Kako izabrati maramu/klokanicu?

12-10-2011

Trebate li, zaista, maramu ili klokanicu? Bolje bi pitanje bilo: "Koliko često bi vam mogla zatrebati?" Naime, mnoge mame ne mogu zamisliti život bez kolica. Ona, stvarno, često puta jesu vrlo praktična, ali ako uz njih imate i dovoljno velik auto. Mnoge od vas sigurno su probale proći s jedne strane grada na drugi (za one mame koje žive u Zagrebu) i sigurno ste se susrele s nemogućnošću ulaska u tramvaj s većim kolicima. I u autobus nije lako ući, osim ako nije noviji tip, kojih baš i nema previše. U tim su prilikama marama ili klokanica nezamjenjive. S kolicima nećete moći koristiti stepenice, pokretne stepenice ili, primjerice, prolaziti kroz uske prolaze pojedinih trgovina. Da ne pričamo o tome koliko se vaša beba osjeća sigurnije stisnuta uz vas – dok je u marami ili klokanici rijetko ćete imati problem s plačljivim djetetom, jer ima djece koja se ne vole voziti u kolicima. Upotreba marame ili klokanice omogućit će vam nošenje manjeg broja stvari, a usput će beba biti sigurna uz vas, te će vaše ruke pri tom biti slobodne.

Postoje različite vrste marama i klokanica i bitno je pravilno izabrati onu koja će vama najbolje odgovarati. Pritom je važno znati razlike između pojedinih nosiljki, ali je isto tako bitno poznavati i svoje navike i želje, te želje supruga ili neke druge osobe koja će takvu nosiljku također upotrebljavati. Prva stvar koju možete napraviti jest razgovarati s osobama koje imaju marame ili klokanice i saslušati o njihovim iskustvima. Možda će vam, čak, posuditi maramu ili klokanicu kako biste je i sami isprobali!

Nažalost, ovdje navedene i uspoređene marame nećete moći kupiti u Hrvatskoj, ali ih možete naći u većini europskih gradova ili naručiti preko Interneta. U Europi su također još vrlo popularne marame Lana, Easycare, Bebina, Hoppediz i Storchenwiege, dok u Hrvatskoj možete nabaviti Kamaris marame.

Izbor marame

Ponekad je najvažnija stvar pri izboru znati postaviti prava pitanja. Probat ćemo vam pokazati neka od bitnijih, a nakon što odgovorite na njih, tabela će vam pomoći odlučiti se za  model koji će vama najbolje odgovarati.

 • Hoćete li zajednički koristiti maramu s nekim tko je mnogo viši ili niži od vas?

Neke marame mogu se vrlo jednostavno namještati, dok su neke pogodnije za samo jednu visinu. Marame koje se lako namještaju su EllaRoo, Girasol, Maya. Veće su Ergo i Rebozo.

 • Jeste li spremni odvojiti nešto više vremena kako biste naučili koristiti maramu?

Većina marama zahtijeva period prilagodbe. Ipak neke marame iziskuju više vremena od drugih. Ako se lako iznervirate ili ako nemate snage i volje za dužu prilagodbu, Maya Wrap Pouch idealno je rješenje za vas. Ipak, važno je napomenuti da jednostavnost upotrebe određene marame, često puta uključuje između ostalog i puno manje mogućnosti namještanja i mijenjanja.

 • Hoće li dijete biti dojeno dok je u marami?

Iako je moguće dojiti u većini marama, s nekima je to ipak lakše i udobnije. Maya Wrap Sling ima vrlo veliku mogućnost namještanja, tako da možete jednostavno namjestiti bebu u ispravan položaj, a uz to ima i dugačak "rep" koji može prikrivati bebu dok doji. Ovdje napominjemo da to rješenje nismo naveli kako bi ste se sakrili od tuđih pogleda dok dojite. Nikako! Dojenje ni pod koju cijenu ne treba sakrivati! No  pogodna je stoga što vaša beba od navršenih 5-6 mjeseci postaje jako znatiželjna, pogotovo na novim mjestima, pa će "rep" biti zgodan način da bebu odvojite od vanjskih podražaja, kako bi se mogla na miru posvetiti sisanju.

 • Planirate li raditi kućanske poslove dok nosite bebu?

Marame postoje kako biste mogli lakše obavljati sve svoje poslove! Međutim, neke stvari ne smiju biti na dohvat malim, znatiželjnim ručicama! Na primjer, ako namjeravate kuhati, kositi travnjak ili usisavati dok nosite bebu, idealne su marame koje se potpuno omotaju oko bebe kao što je EllaRoo, Ultimate baby wrap, Girasol ili neke od nosiljki koje se nose na leđima, kao što su Ergo ili Podegi. U ovim su maramama bebe puno čvršće priljubljene uz vaše tijelo, negoli u drugima, iako svaku od prije navedenih marama možete koristiti i za nošenje na leđima, no beba neće biti tako čvrsto priljubljena.

 • Za koliko različitih namjena želite koristiti svoju maramu?

Rebozo je prekrasan šal, koji se može nositi sa i bez bebe u njemu. Maya Wrap Sling, EllaRoo i Girasol mogu se koristiti i kao lagana dječja dekica.

 • Je li vam važno da marama ima podebljanja na ramenima ili na naramenicama?

To je jedno od najčešće raspravljanih pitanja među ljudima koji koriste marame. Vrlo je teško o tome govoriti ako niste probali podstavljene i nepodstavljene marame. Možda je najbolje izabrati maramu koja je vrlo lagano podstavljena.

 • Želite li maramu koju ćete uvijek moći nositi sa sobom?

Često puto marama nam treba kako bismo smirili nervozno dijete, a tada nam je bitno da nam je marama pri ruci. Neke marame su manje i lakše ih je nositi sa sobom. U ovoj kategoriji nenadmašiv pobjednik je Rebozo marama, koju možete staviti u džep! Maya Wrap Pouch je također za preporučiti, ukoliko je želite uvijek nositi sa sobom.

 • Koliko dugo ćete nositi svoju bebu?

Male bebe su lagane i možemo ih nositi cijeli dan. Kako rastu, tako su i sve teže. EllaRoo, Ultimate Baby Wrap, Ergo i Girasol raspoređuju bebinu težinu na oba ramena. Podegi se može namjestiti tako da uopće ne dotiče ramena. Duge šetnje bez kolica s ovim maramama ne predstavljaju nikakav problem.

 • Želite li zadiviti prijatelje svojom vještinom?

Onda trebate kupiti Rebozo, EllaRoo, Ultimate Baby Wrap ili Girasol. Te su marame idealne za one koji su inspirirani ženama iz dalekih zemalja, koje su svoje bebe nosile priljubljene uz srce tijekom cijelog dana.

 

EllaRoo

Maya Wrap Sling

Rebozo

Maya Wrap Pouch

Girasol

Podegi

Ergo

lakoća postavljanja

jedno-stavno

jedno-stavno

malo teže

najlakše

umje-reno

jedno-stavno

jedno-stavno

dojenje

izvrsno

izvrsno

dobro

dobro

OK za novoro-đenče

nikako

nije dobro

udobnost kod dužeg korištenja

udobno

udobno

udobno

udobno

izvrsno

izvrsno

izvrsno

čvrsto prianjanje

dobro

dobro

dobro

OK

izvrsno

izvrsno

izvrsno

mogućnost namještanja

dobro

izvrsno

izvrsno

dobro

izvrsno

izvrsno

izvrsno

podstavljena ramena

da

ne

ne

ne

ne

ne

da

podstavljene naramenice

da

ne

ne

ne

nepo-znato

nepo-znato

nepo-znato

prošiven rep

da

ne

ne

nepo-znato

nepo-znato

nepo-znato

nepo-znato

Sve gore navedene marame su izvrsne, samo se razlikuju ovisno o vašim željama (preporuka je naručiti maramu koja će vam trajati od rođenja bebe, pa barem do 16 kg). Izaberite koja vam je funkcija marame najbitnija, a zatim izaberite najpogodniju za vas.

Dugačke marame na vezanje

 Te su marame obično 3.6 metara dugačke, najčešće od pletenog materijala, te ih koristite omatajući ih oko sebe i bebe, a potom vežući na različite načine. Ne morate se bojati da nećete znati svezati maramu. Takve marame dolaze sa detaljnim uputstvima na koje sve načine možete vezati maramu, a postoje i brojne internetske stranice koje vas mogu tome podučiti (The baby wearer, KellyMom). S malo vježbe naučit ćete vrlo jednostavno staviti i izvaditi bebu iz marame. Isto tako, kako vaša beba raste, tako raste i mogućnost vezanja marame, a dijete ćete moći staviti i izvaditi iz marame, te maramu staviti i skinuti bez odvezivanja. Te marame nemaju ograničenje težine te ih možete koristiti od rođenja nadalje. Za novorođenče će biti nešto kompliciranije zavezati maramu, ali kada to jednom savladate i zamotate svoju bebu uz sebe, vidjet ćete kako će vaša beba uživati.

Neke od dugačkih marama na vezanje su:

 • Didymos. Ova marama je među najboljima u ovoj kategoriji i jedina je napravljena od organskog pamuka s eko-testom (test koji jamči posebnu čistoću pamuka). Ova prekrasna tkanina je predena dijagonalno, što osigurava dodatnu čvrstoću i sigurnost kad je omotate oko svoje bebe. Marame se znaju razvući na nekim mjestima, ali Didymos marama uvijek ostaje čvrsta i zategnuta. Možete je koristiti godinama, pogotovo ako planirate imati više od jednog djeteta. Još jedna kvaliteta su prekrasne boje u kojima dolazi Didymos. Nedostatak Didymosa je cijena, koja se zbog posebnog materijala obično kreće između 120 i 150 američkih dolara.
 • Girasol. Kao i Didymos i Girasol je napravljena u Njemačkoj te je također predena dijagonalno, što joj osigurava čvrstoću i postojanost. Ove marame služit će vas dobro, ali nisu tako lijepe kao Didymos te nemaju eko-test. Možete ih pronaći za otprilike 80 američkih dolara.
 • EllaRoo Wrap. Prekrasne boje (uključujući i crnu), lagane tkanine proizvedene u Gvatemali, te dobre kritike zadovoljnih kupaca karakteriziraju ovu maramu. Ova marama je laganija i od Didymosa i Girasola te ima slatke resice na krajevima. Zato što je laganija, možete je lakše spremati, a i pogodnija je za krajeve s toplim vremenom. Prodaje se za 75 američkih dolara.

Marame s obručima

Postoji veliki broj marama s obručima te ih možete naći izrađene od različitih tkanina – prirodnih, sintetičkih, pletenih... Ima ih sa i bez podstavljenih naramenica, sa slobodnim ili sašivenim repom. Trebate najviše obratiti pažnju na tkaninu od koje su napravljene, mogućnost prilagodbe i mijenjanja te kako i koliko su podstavljene.

Takve marame obično se nose preko jednog ramena pa je ugodnije ako su podstavljene. Što se tiče tkanine, preporučujemo laganije tkanine jednostavnijeg uzorka, jer morate imati u vidu da će marama pokrivati veći dio vašeg torza pa morate biti sigurni da ćete je rado nositi.

Maramu s obručima nosite preko jednog ramena, dok je dijete posjednuto na suprotni kuk, a namještate je provlačenjem tkanine kroz obruče, stežući ih ili otpuštajući kako bi najbolje učvrstili svoje dijete. "Rep" marame (koji prolazi kroz obruče) služi kako bi se marama najbolje namjestila oko djeteta. Marame sa neušivenim repom teže su za namještanje, ali imaju veću mogućnost prilagodbe oko djeteta. Neke od marama s neušivenim repom su Maya Wrap, Taylor Made te Mama Baby. Marame s ušivenim repom lakše su za uporabu, ali imaju smanjenu mogućnost finog namještanja oko djeteta. Popularne marame s ušivenim repom su: EllaRoo lightly padded, Rosado i Over-the-shoulder-baby-holder (OTSHB).

Prednje i leđne klokanice

Jedna od najboljih klokanica u kojoj se dijete može nositi i na leđima i sprijeda je Ergo baby carrier. Ergo je dobro dizajniran, ali nije ogroman kao neki drugi leđni baby-ruksaci s okvirom. Dobar je i stoga što ga se može koristiti kako za duge šetnje, tako i za svakodnevno "kućno" nošenje. Budući da se beba u njemu može staviti i na leđa, preporučujemo ga pri kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

Svakako najčešće viđena klokanica zove se Baby Bjorn. Vrlo je jednostavna za upotrebu i ne zauzima puno prostora. Najveći nedostatak Baby Bjorn klokanice je taj što je mnogi koriste za nošenje bebe okrenute prema van. Puno je razloga zašto takav način nošenja nije dobar, ali najvažniji je svakako što može biti neugodan za bebina leđa te je nepogodan za razvitak kralježnice. Studije su pokazale da bebe imaju predispoziciju za nošenje licem okrenute prema osobi koja ih nosi, sa savinutim koljenima. U Baby Bjorn klokanici, bez obzira je li beba okrenuta prema vama ili od vas, njene noge se klate i tako mogu kralježnicu dovesti u vrlo loš i neprirodan položaj. Bebe koje nosite licem prema van ne mogu se zaštititi priljubljivanjem uz vas kad se prepadnu neke osobe, buke ili nepoznatog mjesta. Isto tako ne mogu niti udobno spavati u tom položaju. Baby Bjorn klokanica je vrlo pogodna za duge šetnje, ali nakon što beba dostigne težinu od 6kg postaje gotovo neupotrebljiva.

Kad bebu nosite okrenutu prema vama, ona može gledati i učiti o svijetu gledajući vaše postupke i interakciju s drugim ljudima, a sve u sigurnosti koju joj pružate dok je priljubljena uz vaše tijelo. Kad se umori, beba će bez problema i napora u tom položaju i odspavati.

Dakle, kao što vidite, na tržištu se nalazi veliki broj marama i klokanica i bitno je znati da ono što odgovara vama ne mora nužno odgovarati i nekom drugom. Bez obzira jeste li pobornik učestalog nošenja djeteta ili ne, marame i klokanice mogu vam uvelike olakšati prilagodbu i uklapanje bebe u svakodnevni život. One se mogu koristiti kako biste lakše obavili putovanja, kućne poslove, kupovinu, te su puno manje i praktičnije od kolica.

Preporučamo vam da nosite svoje dijete.

Iva Kasumović

 

Ako još niste, pročitajte i ove tekstove na našem portalu:

Zašto nositi dijete

Prednosti nošenja bebe

Sigurno nošenje u nosiljci

Dojenje za vrijeme nošenja

Beba u marami