...22

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica:

 

 

t

j

e

d

a

n

1.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

3.

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

U ovome razdoblju se većina trudnica osjeća jako dobro – nema više jutarnjih mučnina, pune su energije i dobre volje.

Maternica se nalazi već dobrih 5 cm iznad zdjelice, a njezina težina može se očitovati bolovima u leđima. Ako vas bol u leđima muči i kada legnete - probajte spavati na boku s jastukom između nogu koji će poduprijeti koljeno. Takav položaj skida težinu s vaših leđa i omogućava slobodnu cirkulaciju. Ako se bolovi u leđima javljaju redovito i u pravilnim razmacima moguće je da se radi preuranjenim trudovima te je najbolje da se javite svom  liječniku.

Moguće su neredovite i bezbolne kontrakcije tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, no ne brinite, one nisu opasne za vasu bebu. Više o Braxton-Hicksovim kontrakcijama možete pročitati u tekstu  Braxton Hicksove kontrakacije ili: «Što me to steže?»

Ako imate grčeve u nogama povećajte unos kalcija: pojedite naranču, bananu, nešto grožđa ili popijte čašu mlijeka prije spavanja. Ako dobijete grč, u ležećem položaju se uhvatite za nožne prste te pokušajte izravnati nogu.

Moguća je i otečenost stopala tako da ćete možda trebati i novi par većih cipela. Preporuča se nošenje cipela s niskom petom. Izbjegavajte duže vrijeme boraviti u istome položaju: ako možete radije sjednite odn. lezite umjesto da stojite. Ukoliko je moguće, podignite noge dok sjedite.

Ovo je vrijeme kada dolazi do povećanja količine cirkulirajuće krvi povećanjem volumena plazme - što može dovesti do anemije u trudnoći. Iako je ona prirodna pojava provjerite vaše krvne nalaze i konzultirajte se s ginekologom da li je vaš unos željeza dovoljan. Savjetujemo vam i da pročitajte tekst Pitanja & odgovori: anemija u trudnoći

Zbog većeg dotoka krvi u klitoris i povećanog vaginalnog lučenja seks u ovome razdoblju može biti iznimno ugodan. Svakako pročitajte tekst u kojemu možete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja o seksu u trudnoci.

Važna je zdrava prehrana! - Trudnice su sklonije trovanju hranom pa izbjegavajte nedovoljno kuhanu i sirovu hranu. Mekano kuhana jaja, paštete, nedozrijele sirove i one bijele kremaste, jetru i njene nusproizvode.

Pušenjem se apsorbiraju kemikalije koje direktno utječu na rast i razvoj fetusa tako što se smanjuje broj stanica nastalih u bebinoj krvi i mozgu. Nikotin steže vene i arterije, te smanjuje dotok krvi do placente. Pušačice su podložnije rađanju djece s deformacijama uključujući i abnormalnosti centralnog živčanog sustava, zečja-usnica… Za razliku od nepušačica, pušačice imaju dva puta više pobačaja. Stoga, izbjegavajte pušenje!

Više informacija o pušenju u trudnoći pročitajte u tekstu Trudnoća i pušenje

 

Vaša beba:

U ovome tjednu nastavlja se razvitak mozga, kao i razvitak osjeta dodira, okusnih pupoljaka i svjesnost vaše bebe. Osjetila su svakim danom sve više razvijenija. Pošto su joj oči još čvrsto sklopljene, osjetom dodira se koristi kao načinom spoznavanja o svome tijelu i okolišu u kojemu se nalazi. Vaša beba može sada svjesno dodirivati svoje lice, udarati ručicama i nožicama te cuclati palac.

Njeni mišići su sad već gotovo razvijeni i svakim danom sve više jačaju, tako da biste, od sada pa nadalje, mogli osjetiti sve jače udarce. Sada se mogu razlikovati razdoblja aktivnosti i sna vaše bebe. 

Formirani su očni kapci i obrve. Majušne uši već prepoznaju zvuk izvan maternice pa ona sada može čuti i reagirati na glas, melodiju i ritam. Slušajte glazbu – ali ne preglasno jer to čuje i vaša beba. Probajte joj pričati i pjevati. Više o tome kako glazbena terapija može pomoći budućim roditeljima i njihovim još nerođenim bebama pročitajte u tekstu Glazbena terapija za trudnoću i porođaj

Fetus je dug oko 19 cm od tjemena do trtice, te teži oko 350 g. U sljedećih par tjedana narasti će još za oko 5 cm i dosegnuti polovicu svoje težine i veličine pri porodu. Koža joj je crvena i tanka, s malog masnog tkiva.

U dječaka, testisi se spuštaju, a u curica maternica i jajnici su na mjestu i razvijena je vagina.

 

Pripremila: D. P.