Što treba znati o marami?

12-10-2011

Odnos nošenja majka-dijete počinje u prenatalnoj dobi. U tom razdoblju dijete doživljava raspoloženje i osjećaje majke te nalazi sigurnost u njenim ritmičnim pokretima ljuljanja.

Nakon rođenja ono i dalje treba blizinu i zaštitu majke kako bi se naučilo nositi s vanjskim svijetom. Novorođenče želi osjetiti majčino tijelo. Samo tako osjetit će svoje tijelo, osjetit će da živi. Dijete želi biti nošeno u život!

Marama za nošenje preporučuje se kao najzdravije pomagalo za nošenje djece, s pozitivnim učinkom na potpun psihofizički razvoj djeteta. Koristi se od prapočetaka čovječanstva, a posljednjih godina ponovno je otkriven njen blagotvorni učinak na zdravlje djece.

Nošenjem dijete zadovoljava potrebu za toplinom, blizinom i sigurnošću. Kako postoji više načina vezanja, bebu možete nositi od rođenja pa do treće godine života, odnosno koliko se dijete želi nositi i koliko vi to možete izdržati s obzirom na djetetovu težinu.

Koristi se u rehabilitaciji nedonoščadi, djece s teškoćama u razvoju te slabovidne djece.

Posebno je korisna kod djece s problemima kukova – njima se preporučuje kombinirana terapija remenčićima i nošenja. Naime, kada je dijete u marami, nožice su u prirodno postignutom raširenom položaju, koji se imitira širokim povijanjem ili remenčićima.

Kod roditelja posvojene djece, marama je medij za stvaranje osjećaja pripadnosti, sigurnosti i topline.

Marama pomaže pri uspavljivanju i smirivanju nemirne djece.

Lagana masaža pri nošenju i majčina toplina ublažavaju grčeve.

Pravilan, rašireni položaj nožica ima pozitivan učinak na razvoj kukova.

Ruke su vam slobodne, možete obavljati kućanske poslove, kupovinu, dojiti, poigrati se sa starijim djetetom, imati malo vremena i za sebe.

Praktična je, jer je možete nositi tamo gdje kolica nemaju pristupa, a kada je više ne trebate jednostavno je složite i spremite u torbu.

Idealna je za dulje šetnje, planinarenje, putovanja.

Može se koristiti i kao pokrivač ili ljuljačka.

Dijete doživljava svijet "odozgo" i od samog početka osjeća: "Ja tu pripadam!"

Duljina marame

S duljinom od 460cm osoba visoka do 170cm i teška do 75kg može vezati maramu na sve načine.

Ako i tata želi nositi dijete u marami, nije potrebno uzeti maramu od 510cm, jer će i s kraćom maramom moći nositi dijete. Osim ako će tata nositi bebu više od mame. U tom se slučaju isplati uzeti najdulja marama.

Ne nošenju prema naprijed

Nošenje prema naprijed se ne preporučuje, kako u nosiljkama tako i u marami. Pravilan položaj djeteta u nosiljci podrazumijeva pravilno raširene nožice i blago zaobljenu kralježnicu. Nosiljke-klokanice imaju usko krojen dio na kojem dijete sjedi što izaziva pritisak na zdjelicu i spolne organe djeteta, a naročito je štetno za spolne organe dječaka. U takvim nosiljkama nemoguće je postići pravilan položaj nožica i kralježnice, bilo da je dijete okrenuto prema naprijed ili prema unutra.

Marama za nošenje osigurava pravilan položaj tijela tijekom nošenja samo ako je dijete okrenuto prema osobi koja je nosi. Nožice su u pravilnom raširenom položaju, kralježnica je blago zaobljena i, za razliku od nosiljki, dijete je podržano maramom tako da nema pritiska na zdjelicu. Ako se dijete okrene prema van, nožice više nisu podržane već "vise", a kralježnica je neprirodno izravnana. Također, dijete je previše izloženo vanjskim podražajima koje ne poznaje, a ne može uspostaviti kontakt pogledom s osobom koja ga nosi, što je važno zbog osjećaja sigurnosti. Dijete može postati nervozno i plakati.

Blizanci

Postoje i načini vezanja za blizance, međutim bolje ih je nositi naizmjence. Na taj će način svaki uživati u majčinoj blizini i nošenju te će biti mirniji i zadovoljniji. Blizance se inače vrlo malo nosi, pojedinačno im se poklanja manje pažnje pa su često plačljivi i nezadovoljni.

Dojenje u marami

U marami se može diskretno i jednostavno dojiti. Za to je idealan položaj vezanja u zipku.

Bebe u početku nošenja znaju biti nervozne jer osjete mamino mlijeko pa bi stalno "papale", ali s vremenom shvate da nositi ne znači uvijek i dojiti.

Tkanine

Tkanina za maramu je posebno tkana za tu svrhu. Takvu vrstu tkanine ne možete kupiti u dućanu. Radi se o kvalitetnoj, pamučnoj tkanini kod koje je najvažnija dijagonalna elastičnost kako bi se mogla pravilno prilagoditi djetetovom tijelu. Improvizirate li maramu s tkaninom kupljenom u nekoj od trgovina, morate biti svjesni da zbog nedostatka elastičnosti tih tkanina nije moguć pravilan položaj djeteta i da zbog prevelike čvrstoće može nažuljati.

Svjetlana Šitum