...21

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica:

 

 

t

j

e

d

a

n

1.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

3.

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Sad se već i vidi. Vaši prijatelji, kolege i poznanici vjerojatno mogu prepoznati da ste trudni. Ponosno pokazujte svoj trbuščić – u njemu se nalazi novi život. No, iako se, možda, još ne može iz daleka sa sigurnošću vidjeti - trudnicu uvijek možete prepoznati po tome što drži ruku na svom trbuhu i stalno osluškuje svog malog sustanara.

Zglobovi i noge kao da nisu više «vaši». Noge vam mogu početi oticati, pogotovo na kraju dana. Pijte dosta vode i probajte se odmarati podignutih nogu. Zglobovi više nisu čvrsti kao prije, uzrok tome je utjecaj hormona u trudnoći čime ligamenti postaju sve opušteniji i time pripremaju tijelo za porod. To je i jedan od razloga zašto se ne preporuča naporno vježbanje tijekom trudnoće, pogotovo ne kontaktni sportovi, jer ste slabljenjem ligamenata podložniji stvaranju ozljeda nego inače. No, to ne znači da trebate prekinuti sa vježbanjem već da ga samo trebate prilagoditi svojim novim potrebama.  Vježbanje predstavlja najbolji način da ostanete vitalni, a može vam pomoći i da izbjegnete ili ublažite neke od simptomatičnih problema u trudnoći poput proširenih vena, prekomjernog dobitka na težini i boli u leđima. Jedan od oblika vježbi u trudnoći koje su preporučljive jest joga. Savjetujemo vam da pročitate naš tekst o jogi u trudnoći koji vam je pripremila Arijana koja ju je i sama prakticirala tijekom trudnoće.

Kako je prvo «mučno» tromjesječje iza vas, a treće «teško» još daleko ispred vas ovo bi bilo dobro vrijeme da isplanirate neki poseban izlet i provedete malo vremena uživajući sa svojim partnerom. Možda bi bilo dobro da već i počnete razgovarati (ako već niste) o tome kako će se beba zvati. Mislili ste da je to lako? Pročitajte što o tome misle trudnice s našeg foruma u tekstu o biranju imena u kojemu možete pronaći i savjete koji vam mogu pomoći u vašim dilemama.

 

Vaša beba:

Na kraju ovog tjedna vaša beba dugačka je oko 18 cm od tjemena do trtice i teži oko 300g. Njegova ili njezina koža je na izgled crvenkasta, smežurana, a vene se naziru kroz prozirnu kožu. Otisci na prstima ruku i nogu se već mogu vidjeti. Oči su još uvijek zatvorene, mada se kapci počinju polako odvajati od ostatka oka.

Fetus lagano usporava s naglim tempom rasta koji je imao do sada, te polako počinje prikupljati salo kako bi mogao sačuvati toplinu.

Probavni sustav se već dovoljno razvio da može probaviti i apsorbirati vodu i šećer koju beba guta gutanjem plodne vode.  

Sve do sada bebina jetra i slezena bile su odgovorne za proizvodnju krvnih zrnaca. No, od sada je i koštana srž dovoljno razvijena da može sudjelovati u tom procesu. Jetra će sve do bebina rođenja zadržati tu funkciju.

Pripremila: Ana V.