svojim prijateljima da živimo u kući s prijelaza stoljeća i nadamo se da nitko neće pitati na koje stoljeće to mislimo", tako piše u svojoj knjizi prvjencu o 700 dana u Rosenbadu.


Ministarstvo prilagođeno djeci

Kada Thomas Bodström odlučuje uzeti roditeljski dopust dva mjeseca čini to, s jedne strane, kako bi omogućio supruzi Helen da može raditi određeno vrijeme, a s druge, da ohrabri ostale očeve da se usude uzeti roditeljski dopust.  "Mislim da mi koji imamo šefovski položaj trebamo pokazati dobar primjer i uzeti roditeljski dopust", kaže on.

Njegov je pozitivan stav izgleda imao učinka. U ministarstvu pravosuđa novopečeni očevi uzimaju roditeljski dopust u prosjeku četiri mjeseca.
"Mislim da je za pohvalu kada muškarac može biti tako fleksibilan da može misliti na posao i na obitelj. Ako se uzme pravi roditeljski dopust kasnije nećete imati lošu savjest zbog djece, a uvjeren sam da se može postići i bolji učinak na poslu.

"Ja sam za to da muškarci uzimaju roditeljski dopust, nije to samo reda radi, već vjerujem da je to najbolje i za posao", kaže on.

Otkada je Thomas Bodström postao šef ministarstva pravosuđa, uveo je zabranu za isprike ukoliko netko nekada mora ostati kod kuće jer mu je dijete bolesno. "Ako dijete oboli i propusti se kakav sastanak, a to se događa, to apsolutno nije razlog da se zbog toga mora ispričavati. Bit će novih sastanaka", kaže on.

Thomas Bodström je uzimao roditeljski dopust i za svoje troje starije djece. Bio je najdulje četiri mjeseca kod kuće sa sinom Olofom. Kad su se rodila mlađa braća Ture i Maria, bio je već odvjetnik i nije mogao biti tako dugo na dopustu. "Tada sam imao stranke i morao sam održavati kontakte s njima. Da sam mogao rado bih bio dulje na roditeljskom dopustu s Tureom i Mariom."

On smatra da je stav o tome da muškarci uzimaju dopust postao znatno pozitivniji od doba kada je počinjao svoju odvjetničku karijeru tijekom ranih 90-tih godina, kada je bilo moderno muškarcima sjediti u uredu dugo navečer i naručiti sendvič za noć. Ali promjene se polagano događaju. Prošle su godine muškarci iskoristili 17 posto od dana određenih za roditeljski dopust, što je nešto niže od postavljenog cilja od 18 posto koliko je postavio Državni zavod za socijalno osiguranje za godinu.


Pitanje jednakosti

"Uvjeren sam da je podjela roditeljskog dopusta ključ za čovjekovu karijeru. Prvo se napredovanje na poslu obično dogodi istodobno kada smo roditelji male djece. Kada bismo uspjeli ravnomjernije podijeliti roditeljski dopust, siguran sam da bi naše društvo izgledalo sasvim drugačije nego što izgleda danas", kaže on.

U svom vlastitom krugu poznanika vidio je više primjera ravnopravnih parova koji su se vratili u stare radne uloge kada su postali roditelji.
"Mislim da za mnoge nastane razočaranje. Prije nego što dođu djeca sve je jednostavnije, studira se i živi se istim životom. Zatim postaje sve drukčije kada dođu djeca. Ako je jedan roditelj cijelo vrijeme kod kuće, a drugi radi, počinje se živjeti različitim životom i različitim tempom, pa tako nastane neravnoteža. A kad se živi različitim životom, postoji opasnost da se smanji razumijevanje."


Autor: Elizabeth Gerge
Izvor: Dnevni list, DN, travanj 2004
Prijevod: Mirko Hrupelj ("Otac na bolovanju radi čuvanja i njege djece")*Švedski jezik prepoznaje i promiče promjene u švedskom društvu vezane uz jednakost spolova, pa tako poznaje tri koncepta:

  • pappaledigt – očinski dopust
  • mamaledigt – majcinski dopust
  • föräldrarledigt – roditeljski dopust

Hrvatski jezik i zakon poznaju porodni dopust (ranije: porodiljski dopust, do 1991), u čijoj sintagmi leži rodna markiranost ženskim rađanjem: rodilja/porodilja.

Društveni koncept obilježava samo onu koja rađa i podrazumijeva da se ona mora i brinuti za dijecu i koristiti dopust.

U hrvatskom jeziku (ni hrvatsko-švedkom rječniku) još ne postoji ekvivalent za termin pappaledigt, pa bi doslovno to bilo otac na porodiljnom dopustu, (prema poznatom: otac na službenom putu!), a to znači da otac rađa, da je postporodni, tj. da je "postrađalnik".

Kao i jezik, švedski zakon također prepoznaje društvene promjene i daje im zakonski okvir.
Föräldrarledigt (roditeljski dopust) se koristi 480 dana. 60 dana su predviđeni za pappaledigt (očinski dopust), a 60 dana za mamaledigt (majčinski dopust). Ostali dani se dijele prema dogovoru partnera.

Nažalost u Švedskoj, iako postoji zakonska preporuka, stvarnost izgleda ovako: 2002. godine samo 15,5% od svih očeva iskoristilo je svoju «povlasticu» da budu na očinskom dopustu. Ove je godine stanje malo bolje: 18%?!


Možda je ipak sve u novcu!

Prvih 390 dana naknada za roditeljski dopust je 80% od primanja, a posljednjih 90 dana samo 50 kuna na dan, a u stvarnosti je nemoguće od tog iznosa živjeti. Ukoliko je korisnik/ca roditeljskog dopusta nezaposlen/a, naknada po danu iznosi oko 120 kuna za prvih 390 dana.

Prema zakonu prvih deset dana nakon rođenja djeteta otac ima pravo na 10 plaćenih dana dopusta u iznosu od 100% primanja. 2002. godine 80% očeva iskoristilo je taj dopust! Možda da se muškarcima plati više pa da ostanu doma!

Također se u hrvatskom jeziku za ostajanje kod kuće uz bolesnu djecu koristi fraza: "uzeti bolovanje" iako osoba koja odlazi na roditeljski dopust za njegu djece nije bolesna.

U švedskom je to privremeni roditeljski dopust za brigu za bolesno dijete. Otac i majka mogu godišnje koristiti ukupno 120 dana za jedno dijete.
Godine 2002. 43% od ovih 120 dana iskoristili su očevi. Dobar primjer!

Uživale komparirajući jezike, koncepte i zakone,
za vas: Boriana i Rada


Objavljeno: 3. srpnja 2004.