Zatvor ili opstipacija

12-10-2011

 

Zatvor, čest problem kod djece, obično se događa zato što djetetova prehrana ne sadrži dovoljno tekućine i vlakana, ili može biti posljedica nekog vanjskog faktora

Smatra se da dijete pati od zatvora ako ima stolicu rjeđe od tri puta tjedno; kad su stolice tvrde, suhe i neuobičajeno velike; ili kad je djetetu teško imati stolicu.

Zatvor obično nije razlog za zabrinutost – može se spriječiti i u većini slučajeva može mu se doskočiti zdravom prehranom i redovitim kretanjem.

 

Razlozi zatvora

 

Kod školske djece zatvor je većinom uzrokovan prehranom koja ne sadrži dovoljno vode i vlakana, koji pomažu pokretljivosti crijeva. Djeca čija se prehrana zasniva na fast-foodu – hrani bogatoj mastima (hamburgeri, prženi krumpirići, pizze) i rafiniranim šećerom (slatkiši, keksi, zaslađena gazirana pića) – mogu još i češće patiti od zatvora.

Ponekad i lijekovi poput antidepresiva i lijekovi za povećanje razine željeza (ili samo „lijekovi protiv anemije“) mogu dovesti do zatvora. Kod beba se zatvor može dogoditi pri prijelazu s majčinog mlijeka na adaptirano, ili s početkom dohrane.

Imajte na umu da djeca rado izbjegavaju odlazak na WC čak i kad imaju potrebu. Često to ignoriraju jer se ne žele prestati igrati, ne žele ići u javni WC ili ne žele pitati odrasle smiju li otići u kupaonicu. Ako prvi poriv ignoriraju, kasnije ce im biti još teže otići.

I stres može dovesti do zatvora. Djeca mogu postati opstipirana ako su uzrujana zbog nečega, npr. zbog polaska u novu školu ili zbog problema kod kuće. Istraživanja su pokazala da emocionalni šokovi mogu utjecati na rad crijeva, te mogu uzrokovati zatvor, kao i druge probleme, poput proljeva.

Neka djeca postanu opstipirana zbog poremećaja zvanog Sindrom iritabilnih crijeva koji se može pojaviti kad su uzrujana ili kad konzumiraju previše hrane koja potiče taj problem (najčešće se radi o premasnoj i jako začinjenoj hrani) Dijete koje pati od IBS-a može imati zatvor ili proljev, kao i nadutost i bolove u trbuhu.

U rijetkim slučajevima zatvor može biti znak neke druge bolesti, pa se javite liječniku ako potraje duže od 2-3 tjedna.

 

Simptomi zatvora

 

Imajte na umu da su djeca različita i u odlasku na WC. Dijete koje nema stolicu svaki dan nije nužno opstipirano. Jedno dijete može ići na WC tri puta na dan, dok drugo ide jednom u tri dana. O zatvoru se može govoriti ako dijete ima stolicu rjeđe nego obično.

Vaše dijete se može žaliti i na nadutost ili reći da ga boli dok kaka, te se može suzdržavati od tiskanja ili ako na toaletnom papiru bude malo krvi.

 

Kako postupati ako dođe do zatvora 

 

Možete poduzeti sljedećih nekoliko koraka kako biste spriječili ili liječili zatvor:

 

Dajte djetetu više tekućine.

Dovoljan unos vode ili druge tekućine pomaže stolici da se lakše kreće kroz crijeva. Količina tekućine potrebna vašem djetetu će se mijenjati s obzirom na njegovu težinu i dob. Većina djece školske dobi treba 3 do 4 čaše vode svaki dan. Možete djetetu dati i 1 do 2 čaše soka dnevno. Ako se radi o zatvoru kod bebe koja je prešla s majčinog mlijeka na adaptirano ili na dohranu, možete joj svakog dana pokušati dati malo soka od šljiva ili jabuka. Ako zatvor potraje ili ako počne djetetu smetati, možda se radi o nečemu poput alergije na određenu vrstu hrane, pa se javite liječniku.

 

Dajte djetetu više vlaknaste hrane.

Hrana bogata vlaknima, kao sto su voće, povrće, te kruh od integralnog brašna, može spriječiti zatvor. Vlakna se ne probavljaju, pa pomažu čišćenju crijeva tako da ih pomiču, dok prehrana bogata masnom, slatkom i hranom punom škroba može usporiti rad crijeva. Vlaknasta hrana ne mora biti odbojna – pokušajte s jabukama, zobenom kašom, narančama, bananama, pečenim krumpirima i kokicama.

 

Pobrinite se da se dijete dovoljno kreće.

Fizička aktivnost pospješuje rad crijeva, pa potičite dijete na kretanje. To može biti jednostavno kretanje poput igre lovice, vožnje bicikla ili igranja košarke.

 

Redovit raspored obroka.

Budući da je hranjenje prirodan stimulator crijeva, redoviti obroci mogu pomoći djetetu da razvije redovitu naviku pražnjenja. Ukoliko je potrebno, planirajte doručak malo ranije kako biste omogućili djetetu da ima dovoljno vremena za smireni odlazak na WC prije polaska u školu.

 

Razvijte kod djeteta naviku odlaska na WC.

Ako se vaše dijete suzdržava kad mu je sila, možda će mu pomoći ako svaki  desetak minuta dnevno sjedi na WC-u, uvijek u isto vrijeme, po mogućnosti poslije jela.

 

Posavjetujte se s liječnikom prije nego što date djetetu neki lijek protiv zatvora koji ne ide na recept.

U većini slučajeva će ove male promjene biti dovoljne da se vaše dijete počne bolje osjećati, te da mu crijeva počnu raditi onako kako treba.

 

 

 

Prevela i pripremila: Danijela I

 

Izvori:

Healthopedia.com

Kidshealth.org

 

Objavljeno:13. rujna 2006.