Zastoj mlijeka

12-10-2011

Liječnici vrlo često za zastoj mlijeka prepisuju antibiotike, što je potpuno nepotrebno. S malo više upućenosti može se postaviti ispravna dijagnoza i tako smanjiti uporaba antibiotika, što je pogotovo važno u ovim vremenima kada je sve više otpornih bakterija. Osim toga veoma je bitno i da majka i dijete izbjegnu rizik od popratnih pojava koje penicilin može izazvati.
Normalna fiziološka natečenost

Kada se posteljica rodi, estrogen vise ne zaustavlja izlučivanje prolaktina, hormona za lučenje mlijeka. Sada proizvodnja mlijeka može početi. Povećava se dotok krvi u prsa, crijeva i jetra i dojke natiču. Ove rane promjene ne pokazuju da su grudi prepune mlijeka i ne pomaže ni izdajanje ni Oxytocin sprej.


Četiri stadija

Između zastoja mlijeka i upale dojki postoje stadiji, obično četiri, koji se nadovezuju jedan na drugi ako se ne provede ispravno liječenje:

1. stadij -  zastoj mlijeka
2. stadij -  nebakterijska upala (mastitis)
3. stadij -  bakterijska upala (mastitis)
4. stadij -  nakupina gnoja


1. Zastoj mlijeka

Najprije treba pronaći uzrok. Zastoja neće biti ako se dojke pri podoju isprazne kako treba. Ako majka pokuša kontrolirati dojenje, ne primjenjuje slobodno dojenje ili ako dijete ima krivi položaj na prsima, vrlo brzo nakupine mlijeka mogu prijeći kapacitet alveola. Dojke postanu tvrde, bolne, zacrvene se, žena se loše osjeća, a pod prstima može osjetiti čvoriće, ponekad i natečenost limfnih žlijezda.

Zastoj mlijeka liječi se uputama o ispravnom položaju na prsima tako da dijete može pravilno sisati i time stimulirati let down refleks. Toplina na prsima obično godi svima. Jedino kada je zastoj tako jak da postoji rizik upale dojke, nužno je izdajanje nakon podoja dok se pritisak u dojci ne smanji.

U mnogim kulturama žene upotrebljavaju zelje (kupus) za liječenje zastoja mlijeka. Mijenjajte list svaka 2-4 sata. Trebali biste osjetiti poboljšanje za 6-8 sati.

2. Nebakterijska upala

Razvučene alveole koje nastaju kao posljedica zastoja mlijeka čine da se stanice koje proizvode mlijeko izvuku, spljošte, a ponekad čak i rasprsnu - to negativno utječe na proizvodnju mlijeka. Ako je pritisak toliko jak da se mlijeko istisne u krvne žile ili u vezivno tkivo, aktivira se majčin imunološki sustav, puls i temperatura rastu (iako NIJE infekcija), ograničeno područje na dojci se zacrveni, stvrdne i boli. Žena često ima simptome jako slične gripi (trese se i ima temperaturu višu od 39 stupnjeva). Ponekad ima i ranice na bradavici.

Najvažniji tretman je opet ispravan položaj na prsima, slobodno dojenje – kada i koliko dugo želi dijete, lokalna masaža, odmor, držanje dojki toplima, zelje (kupus).

Ako se upala pravilno ne liječi, lako se može razviti u bakterijsku upalu. Ta je dva stanja/stadija dosta teško razdvojiti. Majku bi trebalo kontrolirati za 3-5 dana ili ranije ako se stanje pogorša. Ako nakon 3-5 dana žena ima iste simptome i povišenu temperaturu, upala se najvjerojatnije razvila u bakterijsku.


3. Bakterijska upala

Da bi se razvila bakterijska infekcija, bakterije prvo moraju proći kroz zaštitnu prepreku kože, a imunološki sustav organizma zakazati u sprječavanju daljnjeg razmnožavanja bakterija. Ako je nastala ranica na koži (ranica na bradavici) i ako majka stavlja štitnike za dojenje koji drže kožu vlažnom, bakterije se brže razmnožavaju.

Povećanju bakterija pridonose i: manjak željeza, uporaba krema, losiona ili sprejeva koji sprječavaju prirodni obrambeni mehanizam kože, i eventualno pušenje koje utječe na imunološki sustav.
Žena ima iste simptome kao i kod nebakterijske upale, ali traju duže. Ponekad se čak može vidjeti mlijeko u kojem je gnoj. Prije su se sve upale dojki rutinski liječile antibioticima zbog neznanja da uzrok upale nisu uvijek bakterije.
Kod ove upale, osim uporabe antibiotika, treba paziti na tehniku pri dojenju, masirati dojke i držati ih toplima. Majka treba nastaviti dojenje, jer ono NIJE OPASNO ZA DIJETE. Suludo je ženi s mastitisom savjetovati da prestane dojiti, to može samo povećati rizik od stvaranja čira.

4. Nakupina gnoja - čir

Ako se mastitis pravilno ne liječi, infekcija može izazvati stvaranje nakupine gnoja u dojci, čira. I u ovome se slučaju vidi crvenilo koje ne mora biti tvrdo i napeto. Ako je čir zreo, područje je mekano. Dijagnoza se može lako postaviti uz pomoć ultrazvuka.
Čir treba isprazniti. To bi trebalo napraviti pod narkozom - ugradi se cjevčica za pražnjenje i žena dobije penicilin. Dojenje treba nastaviti jer to obično ubrza proces liječenja. Cjevčica se vadi nakon najviše 2-3 dana, a za to vrijeme majka i dijete uglavnom trebaju biti u bolnici. Nakon toga bi majka trebala dolaziti na kontrolu svaka 2-3 dana dok ne bude potpuno izliječena.


Dakle:

1. Nastaviti dojiti na obje dojke. Početi s upaljenom.
2. Kontrolirati da dijete ima ispravan položaj na prsima, imati komotne grudnjake, ne uske.
3. Ne ograničavati dojenje ni duljinom podoja ni razdobljem između dvaju podoja.
4. Dijete ne mora sisati iz obje dojke pri svakome podoju.
5. Kontrolirati postoje li ranice na bradavicama.
6. Masirati upaljeno područje prema bradavici tijekom podoja. Mijenjati položaje tako da dijete bradom masira upaljeno mjesto.
7. Smanjiti stres i nepotrebne aktivnosti.
8. Uporaba šeširića može biti razlog da dijete ne uspije isprazniti dojku

Izvor:

Amningshjälpen

(www.amningshjalpen.se) Švedska udruga za pomoć dojenju