Kako prospavati noć?

12-10-2011

Noćno buđenje jedna je od najčešćih nedoumica kod novopečenih roditelja. U ranim mjesecima, prespavati noć za bebe znači odspavati samo 6 sati u komadu. Do kraja prve godine većina beba će odspavati 10-12 sati tijekom noći.

Vrlo rano možete početi uvježbavati metode uspavljivanja i stvarati naviku spavanja koja će vam u kasnijim danima biti od velike pomoći. Na žalost, kod novorođene djece, ne postoji gotovo ništa čime biste mogli kontrolirati njihovo spavanje - ono će spavati koliko bude htjelo i gdje bude htjelo: ako je umorno, ništa ga neće održati budnim, a ako nije - bit će budno!

Kada vaše dijete navrši 6-8 tjedana, polako možete početi primjenjivati vlastitu rutinu spavanja. Ono za što se odlučite prilikom stavljanja svojeg djeteta na počinak ovisi samo o vama, ali je važno da budete dosljedni i da se držite one rutine koje odgovara vama i vašem djetetu.

 12 jednostavnih koraka do boljeg noćnog spavanja

 1. Noć je za spavanje. Ako se vaša beba budi u kasnim jutarnjim satima, kako bi nadoknadila propušteni san tijekom noći, probajte je buditi ranije ujutro, kako biste je navikli da spava tijekom noći, dok ostatak kućanstva spava.
 2. Rutina pripremanja bebe za noćno spavanje. Roditelji najčešće odabiru kupanje bebe prije uspavljivanja jer ono kod većine djece izaziva opuštenost i ugodu. Isto tako, kupanje je dobar način za očeve da se povežu sa svojim bebama, pogotovo ako majka doji pa oni ne mogu pomoći prilikom hranjenja. Međutim, ako vaše dijete tijekom kupanja postaje razdraženo i nije ljubitelj vode, kupajte ga u drugo vrijeme, a izaberite drugi način pripreme za spavanje. Lagana masaža, presvlačenje u pidžamu te odlazak u prostoriju u kojoj dijete provodi noć, zatim pjevanje, nošenje ili pričanje priče, pomoći će vašoj bebi da zapamti da je sada vrijeme za spavanje.
 3. Za dnevno spavanje odaberite osvijetljen prostor. Na taj način beba će kraće spavati tijekom dana, pa će bolje spavati noću. Isto tako za dnevno spavanje bebu ne treba presvlačiti u pidžamu, niti kupati, a spavati može i u kolicima ili sjedalici u dnevnoj sobi, kako bi bolje razlučila dnevno spavanje od noćnog.
 4. Ako je beba navečer puna energije, pomozite joj da se «istroši». S malom bebom igrajte se zvečkicama, nasmijavajte je, koristite igračke koje ju vesele. Kod onih većih koristite igre koje vole i pomoću kojih će istrošiti svoju energiju. Ali, nakon toga svakako prije stavljanja na spavanje koristite neku od gore opisanih metoda kako biste smirili svoju bebu, jer prezaigranu bebu nećete moći uspavati.
 5. Izbjegavajte mijenjenje pelena tijekom noći. Današnje, jednokratne pelene omogućuju vašoj bebi da ostane suha tijekom noći, što je bitno, jer bi je noćno presvlačenje moglo razbuditi.
 6. Ako često noću jede, prenesite ju u svoj krevet. To je osobito važno kod dojene djece koja se češće bude noću. Noćno dojenje je izuzetno važno, ali može biti iscrpljujuće. Savjet iskusnih mama je da bebu prenesete u svoj krevet tako da tijekom noćnog hranjenja  nećete morati ustajati, već ćete poluspavajući nahraniti svoju bebu i tako sačuvati prijeko potrebnu energiju.
 7. Povećajte dnevne obroke. Češćim hranjenjem tijekom dana, omogućit ćete svojoj bebi da zadovolji potrebe organizma za hranom i to u vrijeme dana koje je za to prihvatljivije.
 8. Tretirajte dnevne obroke drugačije od noćnih. Tijekom noći, ne dopustite da se beba razbudi, već ju nahranite čim se počne javljati. To će vam biti najlakše ako beba spava s vama. Ne palite svjetlo i ne pričajte s bebom. Za razliku od noći, tijekom dana hranjenje možete koristiti kao priliku za druženje, pjevanje ili pričanje s vašom bebom. Kako beba raste, tako raste i znatiželja i zanimanje za stvari oko nje, što može dovesti do nezainteresiranosti tijekom jela, a time i nedovoljnim unosom hrane tijekom dana, pa u tom slučaju nađite tiho i zatamnjeno mjesto u kojem će vaše dijete na miru pojesti.
 9. Ako dojite, omogućite bebi da dovrši hranjenje na jednoj dojci. To će omogućiti unos masnijeg, kaloričnijeg mlijeka, što isto može značiti manje obroka tijekom noći.
 10. Nosite svoju bebu. Možete koristiti i nosiljke ili maramu za nošenje, ako vam je teško dijete nositi na rukama. To će omogućiti vašoj bebi da bude opuštena i zadovoljna, što je posebno važno u poslijepodnevnim satima kada se vaša beba priprema za noćno spavanje.
 11. Naučite razlučiti spavanje od pospanosti. Tijekom prvih mjeseci vaša beba će jako brzo prelaziti iz stanja sna u stanje potpune budnosti. Proučavajte bebine znakove i iskoristite ih: ako zaspi za vrijeme hranjenja ili nošenja, polegnite je na mjesto koje ste odredili za spavanje, kao što su krevetić ili kolica. Ako je beba budna, potičite njenu budnost i igrajte se. Ako ćete na taj način isticati razliku između budnosti i sna, dijete će lakše povezati san s određenim mjestom spavanja.
 12. Dajte svome djetetu «predmet sigurnosti». Djeca će se vrlo često vezati uz takav jedan predmet koji će im olakšati uspavljivanje. To može biti dekica, krpica, plišana igračka, a vrlo je djelotvorno takav predmet jedno vrijeme držati kod sebe kako bi postalo «mirisno kao mama». Poznato je da bebe imaju izrazito razvijen osjet mirisa, te će takva igračka s maminim mirisom često  umiriti bebu i pomoći joj da se ne razbudi.

Evo još nekoliko zgodnih načina da uspostavite svoj način spremanja na spavanje:

Popričajte sa bebom

Vrijeme spavanja zgodno je vrijeme za roditelje da «popričaju» sa svojom bebom. U početku će vam se to možda činiti čudno i nećete znati o čemu da pričate bebi, pa možete početi s jednostavnim ponavljanjem onoga što vam se dogodilo toga dana. Ugasite svjetla i nježno pričajte, iznenadit ćete se kako to može opustiti vašu bebu.

Recite Mjesecu laku noć

Mnoge bebe vole da ih se nosi po stanu ili sobi dok oni svojim igračkama ili stvarima zažele laku noć.

Pročitajte priču

Čitanje priča svakako je najdraža večernja rutina mnogoj djeci. Čak i bebi staroj nekoliko tjedana možete čitati prije spavanja. Ne samo da će beba naučiti prepoznavati nove riječi - studije pokazuju da govorne mogućnosti pa čak i inteligencija imaju velike koristi ako je beba podvrgnuta velikoj količini raznovrsnih riječi.

Pjevajte pjesmice

Pjevajte bebi pjesmicu i pomoći ćete joj da se opusti i lakše zaspi. Beba obožava čuti njene najdraže zvukove - vaš glas i nježnu, umirujuću melodiju. Jedna majka kaže da svaku večer svojim sinovima pjeva dvije različite pjesme, ali da uvijek završi s istom, tako da oni već po tome znaju da je vrijeme za spavanje.

Puštajte bebi glazbu

Možete pustiti CD ili kazetu s uspavankama, klasičnom glazbom ili nekom drugom glazbom koja je vašoj bebi poznata. Glazbu upalite dok uspavljujete bebu, ali je ostavite upaljenu i još neko vrijeme nakon što izađete iz sobe. To će pomoći vašoj bebi u prijelazu iz budnog stanja u san.

Vrlo je važno zapamtiti da vodite brigu i o sebi!

·        Odmarajte se dok beba spava. To je pogotovo važno kad imate zahtjevno dijete.

·        Prošećite. Sunce i svjež zrak koristit će i vama i bebi. Šetnja s vašom bebom zamotanoj u marami, nošenoj u «klokanici» ili u kolicima može biti izvrstan način da se riješite stresa.

Nekoliko savjeta za uspavljivanje starije djece:

 • Odredite vrijeme odlaska na počinak.
 • Uspostavite svakodnevnu večernju rutinu kao što je kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubi, odlazak na WC, pričanje priče ... Završetak treba biti u djetetovoj sobi tako da dijete shvati svoju sobu kao mjesto gdje se događaju lijepe stvari (pričanje priča, maženje, pjevanje).
 • Odlazak na počinak učinite zabavnim i sa što je moguće manje sukoba i natezanja.
 • Naučite djecu da zaspu sami. Nakon što je njihova večernja rutina završila stavite dijete u krevet i izađite iz sobe.
 • Budite sigurni da se mir i tišina nastavi tijekom cijele noći u djetetovoj sobi.

Potičite stariju djecu da sami zaspe

Iako bebe najčešće zaspu na majčinim rukama, tijekom vremena želimo ih naučiti da sami utonu u san. Nakon čitanja priče, pjevanja ili nekog drugog načina uspavljivanja, poljubite svoje dijete, zaželite mu laku noć i izađite iz sobe. Djetetu možete reći da ćete se vratiti za nekoliko minuta da ga obiđete, a ono će do tada najvjerojatnije već spavati. Možete ostaviti upaljeno malo svjetlo dok dijete ne zaspe, a svakako je važno napomenuti djetetu da ste u blizini, i biti spremni se vratiti na njegov poziv.

Bitno je držati se uobičajene rutine čak i kada ste na putu - tako ćete djeci olakšati uspavljivanje u nepoznatome prostoru.

Iva Kasumović